Kotevní technika

Co potřebujete pro aplikaci chemické kotvy

Pokud se chystáte pracovat s chemickou kotvou, budete kromě samotné chemické kotvy potřebovat také příslušenství, bez kterého se při aplikaci chemické kotvy a montáži dalších kotevních prvků neobejdete. Potřebné příslušenství závisí na konkrétním typu kotvy, kterou budete používat. Nejběžněji používaným typem je chemická kotva v kartuši, k níž je potřeba dokoupit aplikační (vytlačovací) pistoli pro přesné dávkování pryskyřice a tvrdidla. Pokud se ale rozhodnete použít chemickou patronu, pak aplikační pistoli nepotřebujete. Patrona se jen vloží do vyvrtaného otvoru. Aplikace patrony je tedy jednoduchá a velmi rychlá. Zajímá-li vás o chemických kotvách více, nezapomeňte si také přečíst náš článek Chemická kotva – vše, co potřebujete vědět, ve kterém se dozvíte informace o jednotlivých typech chemických kotev a informace o jejich použití.

Chemická kotva – příslušenství

 
1) Pumpička a kartáček

Po vyvrtání zůstane otvor zanesený a aby malta dobře přilnula k mateiálu, je nutné otvor nejprve vyčistit. K tomu můžete použít kartáček a pumpičku. Pomocí kartáčku, nejlépe ocelového, dojde k uvolnění prachu a vzduchová pumpička následně všechen prach odstraní.

Kartáček ocelový MBP, MungoKartáček čistící, DenBravenPumpička čistící MAP, MungoPumpička čistící MAZ, Mungo
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

2) Sítko

Plastové či kovové sítko se používá jen u dutých materiálů, jako jsou duté cihly a tvárnice. Funkce sítka je snížení množství potřebné chemické kotvy a s tím související finanční úspora. Sítko se zcela vyplní kotevní maltou a při nasunutí kotevního prvku se malta vytlačí skrze sítko do dutin v cihle. K dostání jsou sítka o přesné délce a průměru i v metráži.

Pouzdro plastové MSH pro závitovou tyč, MungoSítko plastové FIS H K, výrobce FischerPouzdro kovové s vnitřním závitem MIGH, MungoSítko kovové k chemické maltě FIS H L v metráži, výrobce Fischer
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

3) Aplikační pistole

Aplikační pistole je věc, bez níž nemůžete kotvu v kartuši aplikovat. Použití pistole je snadné: kartuši vložíte do pistole a našroubujete mísící trysku, která je součástí balení kotvy. Následně vytlačíte cca 10 cm kotevní malty mimo předvrtané otvory, aby se obě složky malty dobře promísily, a můžete aplikovat.

Pistole aplikační na kotvy, Den BravenPistole vytlačovací MIT-PP-H2, Mungo
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Pokud se chystáte používat chemickou kotvu, přečtěte si také naše další články, které se chemického kotvení týkají:

Napsat komentář