Kotevní technika

Kotvíme pomocí kotevních patek

Kotevní patky se rozlišují podle toho, do jakého povrchu bude konstrukce upevněna. Můžete si tak vybrat patky do betonu nebo patky, které se montují přímo do země (zemní vrutykotevní hroty).

Kotevní patky do betonu

Kotevní patky do betonu rozlišujeme podle toho, zda budeme patky kotvit současně s procesem tvorby základů (tedy do čerstvého betonu) nebo do již vytvrzeného betonu. Patky zajišťují velmi spolehlivý způsob, jak zajistit pevné a stabilní uchycení a navíc je lze použít téměř v každém terénu. Chcete-li se dozvědět víc o montáži kotevních patek, pokračujte ve čtení.

 Montáž patek do betonu

Chystáte-li se použít ke kotvení patky do betonu s roxorem, můžete si zvolit ze 2 způsobů montáže:

  1. V prvním případě je potřeba nejprve vykopat do země otvor a ten vyplnit betonem. Do betonu se následně začerstva vtlačí patka, vyrovná se a nechá zatuhnout. Je nutné, aby byl roxor zalit betonem do 3/4 jeho délky. Po zatuhnutí je možné do patek zasadit dřevěné hranoly. Povrchovou úpravu a impregnaci hranolů doporučujeme provést ještě před ukotvením konstrukce.
  2. Druhá možnost je ukotvit patku do již hotového betonového základu. Do betonu je potřeba vyvrtat díru, do které se vloží roxor a ukotví se pomocí chemické malty. Tento způsob je v porovnání s prvním způsobem pracnější a vyžaduje speciální pomůcky (chemická kotva, příslušenství pro chemické kotvy, vrtací kladivo a vrtáky do betonu).
Patka kotevní s roxorem U tvar, žárově pozinkovanáPatka kotevní, profil LPatka kotevní s roxorem, deska tvar TPatka kotevní s roxorem, U deska s prolisem
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Montáž pilířů s deskou

Kotevní pilíře s deskou jsou určené pro připevnění k již hotovému betonovému podkladu. Pilíře se šroubovicí jsou výškově nastavitelné, a proto lze dodatečně vyrovnat výškové rozdíly mezi jednotlivými patkami. Při montáži je nejdříve potřeba vyvrtat zespoda do středu sloupku otvor pro patku pilíře. Následně se vyvrtají otvory pro vruty a sloupek se začistí. Do betonové podkladu se vyvrtají díry a do nich se zatlučou hmoždinky. Kotevní pilíř se přidělá na sloupek za pomoci vrutů. Vruty se nechají povolené a dotáhnou se až poté, co dojde k usazení a ukotvení sloupku. Sloupek s kotevním pilířem se usadí na betonový podklad s předvrtanými otvory a ukotví se pomocí vrutů. Všechny vruty doporučujeme utáhnout pomocí ráčny. Montáž kotevních pilířů je delší než montáž patek do betonu, jejich výhodou je ale to, že deska pilíře zůstane skrytá zespodu sloupku, takže není vidět, a výsledek je na pohled estetičtější a čistší.

Patka kotevní výškově nastavitelná, s volnou maticí, výroba ČRPatka kotevní výškově nastavitelná, s přivařenou maticíPatka kotevní šroubovací, U deska s prolisem, výroba ČRPatka nastavitelná, tvar T
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Napsat komentář