Ploty

Recenze: Plastové plotovky

Plastové plotovky patří mezi nejoblíbenější materiál pro stavbu plotů zejména kolem zahrad a rodinných domů. Zákazníci je velmi často upřednostňují před ploty z jiných materiálů, a to hlavně díky svým vynikajícím vlastnostem – nenáročnost na údržbu a dlouhá životnost. V následujícím textu vám poskytneme recenzi na plastové plotovky. Budeme se věnovat všem důležitým informacím o plotovkách: seznámíme se s vlastnostmi materiálu, s designy i s montážním postupem. Rozhodnete-li se pro plastové plotovky, určitě si také přečtěte náš článek 3 tipy pro nákup plastových plotovek.

Plastové plotovky recenze

Plotovky jsou vyrobené z recyklovaného plastu. Základem pro výrobu tohoto tzv. recyklátu je vytříděný plastový odpad (např. sáčky, tašky nebo PET lahve). Recyklované plotovky mají vlastnosti, které jistě oceníte: kromě toho, že jsou ekologické, takže je ocení i milovníci přírody, nepotřebují nátěr, nehnijí, nekorodují, nepřemrznou, nekřehnou a také jsou odolné vůči hmyzu a houbám. Lze je snadno řezat i vrtat běžnými nástroji a jsou dostupné v různých barvách, délkách a s různými typy zakončení. Nejoblíbenější variantou je hnědá plotovka s půlkulatým zakončením. V naší nabídce samozřejmě naleznete mnohem více, např. plotovky cihlové, šedé a černé.

Varianty a barvy plastových plotovek

Plastové plotovky se dodávají v několika barevných variantách, výškách a s různými typy hlav. Základní barva recyklátu je šedá. Tato směs se poté obarvuje např. na hnědou, černou a cihlovou barvu. Vzhledem k tomu, že k probarvení dochází již ve hmotě, pokud budete plotovku zkracovat nebo do ní při montáži či manipulaci uděláte rýhu, její barva zůstane zachovaná a místo řezu či poškození není nutné nijak barvit. Pokud budete plastové plotovky řezat na kratší délky, na spodní straně (ve struktuře materiálu) si můžete povšimnout drobných barev (modré, žluté, bílé), které jsou právě pozůstatkem vytříděných plastů.

Jak jsme již psali, nejvíce používané jsou plotovky s půlkulatou hlavou, ale dostupné jsou i plotovky s tříhrannou či rovnou hlavou. Délky plotovek se pohybují od 60 cm až do 200 cm. Nejvíce se ale prodávají délky 100 a 120 cm.

Plastové plotovky – recenze ve zkratce

  • Plastové plotovky jsou odolné vůči hnilobě, plísním a napadení houbami.
  • Plastové plotovky mají výbornou odolnost vůči běžně používaným chemikáliím, jako jsou například čisticí prostředky.
  • Plastové plotovky nekřehnou ani nepraskají.
  • Plastové plotovky jsou odolné vůči teplotním změnám, včetně velkých výkyvů a mrazů.
  • Plastové plotovky nekorodují.
  • Plastové plotovky lze snadno upravovat běžnými nástroji na dřevo a kov, lze je vrtat a řezat.
  • Plastové plotovky nevyžadují údržbu a snadno se čistí.
  • Plastové plotovky neabsorbují vlhkost.
  • Plastové plotovky jsou dostupné v různých barvách, délkách a designech.
  • Plastové plotovky jsou ekologické, protože jsou vyrobeny z recyklovaného plastového odpadu.

Práce s materiálem Traplast

Ptáte se, co to materiál Traplast vlastně je? Jako Traplast se označuje materiál z recyklovaných plastů (např. PET lahve, sáčky a další vytříděné plasty), u kterého dochází při změně teploty k tepelné roztažnosti. Při montáži je proto nutné myslet na dilatační vůli a vyvrtat do plotovek díry o maličko větší než je průměr šroubů, aby se plast mohl roztahovat a smršťovat, aniž by při tom došlo k jeho poškození. Doporučené rozmezí teplot, ve kterém je Traplast odolný, je od -30 °C do +70 °C (hodnoty udané výrobcem). Materiál je vyžaduje minimální údržbu, je prakticky bezúdržbový.

Montáž plastových

Každý plot je jedinečný a montáž se proto může lišit podle konkrétních požadavků zákazníka. Pro standardní postup potřebujeme následující věci:

1) plotové sloupky (jekly)

2) vodorovné příčníky (tzv. tesy)

3) příchytky tesů

4) samořezné šrouby TEX příp. jiný spojovací materiál viz článek Co použít pro montáž plotovek?

5) metrické šrouby pro uchycení tesů k příchytkám

Při montáži nezapomeňte na menší vůli kvůli dilataci. Doporučujeme vyvrtat do plotovek díry s průměrem větším o cca 2-3 mm a šroubům při dotahování nechat drobnou vůli. Další variantou pro montáž plastových plotovek jsou TEX šrouby. Máme k dispozici i variantu šroubů TEX s křidélky, které problém s dilatací vyřeší za vás – křidélka zvětší průměr díry o 2 mm.

Napsat komentář