Ploty

Stavba pletivového plotu

Plánujete si kolem pozemku postavit pletivový plot svépomocí? Nevíte, co všechno budete potřebovat nebo máte obavy, že na něco zapomenete a bude vám to následně při montáži pletiva chybět? Právě pro vás jsme připravili tento článek.

Pletivový plot: Co si koupit pro stavbu plotu svépomocí?

1) Pletivo

Pletivo si můžete zvolit buď zapletené, nebo nezapletené. K zapletenému pletivu bude potřeba přikoupit pouze středový napínací drát, plánujete-li výšku plotu 150 cm a více. Obě varianty pletiv snadno seženete v poplastované nebo v pozinkované variantě. V naší nabídce naleznete i pletivo v oblíbené barvě antracit. Na to, jak se vyznat v pletivu, se podívejte do popisu kategorie Plotová pletiva nebo do našeho článku Výběr pletiva. Můžete si také přečíst naše dalčí články, např. Jak napnout zapletené pletivo, Jak napnout nezapletené pletivo nebo Jak rozpojit a spojit čtyřhranné pletivo.

Pletivo poplastované, ZAPLETENÉ, zelenéPletivo poplastované NEZAPLETENÉ, zelenéPletivo pozinkované, ZAPLETENÉPletivo  pozinkované, NEZAPLETENÉ

2) Sloupky

Dalším nezbytným prvkem jsou plotové sloupky, můžete si vybrat mezi kulatými a čtyřhrannými. Pro pletivovový plot se nejvíce používají sloupky, které mají kulatý průřez. Jsou k dispozici ve dvou variantách, s průměrem 38 mm nebo s průměrem 48 mm. U hranatých sloupků se nejvíce používají sloupky s průřezem 60 x 40 mm nebo 60 x 60 mm. Tyto sloupky se používají spíše v kombinaci s plotovými panely. Oba tvary jsou k dostání v pozinkované i poplastované verzi. Věděli jste, že plotové sloupky můžete zabetonovat nebo také ukotvit pomocí zemních vrutů?

Sloupek plotový, poplastovaný, zelenýSloupek plotový, pozinkovanýSloupek plotový z jeklu 60×40, poplastovanýSloupek plotový z jeklu 60×40, pozinkovaný

3) Vzpěry

Plotové vzpěry jsou potřebné pro správné napínání drátu. Při absenci vzpěr by plotové sloupky měly tendenci se ohýbat a oplocení by nevypadalo moc dobře. Vzpěry se používají na začátku plotu, na jeho konci, v rozích a všude tam, kde dochází ke změně směru. Pro průběžný sloupek budete potřebovat dvě vzpěry, pro sloupek koncový pouze jednu. Pro stavbu plotu z pletiva se používají vzpěry o průměru 38 mm s osazenou kotvou, která zajistí pevné spojení se sloupkem. Na výběr máte opět vzpěry pozinkované nebo poplastované, aby ladily k celému plotu. Podívejte se, jak správně instalovat plotové vzpěry.

Vzpěra plotová, poplastovaná, zelenáVzpěra plotová, pozinkovanáVzpěra plotová, poplastovaná, antracit

4) Napínací a vázací drát

Napínací drát se používá zejména u nezapleteného pletiva, protože pletivo zapletené má napínací drát již zapletené z výroby. Napíná se mezi sloupky za pomoci napínacích strojků a poté se na něj zavěšuje nezapletené pletivo. Do výšky 150 cm budete potřebovat dvě řady drátu (horní a spodní). Při výšce plotu nad 150 cm už se doporučuje použít i středový drát, který se dává jak u zapleteného, tak i u nezapleteného pletiva. Jako napínací drát se používá drát s průměrem 2,5 až 3,5 mm. Přečtěte si také, jak správně napnout napínací drát.

Vázací drát využijete na počátečním a koncovém sloupku při vyvazování pletiva, může se ale také použít k připevnění středového drátu k plotovému poli. Pokud vám nějaký drát po montáži plotu zbyde, můžete jej bez obav využít na zahrádce na keře, květiny apod. Jako vázací drát se používají dráty s průměrem do 2 mm.

Drát poplastovaný, zelenýDrát pozinkovaný
Napínací drát k pletivu

 

5) Příchytky napínacího drátu

Napínací drát je potřeba ke sloupku přichytit a k tomu se používají příchytky napínacího drátu, které jsou k dispoici buď ve variantě s hřebem (předvrtáte otvor pr. 8 mm a natlučete příchytku s hřebem), nebo sofistikovanější verze s TEXem (samořezný šroub). Příchytky si můžete zvolit v zelené nebo černé barvě.

Příchytka s hřebemPříchytka se šroubem

6) Napínací strojek

Napínací strojek se používá pro správné vypnutí napínacího drátu. Na délku 25 metrů drátu vystačí jeden strojek, potom je potřeba drát přerušit a použít další strojek. To stejné platí i při změně směru a v rozích. Ke sloupku strojek přichytíte buď pomocí opasku nebo to lze udělat méně esteticky pomocí kousku napínacího drátu. Přichycení napínacího strojku se také věnujeme v samostatném článku. Napínací strojek k pletivu můžete zakoupit pozinkovaný, nebo poplastovaný v barvě plotu.

Poplastovaný napínací strojek, zelenýPozinkovaný napínací strojek

7) Opasek pro přichycení strojku

Jak již bylo zmíněno, napínací strojek je možné přidělat ke sloupku drátem, ale estetičtějším řešením je použití opasku. Opasek sloupek obejme a v míste dotyku se instaluje napínací strojek. Postačí vám k tomu obyčejný šroub a matice.

Opasek k přichycení napínacího strojku ke sloupku

8) Další příslušenství – volitelné

To nejdůležitější už máte, ale pro pletivový plot si můžete pořídit spoustu dalšího příslušenství a doplňků:

  • Pro zajištění vstupu a vjezdu na pozemek můžete zakoupit a instalovat plotovou bránu nebo plotovou branku.
  • Zvýšení bezpečnosti dosáhnete pomocí ostnatého či žiletkového drátu, který pověsíte na bavolety (ty umístíte místo čepiček sloupků).
  • Soukromí a stín si jednoduše a rychle vytvoříte pomocí stínicí tkaniny, které dodáváme v barvě plotu (zelená, nebo antracit).
  • Můžete si také vybrat podhrabové desky, které vám usnadní sekání trávy v okolí plotu.

Pletivový plot: Nebojte se stavby svépomocí!

Plánujete-li stavbu plotu z pletiva, jistě uvítáte i další články, které se tohoto tématu týkají: