Kotevní technika

Vše, co byste měli vědět o kotevních patkách

Jak na správný výběr kotevních patek

Chcete-li vybudovat na své zahradě pergolu, altán, přístřešek pro auto nebo jiný typ dřevostavby, pak jistě také chcete, aby vám stavba sloužila spoustu let. Proto je důležité tyto konstrukce správně ukotvit, a to nejlépe pomocí kotevních patek. Kotevní patky jsou unifikované ocelové prvky sloužící k pevnému ukotvení různých druhů stavebních konstrukcí a dřevostaveb k podkladu. Nejvíce se používají při kotvení dřevěných konstrukcí, jako jsou trámy nebo hranoly, do betonu nebo přímo do země. Jsou vysoce spolehlivé, zajistí stabilní a pevné uchycení a je možné je použít téměř v každém terénu.

Kotevní patky se rozlišují podle toho, do jakého povrchu bude konstrukce upevněna. Můžete si tak vybrat patky do betonu nebo patky, které se montují přímo do země (zemní vruty a kotevní hroty).

PATKY DO BETONU

Patka do betonu je složena ze 2 částí – z trnu a třmenu. Jako trn slouží roxor nebo betonářská tyč, kterou je patka pevně a spolehlivě ukotvena do betonu. Třmenem patky se nazývá vrchní část, do níž se ukotvuje dřevěný hranol či trám. Třmen může mít různé tvary, nejběžněji se můžete setkat s patkami ve tvaru U, L a TPatky do betonu se nejčastěji používají pro kotvení do nevytvrzeného betonu, tedy současně při tvorbě betonového podkladu. Tato varianta montáže je snazší a nevyžaduje žádně speciální nářadí či pomůcky. Trn patky se vtlačí do čerstvého betonu, kterým jsou vyplněny základové díry, a následně se vyrovná. Patky do betonu lze také kotvit do vytvrzeného betonu, což je náročnější a také dražší varianta, která vyžaduje použití speciálních pomůcek (chemická kotvapříslušenství pro chemické kotvyvrtací kladivo a vrtáky do betonu). Přečtěte si více v našem článku, jak kotvit pomocí kotevních patek.

Patka kotevní s roxorem U tvar, žárově pozinkovanáPatka kotevní, profil LPatka kotevní s roxorem, deska tvar TPatka kotevní s roxorem, U deska s prolisem
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Patky s U třmenem jsou univerzální, jedná se o nejčastěji používané kotevní prvky. Vyrábí se také v provedení s prolisem, díky kterému se dřevěná část nedotýká kovové patky, čímž dochází k zabránění vlhnutí a uhnívání konstrukce odspodu.

Patky s L třmenem jsou určeny zejména pro ukotvení hranolů a trámů s velkými rozměry. Hranu patky lze umístit zevnitř konstrukce, aby nebyla na první pohled toslik viditelná.

Patky s T třmenem se zasekávají do dřevěného sloupku, což je více estetické oproti ostatním typům patek, ale montáž je o něco složitější.

Tvar třmenu UTvar třmenu LTvar třmenu T
Rozdělení patek podle tvaru

PATKY VÝŠKOVĚ NASTAVITELNÉ

Součástí nastavitelných kotevních patek se šroubovicí je matice, pomocí které je možné nastavit jejich výšku. Matice může být buď volná, nebo přivařená na desku. Tyto patky využijete zejména tehdy, pokud nemáte zcela rovný podklad pro vaši dřevostavbu. Pomocí matice snadno dorovnáte výškové rozdíly mezi jednotlivými vztyčnými body stavby. K dostání jsou nastavitelní patky ve tvaru U nebo patky s deskou, která se připevňuje zespoda konstrukce a nebude tedy vidět (estetičtější varianta). Kotvení těchto nastavitelných pilířu probíhá k již hotovému betonovému podkladu za pomoci desky, která se přichytí k podkladu spojovacím materiálem (hmoždinky, vruty, svorníkové kotvy).

DALŠÍ DRUHY KOTEVNÍCH PATEK

Kotevní patky s prolisem

Pokud chcete zajistit dlouhou životnost vaší dřevostavby, patky s prolisem jsou ideální volbou. Prolis zajišťuje, že jsou dřevěné prvky odsazeny od podkladu a nedochází tak k vlhnutí a uhnívání spodní části dřevěné konstrukce.

Kotevní botky

Kotevní botky jsou vhodné pro ukotvení sloupků či pilířů konkrétních rozměrů a tvarů k betonovým podkladům. Jsou uzavřené z boku a plášť je přivařený k desce, jež se připevňuje k podkladu. Kotevní botky jsou vhodné pro plotové sloupky, vzpěry nebo pro trámky s přesně danými rozměry.

Zemní vruty a kotevní hroty

Tyto prvky se používají jako alternativa klasického kotvení do betonu. Našroubují se (zemní vruty) nebo zatloukají (kotevní hroty) přímo do země a instalace je tak rychlá a jednoduchá, zvládne ji každý. Zemní vruty i kotevní hroty jsou vhodné téměř do jakékoliv půdy, kromě bažin a půd, které mají vysokou hladinu půdní vody.

Patka výškově nastavitelná s přivařenou maticíPatka kotevní šroubovací, U deska s prolisem, výroba ČRBotka kotevní čtvercováVrut zemní, s přírubou tvaru U
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

MATERIÁL A POVRCHOVÁ ÚPRAVA

Kotevní patky jsou nejvíce vyráběny s povrchovou úpravou galvanický nebo žárový zinek.

Galvanické zinkování nabízí ochranu vůči mechanickému poškození, jako je abraze nebo otěr, ale současně ochrana proti korozi a povětrnostním vlivům je minimální, takže jde spíše o estetickou funkci.

Žárové zinkování je naopak velmi účinná ochrana proti korozi, má dlouhou životnost a vysokou odolnost vůči mechanickým i povětrnostním vlivům.

V náročnějším prostředí je lepší použít patky vyrobené z nerezové oceli. Nerezová ocel A2 je ideální pro použití v domácím i venkovním prostředí. Ocel A4 má zvýšenou odolnost proti korozi a kyselinám a lze ji použít i v kontaktu se slanou a chlorovanou vodou. Nerezové patky se ale používají pouze v malé míře, protože jsou drahé. Pro běžné použití jsou nejlepším řešením žárově pozinkované patky.

Napsat komentář