Ploty

Jak napnout nezapletené pletivo

Pletivový plot je skvělým řešením pro oplocení rodinných domů, zahrad, rekreačních chat, dětských hřišť i dalších objektů.

Jedná se o nejlevnější variantu oplocení. Můžete si vybrat pletivo pozinkované nebo pozinkované a následně poplastované barevným PVC. Pozinkováním je zajištěna ochrana proti korozi, PVC navíc dodává i odolnost vůči mechanickému poškození.

Nejčastěji se setkáváme s poplastovanými pletivovými ploty v zelené či antracitové barvy, na trhu jsou ale k dostání pletiva i v dalších barvách, např. v hnědé, modré a bílé.

Jak se liší zapletené pletivo od nezapleteného?

Součástí zapleteného pletiva je napínací drát, který je vpletený do pletiva již při jeho výrobě. Instalace takového pletiva se lehce odlišuje od pletiva nezapleteného, jehož součástí napínací drát není a je nutné jej dodat při montáži.

Co je potřeba udělat před tím, než začnete napínat nezapletené pletivo?

1. Pečlivě zaměřit pozemek a označit místa, kde budou stát plotové sloupky.

2. Spočítat potřebný materiál.

3. Připravit díry pro sloupky a plotové vzpěry pomocí vrtáku a ručního bagru (pro vykopání více děr si také můžete zapůjčit motorový vrták).

4. Ukotvit plotové sloupky a vzpěry do země pomocí betonování. Sloupky a vzpěry je možné ukotvit také pomocí zemních vrutů bez nutnosti vykopávání děr a následného betonování.


5. Montáž napínacích strojků na počáteční, koncové, rohové a napínací sloupky.

6. Napnutí napínacích drátů a jejich uchycení na průběžných sloupcích (mezisloupcích) pomocí příchytek.

Stavba plotu z pletiva – krok za krokem

Pokud máte všechny výše zmíněné body hotové, nadešel ten správný čas pro instalaci plotového pletiva a dokončení stavby plotu.

1. Roli pletiva si opatrně rozviňte na zemi.

TIP:
 Pro snadnější a pohodlnější rozvinutí jsou určena pletiva s označením KOMPAKT. Toto pletivo je dodáváno v kompaktním balení po 25 metrech. Role je velmi skladná (průměr role je přibližně 25 cm) a lépe se tak přepravuje. Pletivo balené v balení KOMPAKT se vyznačuje jednoduchým a rychlým rozbalováním. Pletivo stačí položit na zem a taháním za provázky ho pomalu rozvíjet.

2. Odměřte si potřebnou délku pletiva a pokud je nutné zkrátit délku, v potřebném místě pletivo rozpojte vypletením jednoho svislého drátu (drát otáčejte proti směru hodinových ručiček). Pletivo lze také opět spojit, a to jednoduše tak, že dvě části pletiva, které chce spojit, si položíte vedle sebe a napletete do nich volný drát (který si předem vypletete z kraje pletiva) po směru hodinových ručiček. Přečtěte si konkrétně, jakým způsobem správně spojovat a rozpojovat plotové pletivo.

3. Odměřený kus pletiva přiložte k připravenému plotovému základu a na několika místech jej přichyťte za pomoci háčků, které jsou tvořeny z drátů na horní straně pletiva, k hornímu napínacímu drátu. Pletivo zatím stačí přichytit jen na pár místech, aby drželo, řádné přiháčkování se provádí na závěr.

4. Konec pletiva přichyťte k počátečnímu sloupku pomocí vázacího drátu. Drát obtáčejte okolo sloupku a postupně provlékejte jednotlivými oky v pletivu. Pletivo natáhněte a stejným způsobem připevněte také na koncový sloupek.

5. Poté, co je pletivo nataženo, je potřeba jej zafixovat. Začněte odzhora. Každé očko přiháčkujte k hornímu napínacímu drátu.

6. Ke střednímu napínacímu drátu pletivo přichyťte sponami a kleštěmi Rocafix (místo spon lze také použít vázací drát a pletivo přivázat, spony ale vypadají lépe).

7. Na závěr přiháčkujte pletivo ke spodnímu napínacímu drátu.

8. Pletivo je napnuté.

Napnuté pletivo

Nebojte se stavby plotu svépomocí!

Plánujete-li stavbu plotu z pletiva, jistě uvítáte i další články, které se tohoto tématu týkají:

Napsat komentář