Ploty

Jak napnout napínací drát

Napínací drát přichází na řadu při stavbě pletivového plotu ihned poté, co máte již instalované plotové sloupky a vzpěry. V případě, že jste sloupky a vzpěry do země kotvili betonováním, vyčkejte s natahováním napínacího drátu až do chvíle, dokud beton dostatečně neztvrdne. Samotné napínání napínacího drátu je pak jednodušší, než by se mohlo zdát.

Kolik napínacího drátu bude potřeba?

Napínací drát je veden ve dvou nebo třech řadách podle výšky plotu. Pokud je výška plotu do 120 cm (včetně), používají se dvě řady (horní a dolní) napínacího drátu. Při výšce plotu 150 cm a více se doporučuje použití ještě třetí (středové) řady napínacího drátu. Horní napínací drát slouží jako hlavní nosný prvek celého pletiva. Středový a spodní napínací drát slouží jako opora. Od prvního sloupku ke koncovému použijte vždy ideálně pouze jeden kus drátu. Napínací drát je nutné rozdělit jen tehdy, pokud je úsek delší než 25 metrů a při každé změně směru plotu (rohy).

Umístění napínacích drátů

Napínací drát se vždy napíná směrem od počátečního sloupku po sloupek koncový. Mezi těmito sloupky se nachází sloupky průběžné, které vytváří několik plotových polí.

Napínání napínacího drátu

Napínací drát se uchycuje pomocí napínacích strojků (tzv. napínáků), které se připevňují ke všem sloupkům, které jsou zapřené vzpěrami, což je konkrétně:

  • na začátku plotu (počáteční sloupek)
  • v každém rohu plotu (rohový sloupek)
  • při každé změně směru plotu
  • každých nejvýše 25 metrů rovné délky plotu (mezisloupek)
  • na konci plotu (konečný, poslední sloupek)

Napínací strojek přichyťte ke sloupku za pomoci speciálních opasků (více o instalaci napínacích strojků se dočtete v našem článku Jak přidělat napínací strojek ke sloupku). U prvního a koncového (posledního) sloupku napínací drát prostrčte skrz litinovou cívku a kleštěmi nebo klíčem drát namotávejte – tím dojde k vypnutí drátu. Dbejte na to, aby byl napínací drát vypnut dostatečně, ale zároveň jej nepřepněte příliš. Mezi jednotlivými napínacími strojky by vždy měl být pouze jeden kus napínacího drátu vcelku. Pokud bude napínací drát tvořen z více částí, které k sobě navážete, nikdy nedosáhnete správné pevnosti a drát se může při napínání rozpojit.

Jakmile je drát dostatečně vypnut, je třeba jeho polohu zafixovat příchytkami na ostatních (průběžných) sloupkách. Podle tohoto postupu připevněte a vypněte i spodní napínací a středové napínací dráty.

Použití příchytek

Před úplným dotažením drátu si nejprve ověřte, že jste jej umístili do správné výšky a případně výšku poupravte před tím, než budete drát dotahovat napevno.

Na připravený vypnutý napínací drát můžete přichytit plotové pletivo.

Upozornění: Pokud stavíte plot ze zapleteného pletiva, horní a dolní napínací dráty jsou zapletené v pletivu a jejich instalace se tak provádí současně s pletivem.

Nebojte se stavby plotu svépomocí!

Plánujete-li stavbu plotu z pletiva, jistě uvítáte i další články, které se tohoto tématu týkají:

Napsat komentář