Ploty

Jak napnout zapletené pletivo

Pletivový plot je nejlevnější řešení pro oplocení rodinných domů, zahrad, rekreačních chat, dětských hřišť i dalších objektů. Můžete si zvolit pletivo čistě pozinkované nebo pozinkované a následně ještě poplastované barevným PVC. Pozinkování slouží jako ochrana proti korozi, poplastování pak zajišťuje odolnost vůči mechanickému poškození. Nejčastěji jsou v nabídkách poplastovaná pletiva v zelené či antracitové barvě, k dostání jsou ale i pletiva v dalších barvách – např. v modré, hnědé či bílé.

Jak se liší zapletené pletivo od nezapleteného?

Součástí zapleteného pletiva je napínací drát, který je vpletený do pletiva již při jeho výrobě. Instalace takového pletiva se lehce odlišuje od pletiva nezapleteného, jehož součástí napínací drát není a je nutné jej dodat při montáži.

Jaké jsou výhody a nevýhody pletiva s napínacím drátem?

  • montáž je rychlejší a jednodušší (není potřeba jednotlivé dráty zavěšovat na napínací drát)
  • pletivo se lépe rozbaluje (jednotlivé dráty se o sebe nezasekávají)
  • jednodušší nákup (nestaráte se o nákup horního a spodního napínacího drátu)
  • oproti nezapletenému pletivu se o trochu hůře vypíná
Role zapleteného pletiva

Co musíte udělat před tím, než začnete napínat zapletené pletivo?

1. Důkladně změřit pozemek a označit místa, kde budou stát plotové sloupky.

2. Spočítat množství potřebného materiálu.

3. Vyhloubit díry pro sloupky a plotové vzpěry. Díry lze provést např. za pomoci vrtáku a ručního bagru (pro vykopání více děr si můžete zapůjčit motorový vrták).

4. Ukotvit plotové sloupky a vzpěry do země za pomoci betonáže. Sloupky a vzpěry můžete ukotvit také pomocí zemních vrutů bez nutnosti vykopávání děr a následného betonování.

5. Instalace napínacích strojků na počáteční, koncové, rohové a napínací sloupky.

6. Napnout středový napínací drát za pomoci napínacích strojků. Středový napínací drát se doporučuje použít u všech pletivových plotů s výškou 150 cm a více. Součástí zapleteného pletiva je pouze horní a dolní napínací drát, středový je vždy nutné dokoupit zvlášť.

Stavba plotu z pletiva – krok za krokem

Pokud máte všechny výše uvedené body hotové, nadešel ten správný čas pro instalaci plotového pletiva a dokončení stavby plotu. Role zapleteného pletiva je objemnější a také těžší než role nezapleteného pletiva. Napínací dráty jsou vpleteny nahoře a dole a přesahují na konci i na začátku role přibližně o 10 cm. Zapletené pletivo se uchycuje současně s napínacími dráty

1. Přichyťte začátek pletiva k prvnímu sloupku a poté opatrně rozvíjejte roli až ke koncovému sloupku.

2. Horní a spodní napínací dráty uchyťte do napínacích strojků a napínací dráty vypněte kleštěmi či klíčem.

3. Zafixujte horní, dolní i středové napínací dráty na průběžných sloupcích pomocí příchytek.

4. Pletivo přichyťte ke střednímu napínacímu drátu sponami a kleštěmi Rocafix (místo spon je možné použít vázací drát a pletivo přivázat, spony ale lépe vypadají).

5. Pletivo je napnuté.


Rozpojení a napojení pletiva

Odměřte si potřebnou délku pletiva a v potřebném místě pletivo rozpojte vypletením jednoho svislého drátu (drát otáčejte proti směru hodinových ručiček). Pokud potřebujete pletivo napojit, dejte dva kusy pletiva, které chcete spojit, vedle sebe a napleťte do nich volný drát (který si předem vypletete z kraje pletiva) po směru hodinových ručiček.

Nebojte se stavby plotu svépomocí!

Plánujete-li stavbu plotu z pletiva, jistě uvítáte i další články, které se tohoto tématu týkají:

Napsat komentář