Ploty

Jak vybrat materiál na stavbu plotu: dřevo, kov nebo plast?

Čeká vás stavba oplocení kolem vašeho domu či pozemku a vy se nemůžete rozhodnout, jaký materiál na plot zvolit? Je potřeba si uvědomit, že každý materiál má své výhody i nevýhody, a proto je při rozhodování nutné zvážit výhody i nevýhody různých materiálů a vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám, ale i rozpočtu. Při výběru materiáluna plot určitě zvažte tyto faktory:

KLIMA

Je potřeba vybrat takový materiál, který bude odolný vůči různým vlivům počasí v určitých oblastech.

  • Dřevo je díky svému přirozenému vzhledu a cenové dostupnosti velmi oblíbený materiál pro ploty, pokud jej ale postavíte na místě s vysokou vlhkostí nebo vysokou mírou soli v zemi, může se stát, že dřevo bude rychleji hnít nebo bude napadeno plísněmi a houbami.
  • Hliníkový plot nebo plot z nerezové oceli je odolný vůči korozi, je tedy ideální umístit jej do oblasti s vysokou vlhkostí. Hliník i nerezová ocel jsou odolné materiály, nemusíte mít obavy z opotřebení nebo poškození způsobené deštěm, větrem či sněhem.
  • Kovové ploty (ocel, železobeton) se označují vysokou odolností vůči počasí i vandalismu, jsou ale chladné na dotek, což nemusí každému vyhovovat, a pokud nejsou správně ošetřené, mohou být náchylné ke korozi.
  • Plastové ploty bývají odolné vůči vlhkosti i vůči hladině soli v zemi, ale některé plastové ploty nemusí být odolné vůči UV záření. Pokud chcete umístit plastový plot na místa, kde slunce hodně svítí, nezapomeňte se při koupi plotovek zaměřit na UV odolnost.

ÚDRŽBA

Zamyslete se také nad tím, kolik času chcete věnovat údržbě plotu. Některé materiály jsou prakticky bezúdržbové, o jiné materiály je potřeba se pravidelně starat. Materiál na plot vybírejte i podle času, který jste ochotni věnovat do jeho údržby.

  • Dřevěný plot může být krásný, pokud mu věnujete čas a postaráte se o jeho pravidelné udržování. Dřevo je potřeba pravidelně impregnovat a natírat, aby se předešlo hnilobě a poškození houbami. Pokud najdete trhliny nebo jiná poškození, je vhodné plot opravit, aby neztratil svou funkci. Podívejte se také na náš článek Jak správně pečovat o dřevěný plot.
  • Plastový plot je odolnější než plot dřevěný, nicméně občas je potřeba jej očistit a odstranit nečistoty.
  • Kovový plot je potřeba pravidelně kontrolovat a opravovat, pokud objevíte praskliny nebo odlupující se barvu. Pro zabránění koroze je potřeba plot ošetřovat antikorozními prostředky.

CENA

Cena je určitě důležitý parametr, protože plot z různých materiálů se od sebe velmi odlišují. Určitě je také vhodné uvědomit si, že k počáteční ceně se ještě do budoucna připočtou náklady na údržbu plotu. Dřevěný plot tak například vyjde levněji než plot z hliníku a nerezové oceli, ale ve výsledku může být dražší, pokud připočítáme náklady za impregnaci a natírání plotu. Hliník a nerezová ocel jsou odolné materiály, takže údržba bude levnější.

DESIGN

Pokud máte rádi design, určitě vám budou blízké ploty např. z hliníku či nerezové oceli, které mohou být různě vybrušovány a lakovány a nabízí možnost moderního vzhledu. Dřevěný plot naopak zvolí spíše ten, kdo má rád jednoduchý přirozený nebo přírodní styl. Je ideální, pokud design vašeho plotu sladíte s designem vašeho domu (v případě oplocení kolem domu).

BEZPEČNOST

Pokud má váš budoucí plot sloužit zároveň jako ochrana proti vloupání. Kovové ploty jsou odolnější proti vloupání, protože jsou pevné a bytelné než ploty z ostatních materiálů, neznamená to však, že např. plast nebo dřevo jsou špatné. Pokud je plot vyrobený z kvalitních materiálů a je pravidelně udržován (je v dobrém stavu), měl by být dostatečně pevný a odolný vůči poškození a vniknutí cizích osob na pozemek. Pokud máte vyšší nároky na bezpečnost plotu, je vhodné tomu také přizpůsobit výšku plotu a vybrat kvalitní uzamykatelnou bránu.

ZÁRUKA

Někteří prodejci / výrobci poskytují na své ploty delší záruku než povinné 2 roky, čímž zaručují kvalitu plotu. Informace o záruční lhůtě mohou také napomoci v rozhodování při výběru plotu.

RECENZE

Před koupí plotu je určitě vhodné přečíst si recenze od zákazníků, kteří již plot zakoupili před vámi. Získáte tak představu o kvalitě, spolehlivosti a celkové zákaznické spokojenosti.

VÝHODY A NEVÝHODY DŘEVĚNÉHO PLOTU VE ZKRATCE

+ přirozený vzhled

+ lze ho snadno tvarovat a upravovat

+ nižší počáteční náklady než u plotů z ostatních materiálů

– dřevo vyžaduje pravidelnou údržbu

– náchylnost ke vzniku hniloby a napadení houbami (zejména při vyšší vlhkosti)

VÝHODY A NEVÝHODY PLASTOVÉHO PLOTU VE ZKRATCE

+ prakticky bezúdržbový, snadno se čistí

+ plast je ideální materiál na plot, pokud nemáte čas se starat o pravidelnou údržbu

+ není náchylný ke hnilobě a napadení houbami

+ odolný vůči vlhkosti a vůči hladině soli v zemi

+ spousta designů – velké množství barev, imitace dřeva apod. Plastové plotovky se vyrábějí ve spoustě provedeních.

– v případě nedostatečné UV ochrany může dojít k poškození vlivem slunečního záření

VÝHODY A NEVÝHODY KOVOVÉHO PLOTU VE ZKRATCE

+ vysoká životnost

+ odolný proti poškození        

+ spousta možností tvarů a designů

– sklony ke korozi (je vyžadována pravidelná údržba)

Napsat komentář