Kotevní technika

Co byste měli vědět před nákupem tesařských úhelníků

Jak na správný výběr tesařských úhelníků

Pokud se chystáte na stavbu dřevěné pergoly, zahradního altánu, parkovacího stání pro auta, plánujete stavbu dětského hřiště nebo budete vyrábět či renovovat nábytek? Pak se pravděpodobně neobejdete bez spojovacích úhelníkůkteré jsou základním spojovacím prvkem pro veškeré dřevěné konstrukce. Díky jednoduchému a rychlému použití nahradily spojovací úhelníky tradiční spojování prvků pomocí kolíků z dubového dřeva, kovaných hřebů nebo vázání. Úhelníky využijete pro spojování a kotvení dřevěných hranolů, latí, trámů, prken apod. Jejich použití zajišťuje pevný a snadno demontovatelný spoj.

Spojovací úhelníky mají široké spektrum využití. Jsou nezbytné při spojování a kotvení trámů u velkých dřevostaveb, využívají se jako spojovací profily střešních krovů. Používají se ale i u menších staveb, jako jsou pergoly, zahradní domky a chatky, parkovací přístřešky, altány atd. Samostatným typem jsou úzké nábytkové úhelníky, které jsou díky svým malým rozměrům často využívány v nábytkářském průmyslu za účelem spojování jednotlivých dílů do pravého úhlu. A nic vám nebrání použít úhelník i např. jako držák poliček v domácnostech.

Příklad použití tesařského úhelníkuPoužití tesařského úhelníku s prolisem

 

Základní vlastnosti tesařských úhelníků

Materiál a povrchová úprava

Tesařské úhelníky se vyrábí z kvalitního ocelového plechu o různých tloušťkách odvíjejících se od velikosti úhelníků a následně jsou povrchově upraveny. Nejvíce se setkáváme s povrchovou úpravou galvanický pozink (bílý nebo žlutý) nebo se žárové zinkování, které chrání ocel před korozí. Rozdíl mezi těmito dvěma úpravami je zejména ve vzhledu a odolnosti. Galvanicky pozinkovaný úhelník má lesklý vzhled (s odlesky do modra), zatímco žárově pozinkovaný úhelník je matný a pohledově méně přívětivý, zato je mnohem odolnější díky silnější vrstvě. Zejména u ozdobných úhelníků se můžeme setkat i s barevným lakováním, které je aplikováno na vrstvu galvanického zinku. Takové úhelníky se postarají kromě funkčního spoje také o příjemný estetický dojem.

Vrstva zinku umožňuje použít úhelníky  jak v interiéru, tak v exteriéru. Typ pozinkování vyhodnotíme dle prostředí, ve kterém bude konstrukce s úhelníky umístěna. Do vnitřního prostředí vá bude stačit galvanické pozinkování, ale na venkovní stavbu, která bude vystavena různým vlivům počasí, je lepší použít žárově pozinkované úhelníky. Řešením pro náročnější prostředí jsou také nerezové úhelníky, které jsou ale dražší.

S prolisem či bez prolisu

Jedna z věcí, na kterou při výběru úhelníků jistě narazíte, je prolis. Rozdíl mezi úhelníky s prolisem a bez prolisu je zejména v jejich odolnosti. Prolis je jakousi výztuhou, která dává úhelníkům větší odolnost vůči ohybu. Úhelníky s prolisem mají větší únosnost a je ideální je využít pro spojování větších dřevěných prvků, např. silných trámů.

Úhel

Ramena úhelníků svírají obvykle úhel 90° (tvar L) či 135°. Existuje ale celá řada speciálních úhelníků, např. úhelníky pro kulatinu, valbové dle sklonu střechy, ohýbací, spojky tvaru Z a další. Podle délky ramen je možné úhelníky také členit na pravidelné (rovnoramenné, se stejně dlouhými rameny) a nepravidelné (nerovnoramenné, jedno rameno je delší než druhé).

Členění úhelníků dle hran

Na trhu jsou k dispozivi úhelníky se čtyřmi druhy hran: ostrými, zkosenými, zaoblenými a dekorativními. Výběr tak lze přizpůsobit charakteru stavby a viditelnosti jednotlivých spojů s ohledem na funkčnost i estetickou stránku.

Úhelník spojovací pozinkovaný, bez prolisu, síla 2 mmÚhelník spojovací pozinkovaný, bez prolisuÚhelník nábytkový úzký, zaoblené hrany, ÚP2, pozinkovanýÚhelník tesařský úzký, oblé hrany dekorativní
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Čím úhelník ke konstrukci připevnit?

Při výběru tesařských úhelníků berte v potaz otvory, které jsou na úhelníku vytvořené. Liší se nejen v počtu a rozestupech vyvrtaných otvorů, ale také v jejich průměrech. Ty jsou důležitým kritériem pro výběr správné velikosti spojovacího materiálu, kterým budete úhelník ke konstrukci připevňovat. Úhelníky mají všechny otvory stejného průměru, nebo se velikosti mohou lišit. Pokud budete mít např. úhelník s průměrem otvorů 5 mm, vyberte na přichycení vruty či hřebík s průměrem 4 mm.

Věděli jste, že pomocí spojovacích úhelníků nemusíte spojovat jen dřevěné prvky? Větší otvory na úhelníku dobře poslouží také pro kotvení např. do betonu pomocí závitové tyče. Do úhelníků, které mají zkosené vnitřní otvory, dokonale zapadnou vruty se zápustnou hlavou.

Pro montáž úhelníků doporučujeme použít speciální vruty do tesařského kování, které jsou tomuto účelu přímo uzpůsobené a pohledově dělají nejpříznivější estetický dojem. Druhou nejlepší variantou jsou konvexní hřebíky. Můžete ale určitě použít i klasické vruty do dřeva (zejména pokud mají úhelníky zahloubený otvor pro zápustnou hlavu).

Teď už víte vše důležité a můžete se v klidu pustit do nákupu spojovacích úhelníků pro váš záměr.

Vrut do tesařského kování, TORX drážka, zinek bílýVrut do dřeva, pro tesařské kování, půlk. hlava TORX drážka, zinek bílýHřebík kroucený, ČSN 02 2875, z oceli, bez povrchové úpravyHřebík konvexní, pozinkovaný
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Napsat komentář