Ploty

3 tipy, jak vybrat pletivo

1. TIP – VÝBĚR TYPU PLETIVA

Při nákupu pletiva máte tři možnosti. Můžete si vybrat čtyřhranné pletivo zapletené, čtyřhranné pletivo nezapletené nebo svařované pletivo.

Čtyřhranné pletivo zapletené

Zapletené pletivo má výhodu v tom, že nemusíte řešit složité a otravné zavěšování pletiva na napínací drát, které vám zabere spoustu času. Drát je totiž již zapleten v horní i spodní části pletiva. Konečné napnutí pletiva nemusí být dokonalé – je to daň za rychlejší montáž. Zároveň nemusíte řešit nákup horního a spodního drátu, dokoupíte případně jenom středový dle výšky pletiva. Do výšky 150 cm vám postačí 2 řady napínacího drátu, nad výšku plotu 150 cm a více budete muset ještě dokopit třetí (středovou) řadu.

Čtyřhranné pletivo nezapletené

Nezapletené pletivo nemá v roli zapletený napínací drát. Je tak nutné ho dokoupit zvlášť a budete potřebovat dvě až tři řady drátu (opět dle výšky pletiva). Po zabetonovaní sloupků a jejich vytvrdnutí následuje napnutí napínacího drátu pomocí napínacích strojků. Až teprve poté budete zavěšovat samotné pletivo. Každý hák v horní i spodní části pletiva je nutné zachytit k napínacímu drátu. Nejspíš vás z toho budou bolet ruce a možná se i párkrát říznete, ale výsledkem bude dokonale vypnutý plot, který se nebude nijak prohýbat.

Svařované pletivo

Jak už název napovídá, tento typ pletiva má jednotlivé dráty pevně svařeny k sobě. Netvoří tak nahoře ani dole žádné ostny a není nutné při stavbě plotu používat napínací drát. Oproti čtyřhranným pletivům je však nutná určitá zručnost při vypínání a hlavně je zapotřebí více nářadí. Budete potřebovat svorky, kleště na svorky a napínací hřeben.

2. TIP – VÝBĚR VÝŠKY PLETIVA

Výška pletiva je jedním z nejdůležitějších parametrů, když plánujete stavbu plotu. Nejprodávanější výšky pletiv jsou 125 cm, 150 cm a 160 cm
Nad výšku 1.5 metru doporučujeme použít i středový napínací drát. Předejdete tak prohýbání plotového pole.

Výběr výšky záleží na více faktorech:

  • výška okolního terénu a staveb
  • důvod stavby plotu – okrasný či bezpečnostní
  • lokalita z hlediska bezpečnosti
  • domácí zvířata – pes a jeho velikost, hmotnost
  • legislativní omezení

3. TIP – JAK UŠETŘIT PŘI STAVBĚ PLOTU

Při stavbě plotu lze ve spoustě oblastech ušetřit. Můžete zvětšit rozteč sloupků (2,5 – 3 m), použít sloupky o menším průměru (38 mm namísto 48 mm), snížit výšku pletiva nebo upravit dráhu pletiva tak, aby byla co nejkratší. 

Pokud však chcete, aby plot vydržel a zároveň nevypadal špatně a odbytě, doporučujeme na prvcích nešetřit a zvolit pořádné sloupky s rozestupy 2,5 m. Uvidíte, že s výsledkem budete spokojení a nebudete mít povit, že vádaj za plot byl zbytečný.

Nebojte se stavby plotu svépomocí!

Plánujete-li stavbu plotu z pletiva, jistě uvítáte i další články, které se tohoto tématu týkají:

Napsat komentář