Ploty

Co použít na montáž plotovek?

Plastové plotovky aneb dražší, pracnější, zato pohledově nejhezčí varianta plotovek. Plastové plotovky zaručují dlouhou životnost a vysokou odolnost, podmínkou ale je mít je správně připevněné. Pokud tedy již máte zabetonované sloupky (návod na správné betonování najdete v našem dalším článku Jak betonovat sloupky) a přidělané jekly, zbývá vám k dokončení plotu ještě připevnit plotovky. Pojďme si představit možnosti a materiál, který lze pro montáž plotovek použít.

Vratové šrouby – dražší, pracnější, ale esteticky nejlepší volba s dlouhou životností

Jednou z možností, jak připevnit plotovky, je použití vratových šroubů. Můžete si vybrat mezi pozinkovanou variantou nebo investovat do dražších nerezových šroubů, které jsou výrazně odolnější. Upřímně, kdy ale budete stavět další plot? Pokud vám to rozpočet dovolí, doporučujeme volit nerezovou variantu. Nerezové šrouby jsou vysoce odolné vůči korozi, kyselým dešťům a dalším nepříznivým vlivům, což zajišťuje dlouhou životnost.

Montáž vratových šroubů má jednu nevýhodu – je pracnější. Každý šroub je nutné předvrtat do jeklu a upevnit jej maticí a podložkou, a tento proces potom opakovat pro desítky až stovky plotovek. Na druhou stranu se nemusíte bát, že by se poté šrouby kvůli tepelné roztažnosti ustřelovaly. Vratové šrouby pevně drží a jsou spolehlivé. Navíc výsledný vzhled stojí zato – plochá půlkulatá hlava vratových šroubů je mnohem hezčí než hlava nýtu nebo samovrtného šroubu TEX, který se často používá. Těmto spojovacím materiálům se budeme věnovat v dalších odstavcích.

Šroub vratový s plochou hlavou, DIN 603 – 4.6, pozinkovanýŠroub vratový s plochou hlavou, DIN 603, nerezový A2Šroub vratový s plochou hlavou, DIN 603 – 8.8, pozinkovanýŠroub vratový s plochou hlavou, DIN 603 nerezový A4
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Samovrtné šrouby TEX – rychlé a levné řešení

Montáž plotovek pomocí samovrtných šroubů TEX je rychlá a levná, je ale potřeba myslet na předvrtání z důvodu dilatace kvůli tepelné roztažnosti plotovek.

Texy jsou nejprodávanější variantou v rámci montáže a jejich použití je oblíbené jak v profesionálních firmách, tak mezi koncovými zákazníky. Velkou výhodou TEX šroubů je rychlost montáže a také jejich příznivá cena. K montáži nejsou zapotřebí matičky ani podložky, jako u vratových šroubů. Postačí, když plotovky předvrtáte (při předvrtání je nutné provádět o trochu větší otvor jako dilataci kvůli tepelné roztažnosti) a poté už rovnou můžete přivrtat plotovku k připravenému jeklu. Dejte si pozor na to, že pokud byste vyvrtali otvor pouze na průměr texu, budete riskovat praskání (ustřihnutí) šroubů ve chvíli, kdy na plotovky začne působit okolní teplota a sluneční záření.

Výběr texů je veliký. Můžete sáhnout po nerezové variantě, která vám déle vydrží, nebo můžete zůstat u pozinkované varianty. Zde je krátké porovnání obou materiálů:

  1. Nerezové TEX šrouby: Nabízejí vysokou odolnost vůči korozi, proto jsou ideální pro použití v náročných podmínkách. Přestože jsou dražší, jejich dlouhá životnost a spolehlivost zaručuje výhodnou investici.
  2. Pozinkované TEX šrouby: Jsou cenově dostupnější a stále poskytují dobrou odolnost proti korozi. Hodí se zejména pro méně náročné aplikace, kde se nevyžaduje extrémní odolnost.

Použití TEX šroubů vám umožní rychlou a efektivní montáž plotovek. Zde pro vás máme ještě krátké informace ohledně typů hlav, se kterými se u šroubů TEX setkáte:

  • TEX se šestihrannou hlavou – snadná montáž, pohledový šestihran
  • TEX se zápustnou hlavou – když přetřete bude „neviditelný“
  • TEX s čočkovou hlavou – PH i TORX drážky, pohledová varianta
Šroub TEX DIN 7504K, šestihran v zinkuŠroub TEX DIN 7504P, zápustná hlava zinekŠroub TEX DIN 7504N, půlkulatá zinekŠroub TEX nerez A2 DIN 7504P, zápustná
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Trhací nýty – cenově nejvýhodnější, ale bez kleští se neobejdete

Nýtování je rychlé a cenově nejvýhodnější, ale je vhodné spíše pro ty, kdo vlastní nýtovací kleště a umí s nimi zacházet. Nýtování vyžaduje zkušenosti, za nás určitě doporučujeme práci svěřit profesionálnímu řemeslníkovi.

Nýty vytvářejí velmi pevný a nerozebíratelný spoj mezi plechy a dalšími materiály. Při montáži plotovek se doporučuje použít pod nýty podložky, protože je stejně potřeba plotovky i jekl předvrtat. Nákup nýtů je cenově výhodný, ale nezapomeňte, že pokud již doma nemáte speciální nýtovací kleště, výdaj se zvýší. Bez těchto kleští se totiž při nýtování neobejdete.

Nýt trhací, DIN 7337, AL/STNýt trhací, velká hlava DIN 7337, AL/STNýt trhací nerezový, DIN 7337, A2/A2Nýt trhací, DIN 7337, celoocelové St/St
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.
Plotovky plastové s půlkulatou hlavou, barva hnědáPlotovky plastové, s rovnou hlavou, barva hnědáPlotovky plastové s tříhrannou hlavou, barva hnědáJekl poplastovaný a pozinkovaný 50 x 30 x 1,8 mm, barva hnědá
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Napsat komentář