Kotevní technika

Jak vybrat chemickou kotvu

Chemická kotva nebo také chemická hmoždinka či chemická malta je spolehlivý způsob, který nahrazuje klasické způsoby kotvení (vruty a hmoždinky). Používá se v případech, kde jiné typy mechanického kotvení mohou selhávat. Aplikace chemické kotvy je jednoduchá, její výhodou je rychlé tuhnutí a krátká vytvrzovací doba. Použití je možné ve většině materiálů, jako jsou beton, pórobeton, plné či dutinové zdivo, ytong, pískovec, sádra či přírodní kámen. Nejvíce se využívá v narušeném zdivu, namáhaných spojích, v blízkosti rohů nebo k upevnění těžkých předmětů. Chemická malta má oproti klasickým hmoždinkám podstatně vyšší nosnost a omezuje tlaky a pnutí ve zdivu. Vzniklý spoj je výrazně pevnější a navíc nemusíte mít obavy z vytržení hmoždinky. Použití chemické kotvy je všestranné – v exteriéru i interiéru (v interiéru ale zvolte chemickou kotvu bez obsahu styrenu, která je bezzápachová). Pokud máte nedůvěru v použití klasických hmoždinek, zvolte právě chemickou maltu, se kterou budete mít vždy jistotu vysoké nosnosti a pevnosti.

Základní druhy chemické kotvy

Polyesterové chemické kotvyVinylesterové chemické kotvy
  


Výběr chemické kotvy
 se odvíjí od prostředí, kde chcete aplikovat. Základní rozdělení kotev je na polyesterové a vinylesterové kotvy. Do interiérů jsou vhodné kotvy bez styrenu (vinylesterové nebo polyesterové bez styrenu), který způsobuje zápach. Do exteriéru můžete použít kteroukoli chemickou kotvu – i ty, které obsahují styren. Zápach se ve venkovním prostředí brzy vyvětrá a následně je kotva již bez zápachu. Polyesterové chemické kotvy seženete v provedení se styrenem, i bez styrenu. Jedná se o ekonomicky nejvýhodnější variantu pro základní, ale výkonné kotvení. Vinylesterová chemická kotva je určená pro kotvení do betonu, cihel, kamene i zdiva a zaručuje vysokou pevnost kotveného spoje, navíc odolává extrémnímu zatížení a má vysokou odolnost vůči ohybu a tlaku. Můžete ji aplikovat i do zatopených děr a díky své odolnosti vůči chemikáliím ji můžete použít také pro kotvení např. schodišť v bazénech nebo kotvení dopravních značek.

Kotva chemická POLYESTER, DenBravenMalta chemická polyesterová MIT-SPE, výrobce MungoKotva chemická VINYLESTER SF, DenBravenMalta chemická vinylesterová MIT-SE plus, výrobce Mungo
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Speciální druhy chemické kotvy

Zimní chemické kotvyChemické patrony
  

 
Kromě výše zmíněných klasických druhů chemické malty můžete sehnat také speciální druhy, jako jsou zimní chemické kotvy nebo chemické patrony.

Zimní chemickou kotvu využijete pro kotvení v zimě, protože ji lze aplikovat při nízkých teplotách (například v chladírnách či mrazírnách). Aplikace je navíc možná také do vlhkých nebo vodou zaplněných vyvrtaných otvorů.

Použití chemické patrony je velmi snadné a rychlé, stačí je pouze vložit do předvrtané díry. Při následném vložení kotveného prvku dojde k rozbití patrony, čímž se smísí a aktivují složky pryskyřice a tvrdidla.

Dalším speciálním typem jsou epoxidové chemické kotvy, které lze použít na suchých a mokrých podkladech či v otvorech a podkladech zalitých vodou. Tyto kotvy mají velmi vysokou chemickou odolnost a jsou určeny především pro vysokopevnostní kotvení.

Malta chemická dvousložková MIT-COOL, výrobce MungoPatrona MVA chemická epoxy-akrylátová, MungoPatrona MVA chemická polyesterová, Mungo
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Použití chemické kotvy:

  • markýzy, přístřešky
  • televizní držáky
  • regály, police
  • nábytek
  • sanita
  • zábradlí, madla, schodiště
  • připevnění sportovního náčiní ke stěně
  • upevňování závitových tyčí
  • kotvení dřevěných nebo ocelových konstrukcí

Nezapomeňte pro aplikaci chemické kotvy zakoupit také potřebné příslušenství, které naleznete v kategorii příslušenství pro chemické kotvy.

Kartáček ocelový MBP, MungoPouzdro plastové MSH pro závitovou tyč, MungoPumpička čistící MAP, MungoPistole aplikační na kotvy, Den Braven
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Pokud se chystáte používat chemickou kotvu, přečtěte si také naše další články, které se chemického kotvení týkají: