Kotevní technika

Co je dobré vědět před montáží hmoždinek

1. Průměr vrtáku

Před montáží hmoždinky je důležité vybrat správný vrták pro vyvrtání otvoru, do kterého se hmoždinka následně ukotví. Vybrat správný vrták je velmi snadné. Platí, že průměr vrtáku musí být stejný jako průměr hmoždinky. Samozřejmostí je volba vhodného vrtáku, který je určen pro vrtání do daného materiálu. Pro montáž hmoždinek budete potřebovat vrták do zdiva či vrták do betonu. Vždy vrtejte kolmo k podkladovému materiálu!

Do deskových a děrovaných materiálů (např. do duté cihly a sádrokartonu) vždy vrtejte vrtačkou bez příklepu. Pokud si nejste jisti, do jakého materiálu se chystáte kotvit, poznáte to podle prachu z vyvrtaného otvoru. Cihly mají červený prach, po sádrokartonu zůstává jemný bílý prach na vrtáku, jemný sypký bílý prach pochází z betonu. Bílý hrubozrnný a lehce mastný prach má pórobeton.

TIP: Do měkkých stavebních materiálů se doporučuje vyvrtat díru, která bude o 1 mm menší, než je průměr hmoždinky. Tím zvýšíte nosnost, bezpečnost a hmoždinka se nebude při montáži protáčet.

Hmoždinka nylonová rozpěrná SX, výrobce FischerHmoždinka nylonová MU multi, výrobce MUNGOVrták do betonu PROFISada vrtáků do betonu, válc.stopka, Graphite

2. Hloubka otvoru

Vyvrtaný otvor pro hmoždinku musí být pokaždé hlubší, než je délka hmoždinky. Je doporučeno vrtat otvor hlubší o velikost průměru hmoždinky. Pokud byste vyvrtali otvor, který nebude dostatečně hluboký, vrut by nebylo možné správně zavrtat. Při maximálním zašroubování vrutu musí špička vrutu přesahovat přes konec hmoždinky. Správnou nosnost může hmoždinka poskytnout jen tehdy, když je celá zapuštěná v materiálu, do něhož kotvíme.

3. Délka a průměr vrutu

Pro pevné ukotvení je důležité vybrat vrut vhodné délky – vrut musí být dostatečně dlouhý. Po zašroubování by měl vrut o několik milimetrů přesahovat hmoždinku, tak zaplní prázdný prostor, který jste vyvrtali navíc. Můžete se řídit tímo vzorcem: Délka vrutu = tloušťka materiálu + délka hmoždinky + průměr hmoždinky

Neméně důležité je kromě správné délky také vybrat správný průměr vrutu. Pokud byste zvolili malý průměr vrutu, mohlo by se stát, že z hmoždinky vyklouzne. Průměr vrutu by měl být minimálně polovina průměru hmoždinky. Výrobci univerzálních hmoždinek například doporučují pro hmoždinku 8 mm použít vrut o průměru 4,5 – 6 mm.

TIP: Nechcete ztrácet čas výběrem správného vrutu pro hmoždinku? V naší nabídce máme také hmoždinky, které se již prodávají v kombinaci s vrutem.

Vrut se zápustnou hlavou Torx drážka, plný závit, nerez A2Vrut s půlkulatou hlavou křížová drážka, zinek bílýHmoždinka univerzální EJOT SDF-KB-10H s pozinkovaným šroubemHmoždinka nylonová konstrukční MBRK-STB do betonu

Jak se vyznat v hmoždinkách?

Pokud vás zajímá více, přečtěte si naše další články, které se týkají práce s hmoždinkami:

Napsat komentář