Zahrada

Jak připravit zahradu na jaro

Za okny je ještě zima, ale v teple domova je už čas na plánování přípravy zahrady na jaro. V průběhu března se již zahrada začíná pomalu probouzet ze „zimního odpočinku“, a proto ji začněte připravovat na přicházející jaro. Nejprve se zamyslete co a kde budete chtít letos pěstovat a udělejte si seznam všeho, ať už semen nebo nářadí, co k tomu budete potřebovat.

Úklid zahrady

Při prvních teplejších dnech byste měli začít s úklidem zahrady a dohnat nedodělané práce z podzimu. Spoustu lidí nestihne shrabat spadané listí na podzim, proto by to měla být první činnost, kterou na jaře začnete. Pod pokrývkou listí se mohou objevit spadané větvičky, kamínky a různé zapomenuté předměty, které byste měli odklidit, aby mohla tráva začít růst.

Pokud Vás první sníh překvapil dříve, než jste stačili odklidit zahradní nábytek, který bohužel zimu nepřežil, odstraňte ho dříve, než se zahrada začne zelenat a rozrůstat. Mohlo by se stát, že by se nábytek v divokém porostu ztratil. Odkliďte také rozbité květináče, které se po zahradě povalují a pořiďte nové.

Začátek jara je také vhodným obdobím pro opravy zahradních staveb, úpravy chodníčků nebo nabarvení oprýskaného altánku. Zkontrolujte veškeré oplocení, zda se pod vahou sněhu neponičilo nebo střešní krytiny zahradních staveb. S betonováním ale počkejte až na květen, noční mrazíky z brzkého jara by betonu neprospěly.

Příprava půdy

Po úklidu zahrady se můžete pustit do přípravy půdy v záhonech. Hned co je půda teplotně připravená, je vhodné ji vyplít a prokypřit, a to nejlépe motyčkou s hrabičkami. Pokud jste se rozhodli založit nový záhon, musíte nejprve odstranit trávník a poté půdu zrýt do hloubky přibližně 30 centimetrů a zbavit ji kořenů a plevelů. Takto připravenou půdu je vhodné pohnojit, aby sázené rostliny byly dostatečně vyživeny. Pokud se Vám záhon nechce vytvářet ručně, můžete si pořídit vyvýšený záhon, do kterého už stačí nasypat zeminu a zasadit to, co chcete pěstovat.

Příprava dřevin

Nezapomínejte také prořezat dřeviny pilkou. Je to nejvhodnější čas, jelikož jsou stromy v tzv. vegetativním klidu. U peckovitých ovocných stromů vyčkejte s řezáním na moment, kdy začnou rašit, tedy těsně před vykvetením. Pokud chcete sklízet bohatou úrodu, je začátek jara ten nejvyšší čas pro hnojení. Hnojivo se zarývá pod korunu stromu, nebo se nalévá tekuté hnojivo do půdy ke kořenům stromů.

Pokud se Vám podaří tyto činnosti splnit, Vaše zahrada Vám poděkuje a vrátí Vám to v podobě zelenající se trávy, kvetoucích rostlin a stromů a bohaté úrody.

Napsat komentář