Ploty

Jak správně pečovat o dřevěný plot: údržba plotu a renovace

Dřevěný plot je velmi oblíbený pro svůj tradiční a přirozený vzhled. Aby však dřevěný plot svůj vzhled zachoval, je nutné se o něj starat a dopřávat mu pravidelnou údržbu. Už při plánování stavby oplocení zvažte, zda je plot vhodným materiálem. Dřevěný plot se příliš nehodí do míst s vysokou vlhkostí nebo s vysokým obsahem soli v zemi (více se můžete dočíst v našem článku Jak vybrat materiál na stavbu plotu). Pokud se i přes tyto podmínky pro dřevěný plot rozhodnete, je třeba počítat s tím, že údržba plotu pak bude náročnější jak časově, tak i finančně.

Výhodou dřevěných plotů je jejich snadná renovace. Starý nebo poškozený plot můžete jednoduše natřít novým nátěrem. Stejně tak můžete použít novou barvu a obnovit tak vzhled plotu, pokud budete cítit, že toužíte po změně.

Nevýhodou dřevěného plotu je, že má sklony k hnilobě a k napadení houbami. Dřevěný plot je nutné ošetřit ochranným nátěrem (lakem či barvou) a toto ošetření obnovovat. Obvykle je potřeba plot natírat jednou za 2-5 let. Frekvence opakování záleží na mnoha faktorech, jako jsou stav dřeva, klima, vlhkost nebo množství slunečního záření.

Údržbu plotu není radno podceňovat. Co dalšího je tedy nutné dělat pro to, aby dřevo zůstalo zdravé?

Pravidelné čištění plotu

Pravidelně odstraňujte nečistoty, které se na plotě usadí. Máte několik možností, jak čištění provádět:

  1. omyjte plot mýdlovou vodou, na odstranění nečistot použijte špachtli
  2. pro odstranění silnějších nečistot použijte vysokotlaký čistič – dejte ale pozor, aby nedošlo k poškození dřeva!
  3. pro odstranění silnějších nečistot můžete použít také chemické přípravky – speciální čističe na dřevo, které zároveň mohou obsahovat složky k prevenci hniloby

Prevence vzniku plísní, případně jejich ošetření

Dřevo můžete ošetřit fungicidními přípravky, které zabrání vzniku plísňovým skvrnám. Fungicidy fungují i na již vzniklé houbové skvrny a dokáží je odstranit. Před aplikací fungicidního přípravku z plotu očistěte prach a jiné nečistoty. Přípravek rovnoměrně nastříkejte na povrch plotu a nechte důkladně vyschnout. Pro dokonalou ochranu plotu je ideální opakovat v pravidelných intervalech, přibližně 1-2 ročně. Frekvence opakování záleží na mnoha faktorech – klima, vlhkosti, celkovému stavu plotu apod.

Odstranění hniloby

Pokud na dřevě objevíte hnilobu, nezoufejte a použijte antiseptikum k jejímu odstranění. Před aplikací přípravku odstraňte poškozené části plotu, kde se nachází hniloba, až ke zdravému dřevu a odstraňte prach a jiné nečistoty. Použijte přípravek podle instrukcí na obalu či v návodu. Pro zlepšení ochrany a zvýšení prevence před vznikem další hniloby použijte nátěr. Pravidelně plot kontrolujte a pokud hnilobu objevíte, ihned ji zlikvidujte, abyste zabránili jejímu rozšíření, které by pak mohlo vést až k výměně plotu nebo jeho části.

Impregnace dřeva

Pro zvýšení odolnosti vůči vodě (vhodné zejména pro místa s vyšší vlhkostí) a vůči UV záření můžete plot naimpregnovat. Správně provedená impregnace plotu má hned několik výhod:

  1. slouží jako ochrana proti vlhkosti (snižuje pronikání vlhkosti do dřeva a tím také výrazně snižuje vznik hniloby a plísní)
  2. prodlužuje životnost plotu, protože poskytuje ochranu před UV zářením a povětrnostními podmínkami
  3. může zlepšovat celkový vzhled plotu – udržuje svěží barvu dřeva
  4. prevence hniloby

Věnovat plotu péči v suchém a slunečném období

Během suchého období je vhodné zalévat plot vodou, čím zabráníte vysychání dřeva. Dřevo potřebuje vlhko, aby zůstalo zdravé. Ve slunečných dnech myslete na to, že přímé slunce plot ničí. Pokud je to možné, zajistěte, aby na plot padal stín.

Opravte včas všechna mechanická poškození

Pravidelně plot obcházejte a podívejte se, jestli nevznikly nějaké trhliny či oděrky. Včasnou opravou můžete zabránit rozsáhlejšímu poškození. Pro opravu prasklin použijte dřevěný tmel nebo lepidlo. Pokud je poškození příliš veliké, někdy je lepší vyměnit poškozený díl plotu z nový.

Dotahování spojů plotu

Jednou za čas je vhodné obejít plot a zkontrolovat, že je vše dotažené tak, jak by mělo být, případně šrouby dotáhnout, abyste dosáhli správné pevnosti plotu. Pevnost plotu má vliv na životnost plotu a také zvyšuje bezpečnost proti vniknutí cizích osob na Váš pozemek (je-li plot postaven za účelem ochrany majetku).

A to je vše! Údržba plotu je dokončena😊

Pokud budete dodržovat kroky popsané výše, o Váš plot se Vám odvděčí dokonalým vzhledem a dlouhou životností. Nezapomeňte však při údržbě plotu myslet také na sebe a kromě kvalitních prostředků, nátěrů a nářadí si pořiďte také ochranné pomůcky – zejména pracovní rukavice, které ochrání Vaše ruce.

Napsat komentář