Ploty

Plastové plotovky – Liberec

Bydlíte v Liberci a sháníte plastové plotovky pro výstavbu plotu? Náš eshop má sice kamenný sklad v Českých Budějovicích, ale zajišťujeme rozvoz po celé České republice – tedy i do Liberce. Stačí si vybrat a objednat.😊

Plastové plotovky jsou jedním z nejoblíbenějších materiálů pro stavbu plotů. Vynikající vlastnosti materiálu zajišťují bezúdržbovost a dlouhou životnost. V následujících řádcích si popíšeme nejen vlastnosti materiálu, podíváme se také na barevné varianty a nakonec si krátce popíšeme postup pro montáž. Pokud uvažujete nad nákupem plastových plotovek, přečtěte si také náš článek 3 tipy pro nákup plastových plotovek.

Plotovky se vyrábějí z recyklovaného plastového odpadu, jako jsou sáčky, tašky a PET lahve. Tyto recyklované plotovky mají mnoho výhod: není třeba je natírat, jsou odolné vůči hnilobě, korozi, mrazu, nekřehnou s časem a odolávají napadení hmyzem a houbami. Plastové plotovky lze snadno řezat a vrtat pomocí běžných nástrojů. Výrobce nabízí plotovky v široké paletě barev, délek a různých typů zakončení, takže je lze snadno přizpůsobit jakémukoli stylu a použití. Nejoblíbenější a současně také nejprodávanější variantou je hnědá plotovka s půlkulatou hlavou. Z nabídky plastových plotovek ale můžete také vybírat z jiných barev, např. cihlové, šedé, černé.

Varianty a barvy plotovek

Český výrobce nabízí plastové plotovky v různých variantách, které se liší barvou, délkou a různými typy hlav. Základní barva recyklovaného plastu je vždy šedá, která se dále barví do různých barev, jako jsou hnědá, černá nebo cihlová. Barvení probíhá přímo v materiálu, což je velká výhoda. Pokud je potřeba plotovku zkrátit nebo ji náhodou poškrábete, barva zůstane stejná a nebude nutné poškozené místo přebarvovat. Při řezání plastových plotovek si na spodní straně můžete všimnout drobných barevných částic (žlutá, modrá, červená), které jsou pozůstatkem recyklovaných plastů použitých při výrobě.

Jak jsme již zmínili, nejčastěji se používají plotovky s půlkulatou hlavou, dostupné jsou ale také plotovky s tříhrannou či rovnou hlavou. Délky plotovek se pohybují od 60 cm až do 200 cm.

Výhody plastových plotovek

1. Jsou odolné vůči hnilobě, plísním a napadení houbami.

2. Mají vysokou odolnost vůči běžně používaným chemikáliím, jako jsou například čisticí prostředky.

3. Zachovávají si svou pevnost a nepraskají.

4. Dobře snášejí teplotní změny, včetně teplotních výkyvů a mrazů.

5. Jsou odolné vůči korozi.

6. Lze je snadno upravovat běžnými nástroji na dřevo a kov, můžete je vrtat a řezat.

7. Nevyžadují údržbu a snadno se čistí.

8. Neabsorbují vlhkost.

9. Jsou k dispozici v různých barvách, délkách a designech.

10. Jsou ekologické, protože jsou vyrobeny z recyklovaného plastového odpadu.

Materiál Traplast – vlastnosti:

Traplast je materiál vyrobený z recyklovaných plastů, jako jsou PET lahve a sáčky, který má významnou vlastnost – při změně teploty se roztahuje. Při instalaci je proto nutné zajistit dilatační vůli. Toho dosáhnete tak, že do plotovek vyvrtáte otvory o 2-3 mm větší než průměr šroubů, aby se plast mohl volně roztahovat a smršťovat bez poškození. Traplast vyžaduje minimální údržbu a je odolný v teplotním rozmezí od -30 °C do +70 °C.

Montáž plotovek

Pro standardní montážní postup, který je zachycen na obrázku níže, potřebujeme tyto položky:

1) plotové sloupky (jekly) – nejčastěji se používá železný jekl s plastovou povrchovou úpravou, ale výběr sloupků je samozřejmě širší

2) příčníky na plotovky (tzv. tesy) – vodorovné části plotu, na které se plotovky upevňují

3) příchytky na plotovky – obvykle se jedná o obyčejný plech opatřený povrchovou úpravou

4) samořezné šrouby TEX (doporučujeme, případně lze použít také vratové šrouby nebo trhací nýty)

5) metrické šrouby pro uchycení tesů k příchytkám

Při montáži nezapomeňte na menší vůli kvůli dilataci. Pokud dojdete ke zvýšení teploty o 20 °C, plast dlouhý 100 cm se roztáhne o 3 mm. Abyste předešli problémům, doporučujeme vyvrtat do plotovek díry s průměrem větším o cca 2-3 mm a šroubům při dotahování nechat drobnou vůli. Dobrou variantou pro montáž plastových plotovek jsou TEX šrouby, nebo rovnou TEX šrouby s křidélky, které problém s dilatací vyřeší za vás – křidélka zvětší průměr díry o 2 mm.

Napsat komentář