Ploty

Plastové plotovky – Praha

Bydlíte v Praze a sháníte plastové plotovky pro výstavbu plotu? Náš eshop má sice kamenný sklad v Českých Budějovicích, ale zajišťujeme rozvoz po celé České republice – tedy i do Prahy. Stačí si vybrat a objednat.😊

Plastové plotovky jsou jedním z nejoblíbenějších materiálů pro stavbu plotů. Vynikající vlastnosti materiálu zajišťují bezúdržbovost a dlouhou životnost. V následujících řádcích si popíšeme nejen vlastnosti materiálu, podíváme se také na barevné varianty a nakonec si krátce popíšeme postup pro montáž. Pokud uvažujete nad nákupem plastových plotovek, přečtěte si také náš článek 3 tipy pro nákup plastových plotovek.

Plotovky se vyrábějí z vytříděného recyklovaného plastu (sáčky, tašky, PET lahve…). Tyto recyklované plotovky nabízejí řadu výhod: není nutné je natírat, jsou odolné vůči hnilobě, korozi, mrazu, nekřehnou s časem a jsou odolné vůči napadení hmyzem a houbami. Plastové plotovky lze snadno řezat a vrtat běžnými nástroji. Výrobce nabízí plotovky v široké škále barev, délek a s různými typy zakončení, takže je lze snadno přizpůsobit jakémukoli stylu a použití. Nejoblíbenější a současně také nejprodávanější variantou je hnědá plotovka s půlkulatou hlavou. Z nabídky plastových plotovek ale můžete také vybírat z jiných barev, např. cihlové, šedé, černé či zlatý dub.

Varianty a barvy plotovek

Český výrobce nabízí plastové plotovky v různých variantách, které se liší barvou, délkou a různými typy hlav. Základní barva recyklovaného plastu je vždy šedá, která se dále barví do různých odstínů, jako jsou hnědá, černá nebo cihlová. Barvení probíhá přímo v materiálu, což je velkou výhodou. Pokud potřebujete plotovku zkrátit nebo ji omylem poškrábete, barva zůstane stejná a nebudete muset poškozené místo přebarvovat. Při řezání plastových plotovek si na spodní straně můžete všimnout drobných barevných částic, které pocházejí z recyklovaných plastů použitých při výrobě.

Jak jsme již zmínili, nejčastěji se používají plotovky s půlkulatou hlavou, dostupné jsou ale také plotovky s tříhrannou či rovnou hlavou. Délky plotovek se pohybují od 60 cm až do 200 cm.

Výhody plastových plotovek

1. Plastové plotovky jsou odolné vůči hnilobě, plísním a napadení houbami.

2. Plastové plotovky mají vysokou odolnost vůči běžně používaným chemikáliím, jako jsou například čisticí prostředky.

3. Plastové plotovky si zachovávají svou pevnost a nepraskají.

4. Plastové plotovky dobře snášejí teplotní změny, včetně teplotních výkyvů a mrazů.

5. Plastové plotovky jsou odolné vůči korozi.

6. Plastové plotovky lze snadno upravovat běžnými nástroji na dřevo a kov, můžete je vrtat a řezat.

7. Plastové plotovky nevyžadují údržbu a snadno se čistí.

8. Plastové plotovky neabsorbují vlhkost.

9. Plastové plotovky jsou k dispozici v různých barvách, délkách a designech.

10. Plastové plotovky jsou ekologické, protože jsou vyrobeny z recyklovaného plastového odpadu.

Materiál Traplast – vlastnosti:

Traplast je materiál vyrobený z recyklovaných plastů, jako jsou PET lahve a sáčky, který má významnou vlastnost – při změně teploty se roztahuje. Při instalaci je proto nutné zajistit dilatační vůli. Toho dosáhnete tak, že do plotovek vyvrtáte otvory o 2-3 mm větší než průměr šroubů, aby se plast mohl volně roztahovat a smršťovat bez poškození. Traplast vyžaduje minimální údržbu a je odolný v teplotním rozmezí od -30 °C do +70 °C.

Montáž plotovek

Pro standardní montážní postup, který je zachycen na obrázku níže, potřebujeme tyto položky:

1) plotové sloupky (jekly) – nejčastěji se používá železný jekl s plastovou povrchovou úpravou, ale výběr sloupků je samozřejmě širší

2) příčníky na plotovky (tzv. tesy) – vodorovné části plotu, na které se plotovky upevňují

3) příchytky na plotovky – obvykle se jedná o obyčejný plech opatřený povrchovou úpravou

4) samořezné šrouby TEX (doporučujeme, případně lze použít také vratové šrouby nebo trhací nýty)

5) metrické šrouby pro uchycení tesů k příchytkám

Při montáži nezapomeňte na menší vůli kvůli dilataci. Pokud dojdete ke zvýšení teploty o 20 °C, plast dlouhý 100 cm se roztáhne o 3 mm. Abyste předešli problémům, doporučujeme vyvrtat do plotovek díry s průměrem větším o cca 2-3 mm a šroubům při dotahování nechat drobnou vůli. Dobrou variantou pro montáž plastových plotovek jsou TEX šrouby, nebo rovnou TEX šrouby s křidélky, které problém s dilatací vyřeší za vás – křidélka zvětší průměr díry o 2 mm.