Ploty

Jak vybrat plotové sloupky?

Rozhodli jste se oplotit váš pozemek, ale nevyhovují vám ceny stavby plotů na klíč? V takovém případě určitě uvažujete nad stavbou plotu svépomocí. Stavba oplocení začíná výběrem typu oplocení a následně plotového příslušenství. V tomto článku se společně podíváme na to, jak správně vybrat plotové sloupky.

Pro výstavbu celého plotu budete potřebovat spoustu věcí. Jednou z těch nejdůležitějších je plotový sloupek. Ten tvoří základ celého oplocení a odráží se od něj stabilita celého plotu. Při výběru sloupků byste proto měli věnovat pozornost jeho parametrům a vlastnostem.

Na trhu naleznete hned několik druhů sloupků. Nejzákladnější rozdělení je podle:

  • tvaru – hranaté, kulaté, kulaté s prolisem
  • materiálu – pozinkované, poplastované
  • průměru – 38 mm, 48 mm, 60×40 mm
  • síly stěny – 1,25 mm, 1,5 mm, 2,5 mm 

Tvar sloupků

1) HRANATÉ SLOUPKY

Řadíme mezi ně sloupky čtyřhranné, sloupky z jeklů či jeklový profil. Hranaté sloupky se nejčastěji používají u oplocení z plotových dílců (panelů), které se ke sloupkům montují pomocí speciálních příchytek. Hodí se zejména k oplocení pozemků u rodinných domů, ale také pro různé průmyslové objekty. Standardně se dodávají v tmavě zelené barvě, ale za příplatek seženete i jiné barvy, jako je bílá, černá, modrá, šedá nebo červená. Alternativou jsou pozinkované sloupky ve stříbrné barvě.

Příklad uchycení plotového dílce pomocí příchytky na hranatý sloupek: 

Příklad uchycení plotového dílce pomocí příchytky na hranatý sloupek

Výhody použití čtyhranných sloupků

  • luxusní a robustní vzhled
  • snadná instalace pomocí plotových dílců
  • obdélníkový tvar zajišťuje vysokou pevnost

Nevýhody použití čtyhranných sloupků

  • vyšší cena

Náš tip: Sloupky lze také zakoupit s deskou ve spodní části sloupku. Díky této desce můžete jednoduše a rychle instalovat sloupek na předem připravenou podezdívku, základovou desku a podobně. Deska se kotví plášťovou kotvou nebo pomocí chemické malty.

2) KULATÉ SLOUPKY (kruhové, kulatina)

Kruhové sloupky jsou nejčastěji používanými sloupky při výstavbě plotů a obvykle se používají v kombinaci s klasickým pletivem. Uchycení a napnutí pletiva na sloupek probíhá pomocí příchytek a napínacího drátu. Takovéto ploty se skvěle hodí pro oplocení rodinných domů, zahrad, chat, chalup, hřišť i průmyslových objektů a pozemků.

Co se týče povrchové úpravy, opět rozlišujeme sloupky poplastované a pozinkované.

Výhody použití kulatých sloupků

  • nízká cena sloupků, pletiva i dalšího příslušenství

Nevýhody použití kulatých sloupků

  • nutnost použití plotových vzpěr u některých sloupků (koncových a rohových)
  • složitější instalace a vypínání pletiva
  • vizuálně levnější vzhled
  • horší stabilita než u plotových panelů

3) SLOUPEK S MONTÁŽNÍ LIŠTOU (PROLISEM)

Jedná se o speciální sloupek určený zejména pro svařovaná pletiva, ale můžete je použít i pro pletiva klasická – nnapříklad v náročném terénu, kdy se vyžaduje vyšší pevnost sloupků. Použitím sloupku s prolisem s průměrem 48 mm můžete nahradit klasický kulatý sloupek s průměrem 60 mm, přičemž zůstanou zachovány stejné vlastnosti. Montáž pletiva ze svařovaných sítí se dělá pomocí svorek a speciálních kleští. Tento typ oplocení je vhodný zejména k pozemkům, kde se předpokládá větší zatížení (např. že na pletivo bude skákat pes). Sloupky s montážní lištou zaručují vyšší pevnost a odolnost oplocení.

Příklad uchycení svařovaného pletiva pomocí „U“ svorek na sloupek s prolisem:

Příklad uchycení klasického pletiva na sloupek pomocí příchytek a napínacího drátu

Výhody použití sloupků s prolisem

  • vysoká pevnost díky prolisu
  • jdnoduchá montáž pletiva pomocí svorek a speciálních upínacích kleští

Nevýhody použití sloupků s prolisem

  • vyšší cena
  • menší výběr velikostí a materiálů
  • nutnost použití vzpěr u koncových a rohových sloupků

4) SLOUPKY S OKEM

Sloupky s navařeným okem se nejvíce prodávají k plotovým brankám, které mají zamykání na oko. Z tohoto důvodu jsou sloupky upraveny na průměr 60 mm (jedná se o brankové sloupky).

Vzpěry

Při použití kulatých plotových sloupků je potřeba použít zpevňující plotové vzpěry, které fixují sloupek a zabraňují nahýbání sloupků při napínání napínacího drátu. Vzoěry se používají u těchto sloupků:

  • na začátku plotu (počáteční sloupek)
  • v každém rohu plotu (rohový sloupek)
  • při každé změně směru plotu
  • každých nejvýše 25 metrů rovné délky plotu (mezisloupek)
  • na konci plotu (konečný, poslední sloupek)

Více informací o vzpěrách se dozvíte v našem článku Jak instalovat plotové vzpěry.

Materiál sloupků

Pozinkované sloupky

Obvykle se jedná o stříbrnošedé sloupky, jejichž povrch prošel žárovým zinkováním. Tato povrchová úprava zajišťuje vysokou odolnost vůči korozi a zpravidla jde o levnější záležitost. Jedná se o ekonomickou variantu a hodí se tak spíše k průmyslovým objektům a všude tam, kde není vyžadována estetika. Všechno příslušenství (napínáky, napínací drát, příchytky, vzpěry) jsou samozřejmě k dostání ve stejné barvě. Nejčastěji jsou pozinkované sloupky dodávány včetně černé čepičky.

Poplastované sloupky

Designově hezčí variantou jsou poplastované sloupky. Jejich základ je tvořen žárově pozinkovanou trubkou, která je potažená extrudovaným plastem. Poplastovaný sloupek má výbornou odolnost vůči korozi, povětrnostním vlivům i UV záření a méně se na na něm usazují nečistoty. Jeho nevýhodou je menší odolnost povrchu vůči mechanickému poškození. Stejně jako u pozinkovaných sloupků je všechno příslušenství k dostání v barvách sloupků, aby mohl být celý plot slazený do stejné barvy. Nejčastěji se používá zelená barva v odstínu RAL 6005, ale poplastované sloupky lze zakoupit i v jiných barvách a odstínech.

Poplastovaný sloupekPozinkovaný sloupek

Průměry sloupků

Jedním z důležitých kritérií je průměr plotového sloupku. Čím je plot vyšší, tím musí sloupek udržet větší tíhu a snášet větší tlak. Zejména na rohové sloupky je vyvíjen obrovský tlak. Sloupek proto musí být silnější v průměru.

  • Průměr 38 mm – použití: sloupky průběžné u pletiv s výškou do 125 cm.
  • Průměr 48 mm – nejpoužívanější průměr, sloupky zabezpečují dobrou stabilitu plotu a vytvářejí dojem kvalitního oplocení, použití: výška pletiva je vyšší než 125 cm.
  • Průměr 60×40 mm – nejpoužívanější type pro průmyslové (panelové) oplocení, jde o velice stabilní plotový sloupek používaný pro pletiva vyšší než 300 cm.

Síla stěny

Síla neboli tloušťka stěny je také důležitá pro pevnost a odolnost sloupků. Síla stěny obvykle bývá od 1,25 mm do 2 mm. Pro zlepšenou odolnost je doporučujeme zvolit tloušťku 1,5 mm nebo 2 mm.

  • síla 1,25 mm: Plotové sloupky s tl. stěny 1,25 mm jsou nejčastěji používané a jsou vhodné zejména pro nízké oplocení do 150 cm, protože nedokážou snášet takový tlak a nejsou příliš odolné.
  • síla 1,5 mm: Na rozdíl od sloupků s tl. stěny 1,25 mm jsou sloupky s tl. 1,5 mm odolnější vůči vyšší hmotnosti pletiva i vůči tlaku větru a spoustě jiným faktorům (např. skákání psů na plot). Doporučujeme použít u pletiv výšky 150 cm a více.
  • síla 2,5 mm: Zejména vyšší sloupky se vyrábí se sílou stěny 2,5 mm. Sloupky jsou velice bytelné a jsou vhodné pro oplocení se zastíněním.

Hlavní parametry při výběru sloupků

Prvním rozhodovacím kritériem je zvolený typ plotu. Sloupky vždy volíme podle toho, pro jaké oplocení se rozhodneme:

Klasické čtyřhranné pletivokulatý plotový sloupek
Plotové dílce, panelyčtyřhranné plotové sloupky
Svařované pletivokulatý plotový sloupek s prolisem

Samozřejmě je poteba také zvážit terén a plánované zatížení plotu. Čím náročnější terén a zatížení, tím vybírejte pevnější sloupky. Pevnost sloupků určuje nejen jejich průměr (u kulatých) a délky stran (u čtyřhranných), ale také síla stěny a jejich tvar. Za pevnější lze obecně označit čtyřhranné sloupky a kulaté sloupky s prolisem.

V souvislosti s použitím a významem plotu volíme i správnou výšku sloupku. Na to existuje jednoduchý trik – k výšce plotového pletiva připočtěte 50 – 70 cm. Výsledná hodnota je výška plotového sloupku, která je dána tím, že se plotové sloupky zapouštějí do země pro zabetonování v minimální hloubce 50 cm. Je potřeba také počítat s několika centimetry v horní části plotového sloupku a několika centimetry mezi zemí a spodní hranou pletiva. V rozích a v horším terénu je vždy lepší sloupky zapustit až do zámrazové hloubky, což je 80 cm. Přečtěte si také náč článek Jak správně betonovat sloupky, který se tímto tématem přímo zabývá.

Vzdálenosti plotových sloupků

Vzdálenost mezi jednotlivými plotovými sloupky by měly být 2,5 – 3 m a odvíjí se od výšky pletiva. U pletiva s výškou do 160 cm doporučujeme sloupky rozmístit ve vzdálenosti 3 m, u vyšších pletiv po 2,5 m. Pokud byste zvolili větší rozestupy, pmohlo by se stát, že se časem pletivo začne prověšovat. Co se týče branek, pro montáž plotových branek se šířkou 90 cm doporučujeme rozestup mezi sloupky 100 cm.

Příslušenství pro ploty

K plotům můžete volit velké množství příslušenství, které je k dostání pro všechny druhy sloupků. Mezi nejzákladnější příslušenství patří:

  • napínací drát – slouží pro zavěšení pletiva, ale také pro uchycení napínacího strojku ke sloupku. U pletiva do 125 cm stačí horní a spodní napínací drát. U výšek 125-150 je doporučený použít i středový drát. U pletiva s výškou nad 150 cm je středový drát nutný. U zapletených pletiv je napínací drát již zapleten, je potřeba u něj dokoupit pouze středový napínací drát. Pro instalaci napínavého drátu využijte napínací strojky a tyče.
  • vázací drát – slouží k fixaci pletiva k prvnímu a konečnému sloupku, k fixaci pletiva ke vzpěře (eliminuje se hluk vznikající nárazem pletiva při silném větru), k fixaci středového napínacího drátu (pokud není zachyceno pomocí spon).
  • příchytky napínacího drátu – uchycují horní, tedy nosný, napínací drát na průběžných sloupcích. Příchytky se dají použít i pro uchycení spodních a středních napínacích drátů.
  • další příslušenství – ostnaté či žiletkové dráty, podhrabové desky a prvky pro jejich uchycení, čepičky, stínicí tkaniny atd.

Je potřeba sloupky betonovat?

Při stavbě plotu si jistě budete klást otázku, zda neexistuje snazší a levnější forma ukotvení, než je zabetonování. Můžete sloupky ukotvit pomocí zemních vrutů, které vám ušetří čas, peníze i fyzickou námahu. Díky zemním vrutům odpadá starost s vykopáváním děr a betonováním. Instalace zemních vrutů je snadná a zvládnete ji i svépomocí. Díky kuželovitému tvaru vrutu dojde při instalaci ke zhutnění a stlačení zeminy v okolí, čímž vznikne pevný základ připravený k okažitému zatížení. Vruty se doporučují pro zpevněný terén. Nejsou vhodné pro promáčený terén ani pro čerstvou navážku. Jak správně vybrat zemní vruty si můžete přečíst v našem článku.

Rady na závěr

Dnešní trh nabízí mnoho možností a je jen na vás, jaké oplocení si při stavbě plotu zvolíte. Na začátku plánování ale vždy zvažte, za jakým účelem plot stavíte. K tomu vám mohou pomoci následující otázky:

  • Má být oplocení primárně zabezpečovací prvek?
  • Jaký prostor budete oplocovat – dům, zahradu, nebo průmyslový objekt?
  • Má plot plnit také estetickou funkci?
  • Bude na plot skákat velký pes?
  • Do jakého terénu budou usazovány sloupky?
  • Jak vysoký má plot být?
  • Kolik peněz můžete a chcete na stavbu plotu dát?

Ve spoustě případů bude vyhovovat klasické pletivo s kulatými sloupky. U rodinných domů, zahrad, chat a chalup se nejvíce hodí poplastované varianta v zelené či antracitové barvě, protože je estetičtější než varianta v pozinku. U objektů a pozemků, kde není kladen důraz na estetiku, je možné použít levnější variantu –pozinkované sloupky.

TIP:

Při nákupu kulatých sloupků myslete na to, že různé průměry sloupků mají různé vlasnosti. Průměr 48 mm je určen zejména pro sloupky, které budou opatřeny vzpěrami. Sloupky s průměrem 38 mm je vhodné použít pouze jako průběžné sloupky a nikdy je nepoužívejte na ploty, na kterých bude umístěna stínící tkaninou. Při silném větru se tkanina chová jako plachta a na sloupky je vyvíjen příliš velký tlak, mohlo by dojít k jejich poškození. Sloupky s průměrem 38 mm nepoužívejte ani pro uchycení napínáku, tah napínacího drátu by je mohl zohýbat či vychýlit.

Rodinné domy, výstavní plochy a další objekty, u kterých je estetický vzhled na prvním místě, je nejvhodnější oplocení pomocí plotových dílců, u kterých využijete čtyřhranné sloupky. Takový plot lépe vypadá, ale je zpravidla pevnější a odolnější než plot z klasického pletiva.

Hranaté sloupky poplastované
Hranaté sloupky pozinkované

Plánujete-li oplocení pozemku, na kterém se pohybuje větší pes, doporučujeme použít čtyřhranné sloupky nebo kulaté sloupky s prolisem, které jsou odolnější vůči nárazům a předejdete tak případným problémům s útěkem psa, pokud by plot skákáním poničil. Zvolte také výšku plotu, která odpovídá velikosti psa, a zvažte použití podhrabových desek (s podhrabovými deskami je nutné počítat již při plánování plotu).

Plot s podhrabovými deskami

Nebojte se stavby plotu svépomocí!

Plánujete-li stavbu plotu z pletiva, jistě uvítáte i další články, které se tohoto tématu týkají: