Zahrada

Terasový systém G21 – co vše potřebujete pro stavbu

Terasový systém G21 je vyroben z materiálu WPC (wood plastic components), který je tvořen z 60 % dřevitými vlákny a 40 % tvoří plast. Díky své odolnosti je WPC materiál mimořádně vhodný pro externí použití. Tato prkna můžete bez obav použít jak na venkovní terasy, fasádní systémy, plochy kolem bazénu nebo balkony, tak i na stropy, podhledy či další obdobné stavební projekty. WPC prkna se kvalitou přibližují terasovým prknům z exotických dřevin, ale jejich cena je příznivější. Vzhledově působí dřevoplastová prkna jako dřevěná, jejich výhodou je však bezúdržbovost. To znamená, že nemusíte provádět žádný nátěr.

Výhody WPC teras

  • bezúdržbovost – čištění se provádí jednoduše pomocí vody
  • barevná stálost – nedochází ke změnám barvy
  • odolnost teplotním výkyvům – prkna se nekroutí
  • úspora nákladů – životnost přes 20 let
  • bezpečný a protiskluzový povrch – nehrozí zadření třísky

Příslušenství pro stavbu

Nosníky terasových prken pokládejte napříč pod terasová prkna (rozteč 35 cm). Doporučujeme na 1 m² terasového prkna použít 3 m nosníku. V každém bodu, kde se kříží terasové prkno s nosníkem, použijte příchytku terasového prkna k nosníku. Příchytky slouží jako distanční prvky mezi prkny a jejich spotřeba je 22 ks na 1 m² terasového prkna. Na každých 40 cm délky nosníku použijte příchytku nosníku terasových prken k podkladu. Doporučujeme 8 ks na 1 m² terasového prkna. Ukončovací lišta zakrývá pohledové hrany a spotřeba této lišty závisí na tvaru terasy a také velikosti viditelných hran.

Montáž terasového systému

Terasový systém G21 zvládne smontovat i naprostý laik. Velmi důležité je zajištění rovného povrchu pro pokládku terasových prken. Pokládku musíte provádět na rovný povrch, ideálně beton, který můžete doplnit vodotěsnou izolací. V případě betonové desky musíte zajistit spád povrchu (minimálně 5 mm/m), aby nedocházelo k zadržování vody. Mezi terasovými prkny doporučujeme nechávat rozestup 5 mm kvůli rozpínání materiálu způsobenému změnami teplot. Na 1 metr podlahy potřebujete cca 7 prken. Podrobný návod k montáži si můžete stáhnout ZDE.