Ploty

Nákupní seznam – plot z pletiva

Co vše nakoupit pro stavbu plotu svépomocí?

Rozhodli jste se pro stavbu plotu z pletiva svépomocí a nejste si jisti, co všechno budete potřebovat? Bojíte se, že na něco zapomenete a bude vám to při montáži pletiva chybět? Pak právě pro vás je tento článek!

NÁKUPNÍ SEZNAM

1. Pletivo

Pletivo můžete vybrat buď zapletené, nebo nezapletené. K zapletenému bude potřeba dokoupit pouze středový drát, pokud plánujete výšku plotu nad 150 centimetrů. Do této výšky středový drát nepotřebujete. Obě varianty pletiv jsou k dispozici jak v poplastované, tak v pozinkované variantě. V naší nabídce naleznete i pletivo barvy antracit. 

Pletivo poplastované, ZAPLETENÉ, zelené
Pletivo poplastované NEZAPLETENÉ, zelené
Pletivo pozinkované, ZAPLETENÉ
Pletivo  pozinkované, NEZAPLETENÉ

2. Sloupky

Dále budete potřebovat plotové sloupky. Můžete si tvolit, zda použijete kulaté nebo čtyřhranné. U pletivového plotu se nejvíce používají sloupky s kulatým průřezem. Jsou k dispozici v levnější variantě o průměru 38 mm a pevnější variantě o průměru 48 mm. U čtyřhranných sloupků se obvykle používá průřez 60 x 40 mm, případně pak 60 x 60 mm. Oba tvary jsou dodávány pozinkované i poplastované (zelená či antracit barva).

Plotový sloupek
Sloupek plotový, poplastovaný, zelený
Pozinkovaný plotový sloupek
Sloupek plotový, pozinkovaný
Plotový sloupek z jeklu
Sloupek plotový z jeklu 60×40, poplastovaný
Plotový sloupek z jeklu pozinkovaný
Sloupek plotový z jeklu 60×40, pozinkovaný

3. Vzpěry

Plotové vzpěry jsou nezbytné pro fixaci sloupků. Bez vzpěr by se plotové sloupky ohýbaly a plot by nevypadal dobře. Vzpěry se používají na začátku a konci, v rozích a všude tam, kde dochází ke změně směru. Na průběžný sloupek použijete dvě vzpěry, na koncové stačí jeden. Pro stavbu plotu z pletiva se používají vzpěry o průměru 38 mm s osazenou kotvou, díky které se vzpěra pevně spojí se sloupkem. Vzpěry vždy vybírejte v barvě plotu.

Plotová vzpěra
Vzpěra plotová, poplastovaná, zelená
Vzpěra plotová, pozinkovaná
Vzpěra antracit
Vzpěra plotová, poplastovaná, antracit
Prodloužená vzpěra
Vzpěra plotová prodloužená, poplastovaná, zelená

4. Napínací a vázací drát

Napínací drát se používá zejména u nezapleteného pletiva. Napíná se mezi sloupky za pomoci napínacích strojků a potom se na něj věší nezapletené pletivo. Do výšky plotu 150 cm budete potřebovat 2 řady drátu (tedy dvojnásobek délky plotu + rezerva). Nad výšku 150 cm už se doporučuje použít i středový drát, který se dává jak u zapleteného, tak nezapleteného pletiva. Jako napínací drát se používá drát o průměru 2,5/3,5 mm.

Vázací drát se používá na počátečním a koncovém sloupku k připevnění pletiva. Je možné jej také použít k připevnění středového drátu k plotovému poli. Zbytek můžete bez obav využít na zahrádce na keře, květiny apod. Jako vázací drát jsou vhodné dráty s průměrem do 2 mm.

Drát poplastovaný, zelený
Drát pozinkovaný

5. Příchytky napínacího drátu

Napínací drát je nutné ke sloupku přichytit. Používají se k tomu příchytky napínacího drátu, které jsou buď ve variantě s hřebem (předvrtáte otvor o průměru 8 mm a poté natlučete příchytku s hřebem) nebo s TEXem (samořezný šroub). Zakoupit můžete příchytky v zelené a černé barvě.

Příchytka s hřebem
Příchytka se šroubem

6. Napínací strojek

Napínací strojek se používá pro napnutí napínacího drátu pletiva. Na 25 metrů drátu stačí jeden strojek, pak je potřeba drát přerušit a použít další strojek. Totéž platí při změně směru a v rozích. Ke sloupku strojek přichytíte buď pomocí opasku (viz níže), nebo to lze udělat méně esteticky za pomoci napínacího drátu. Napínací strojek k pletivu lze zakoupit pozinkovaný, nebo poplastovaný v barvě plotu.

Poplastovaný napínací strojek, zelený
Pozinkovaný napínací strojek

7. Opasek pro přichycení strojku

Jak již bylo zmíněno, napínák je možné přidělat ke sloupku pomocí drátu, ale estetičtější řešení je přes opasek. Ten obejme sloupek a v míste dotyku se následně instaluje napínací strojek. Postačí vám k tomu obyčejný šroub a matka.

Opasek k přichycení napínacího strojku ke sloupku

Další příslušenství

To nejdůležitější už máte, ale můžete k plotu ještě pořídit další věci:

  • Pro zajištění vstupu a vjezdu na pozemek můžete pořídit plotovou bránu nebo plotovou branku.
  • Zvýšení bezpečnosti dosáhnete s použitím ostnatého nebo žiletkového drátu. Ten pověsíte na bavolety, které dáte místo čepiček sloupků.
  • Soukromí a stín si jednoduše vytvoříte se stínící tkaninou. Ty dodáváme v barvě plotu, takže buď zelená, nebo antracit.
  • Můžete se také rozhodnout pro podhrabové desky, které vám usnadní sekání trávy v okolí plotu.

Nebojte se stavby plotu svépomocí!

Plánujete-li stavbu plotu z pletiva, jistě uvítáte i další články, které se tohoto tématu týkají:

Napsat komentář