Ploty

PVC plotovky

PVC plotovky jsou jedním z nejoblíbenějších materiálů pro stavbu plotů. Vynikající vlastnosti tohoto materiálu zajišťují jeho bezúdržbovost a dlouhou životnost. V následujících řádcích si nejen popíšeme jeho vlastnosti, ale také se podíváme na dostupné barevné varianty a ve stručnosti si nastíníme postup montáže. Pokud zvažujete nákup PVC plotovek, určitě si přečtěte náš článek. 3 tipy pro nákup plastových plotovek.

Plotovky se vyrábějí z vytříděného recyklovaného plastu, jako jsou sáčky, tašky a PET lahve. Tyto recyklované plotovky mají mnoho výhod: není potřeba je natírat, jsou odolné vůči hnilobě, korozi, mrazu, nekřehnou a odolávají napadení hmyzem a houbami. Také je lze snadno řezat a vrtat. Výrobce nabízí plotovky v široké paletě barev, délek a s různými typy zakončení, takže je lze snadno přizpůsobit jakémukoli stylu a použití. Nejoblíbenější a nejprodávanější variantou je hnědá plotovka s půlkulatou hlavou. V nabídce jsou však i další barvy, jako cihlová, šedá nebo černá.

Varianty a barvy PVC plotovek

Český výrobce nabízí plastové plotovky v různých variantách, které se liší barvou, délkou a různými typy hlav. Základní barva recyklovaného plastu je vždy šedá, která se následně barví do různých odstínů, jako jsou hnědá, černá nebo cihlová. Barvení probíhá přímo v materiálu, což je výhoda. Pokud totiž potřebujete plotovku zkrátit nebo ji náhodou poškrábete, barva zůstane stejná a není třeba poškozené místo přebarvovat. Při řezání PVC plotovek můžete na spodní straně zaznamenat drobné barevné částice, které pocházejí z recyklovaných plastů použitých při výrobě.

Jak jsme již zmínili, nejčastěji se používají plotovky s půlkulatou hlavou, dostupné jsou ale také plotovky s tříhrannou či rovnou hlavou. Délky plotovek se pohybují od 60 cm až do 200 cm.

Výhody PVC plotovek

1. PVC plotovky jsou odolné vůči hnilobě, plísním a napadení houbami.

2. PVC plotovky mají vysokou odolnost vůči běžně používaným chemikáliím, jako jsou například čisticí prostředky.

3. PVC plotovky si zachovávají svou pevnost a nepraskají.

4. PVC plotovky dobře snášejí teplotní změny, včetně teplotních výkyvů a mrazů.

5. PVC plotovky jsou odolné vůči korozi.

6. PVC plotovky lze snadno upravovat běžnými nástroji na dřevo a kov, můžete je vrtat a řezat.

7. PVC plotovky nevyžadují údržbu a snadno se čistí.

8. PVC plotovky neabsorbují vlhkost.

9. PVC plotovky jsou k dispozici v různých barvách, délkách a designech.

10. PVC plotovky jsou ekologické, protože jsou vyrobeny z recyklovaného plastového odpadu.

Montáž PVC plotovek

Pro standardní montážní postup, který je zachycen na obrázku níže, potřebujeme tyto položky:

1) plotové sloupky (jekly)

2) příčníky na plotovky (tzv. tesy)

3) příchytky na plotovky

4) samořezné šrouby TEX (doporučujeme, případně lze použít také vratové šrouby nebo trhací nýty)

5) metrické šrouby pro uchycení tesů k příchytkám

Při montáži nezapomeňte na menší vůli kvůli dilataci. Pokud dojdete ke zvýšení teploty o 20 °C, plast dlouhý 100 cm se roztáhne o 3 mm. Abyste předešli problémům, doporučujeme vyvrtat do plotovek díry s průměrem větším o cca 2-3 mm a šroubům při dotahování nechat malou vůli. Další variantou pro instalaci plastových plotovek jsou TEX šrouby, nebo rovnou TEX šrouby s křidélky, které problém s dilatací vyřeší za vás – křidélka zvětší průměr díry o 2 mm.

Napsat komentář