Kotevní technika

Chemická kotva či malta, tekuté hmoždinky a hřebíky

Chemická kotva je neocenitelný produkt ve stavebnictví, který využijete jako profesionál i jako kutil. Pro chemickou kotvu existují různé názvy – chemická malta, tekutá hmoždinka, tekuté hřebíky nebo chemická hmoždinka.  Chemické kotvy máme v nabídce od všech předních výrobců Fischer, Mungo a Sika. následujícím textu se dozvíte všechny informace o chemických kotvách, které by vás mohly zajímat. Dozvíte se odpovědi na nejčastější dotazy:

  • Jaké jsou druhy tekutých hmoždinek?
  • Do jakých materiálů můžu chemickou kotvu použít?
  • Jak se správně provádí montáž
  • Jak dlouhý je čas vytvrdnutí?
  • Jaké množství chemické malty budu potřebovat?

Chemická kotva je rychletvrdnoucí polyesterová nebo vinylesterová pryskyřice, která obsahuje cement. Je skvělým řešením pro kotvení roxorů, svorníků, závitových tyčí jak do dutého, tak do plného materiálu. Vzniklý spoj je statický, takže především při domácích projektech nejsou na konstrukční beton kladeny tak vysoké nároky co se týče pevnosti (u plášťových nebo svorníkových kotev je potřeba dodržovat minimální vzdálenosti a požadavky na pevnost).

Chemickou kotvu lze využít pro kotvení do betonu, dutých cihel, porothermu, ytongu, plných cihel, plynobetonu, pemzy, pískovce, přírodního kamene i do sádry. Při nákupu (zejména za účelem kotvení v interiéru) vybírejte chemickou kotvu, která neobsahuje styren – pro vnitřní použití je styren nevhodný, protože zapáchá.

Druhy chemické kotvy

Podle použití a složení se chemická malta dělí na několik druhů. V nabídce můžete najít i tzv. chemické patrony, které se pouze vloží do otvoru a následně se prorazí svorníkem, který je zbroušen do špičky. 

Nejprodávanější druhy chemické malty
Vinylesterová chemická kotvaPolyesterová chemická kotva 
DO MOKRA A DO EXTERIÉRUDO SUCHA A DO INTERIÉRU

Použití a balení chemické malty

Chemická kotva se používá pro kotvení do celé řady tvrdých materiálů, ale nelze s ní kotvit do dřeva. Běžná kartuše obsahuje 300 ml chemické kotvy. Prodávají se i kartuše s objemem 400 ml, ty jsou ale určeny spíše profesionálům. S tímto větším balením si navíc ani nevystačíte s klasickou vytlačovací pistolí. Při nákupu vytlačovacích pistolí kupujte vždy pouze kvalitní výrobky, může se totiž stát, že se vám s levnou pistolí nepodaří maltu vůbec vytlačit.

Použití chemické malty je vhodné do následujících materiálů:

Chemickou maltu použijete při montáži výztuže, ocelových a dřevěných konstrukcí, fasády, fasádních lešení, zábradlí, vysokých regálů, strojů, schodišť, žebříků, kabelovách lávek, přístřešků, markýz, zábradlí, konzol, pergol, atd.

Tvrdnutí chemické kotvy

Obecně můžeme říct, že čím je větší teplo, tím rychleji kotva tvrdne. Pokud kotvíte v zimě a teploty se pohybují okolo 1 °C nebo méně, doporučujeme použít speciální zimní chemickou kotvu, nejčastěji s příznakem „cool„. Roli při tvrdnutí hraje samozřejmě i to, co kotvíte a do akého mateiálu. Přesnější hodnoty přikládáme v tabulce, která pochází přímo od výrobce.

Speciální druhy chemické malty
Epoxidová chemická kotvaVinylesterová chemická kotva do zimy 
LZE POUŽÍT I POD VODOUU TEPLOT NIŽŠÍCH NEŽ 1°C

Montáž chemické kotvy – NÁVOD

1) vyvrtejte otvor do materiálu

  • u plných materiálů má mít otvor o 2 mm větší průměr než je velikost vrutu či šroubu
  • u dutých materiálů průměr otvoru odpovídá průměru použitého sítka

2) vyčistěte otvor od prachu

3) vložte sítko

  • sítko se používá pouze u dutých materiálů
  • použitím sítka snížíte množství potřebné chemické kotvy (pro výpočet spotřeby nahlédněte do této tabulky)

4) příprava kartuše

  • odšroubujte víko a našroubujte aplikátor (plastová tyčka), který je součástí balení

5) pomocí vytlačovací pistole aplikujte chemickou kotvu

  • nejprve vytlačte 5–10 cm mimo otvor, čímž dojde ke správnému promíchání směsi
  • u plných materiálů vyplňte otvor do 1/2 až 2/3 
  • u dutých materiálů vyplňte celé sítko

6) uzavřete sítko, našroubujte kotevní prvek (vrut, šroub, závitová tyč atd.) do otvoru s chemickou kotvou

7) nechtejte vytvrdnout

  • doba vytvrzení je uvedena v příbalových informacích u každého výrobku
  • doba vytvrdnutí závisí na teplotě prostředí – čím je teplota vyšší, tím rychleji kotva tvrdne

TIP – nespotřebujete-li kotvu celou, nesundavejte aplikátor. Aplikátor totiž poslouží jako víčko a zbylá malta se neznehodnotí. Při dalším kotvení nahraďte pouze starý aplikátor za nový a můžete kotvit dál

Pro zvěšení klikněte na obrázek

Výpočet spotřeby chemické kotvy

Pokud si chcete jednoduše a rychle spočítt spotřeu, stáhněte si excelovou tabulku ZDE. Stačí jen zadat požadované hodnoty a tabulka vám automaticky vypočítá počet kartuší, které budete pro váš projekt potřebovat. Pro fanoušky matematiky máme i vzoreček. Vrtaná díra je, dá se říci, válec a kotevní prvek je také válec. Spočtěte si tedy oba objemy válců a poté od objemu válce díry odečtěte objem válce kotevního prvku. Výsledkem je spotřeba chemické malty do jedné díry. Pak už stačí jen počet znásobit počtem kotvených prvků a získáte celkový objem. Doporučujeme ale použít pro výpočet naši excelovskou tabulku – výsledek budete znát po 5 kliknutích 🙂

Produktová videa 

Pokud se chystáte používat chemickou kotvu, přečtěte si také naše další články, které se chemického kotvení týkají:

Napsat komentář