Spojovací materiál

Na co si dát pozor při nákupu vrutů pro montáž terasy

Terasové vruty – správný výběr

Pokud plánujete postavit si terasu, bude pro vás bude důležitý zejména výběr terasových prken. K dispozici jsou terasová prkna z mnoha různých materiálů (druhů dřeva), a proto je stejně tak důležitý i správný výběr vrutů pro jejich montáž. Spojovací materiál musí být vybírán podle základě konkrétního dřeva a také je potřeba přihlídnout k prostředí, kde bude terasa umístěna. Cílem správného výběru spojovacího materiálu je předejít problémům, jako je např. trhání vrutů, jejich koroze nebo degradace dřeva. Montáž terasových desek se provádí za pomoci vrutů z kategorie terasové vruty, které mají speciální konstrukci a ideální vlastnosti. Konstrukce terasových vrutů, zejména jehlová špička s břitem, výrazně ulehčuje aplikaci do dřeva.

Vrut terasový, nerez ocel AISI 410, TORX drážkaVrut terasový Super Resist, TORX drážkaVrut terasový RAPI-TEC TERASO EKO, TORX drážkaVrut terasový RAPI-TEC TERASO ANTIK, TORX drážka
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Terasové vruty – materiál

Pozor byste si měli dát zejména při montáži agresivních dřevin, které mají vysoký obsah tříslovin – jedná se např. o dub, akát nebo exotická dřeva. V tomto případě je vždy potřebné použít vruty vyrobené z nerezové oceli A4, která odolává vůči korozi a vůči kyselinám. Použití vrutů z jiných materiálů by mohlo vést ke ztmavnutí vrutů a vzniku skvrn okolo jejich hlavy. Před montáží do neznámých dřevin je ideální provést aplikační zkoušku. Zvolíte-li pro montáž nevhodný typ vrutů, může dojít po nějakém čase k prorezavění vrutů a odpadnutí palubek.

Pro montáž teras z neagresivích dřevin (např. modřín, borovice, jedle, smrk) je možné použít terasové vruty z jakéhokoliv materiálu. Výběr však uzpůsobte vlivu okolního prostředí.

Terasové vruty z nerezové oceli A2 a A4 se nehodí pro použití v prostředí, kde je obsah chlóru. Nerezová ocel A2 není navíc vhodná ani do prostředí s obsahem kyselin a solí.

Více informací o jednotlivých typech terasových vrutů naleznete také v našem článku Recenze terasových vrutů.

Předvrtání – ano či ne?

U některých vrutů se můžete setkat s možností použití bez předvrtání, což je výhodné zejména co se týče úspory času a práce. Tento typ montáže je vhodný především u měkkých dřevin, pokud používáte vruty s vysokou pevností či s vrtákem na špičce. Terasové vruty vyrobené z kalené nerezové oceli a uhlíkové oceli se vyznačují vysokou pevností a dokážou přenášet vyšší kroutící moment do zlomu než ocel A2 a A4. Vruty vyrobené z nerezové oceli A2 a A4 se doporučuje používat s předvrtáním, a to kvůli jejich nižší pevnosti. Pokud ale chcete vytvořit opravdu estetický spoj, který je hezký na pohled, doporučujeme materiál předvrtat vždy. Snížíte tím totiž riziko prasknutí dřeva vlivem napětí ve dřevě.

Vrut terasový RAPI-TEC TERASO PLUS, nerez A4, TORXVrut terasový RAPI-TEC TERASO TOP, TORX drážkaVrut Rothoblaas KKT, TORX drážka, různé barvyVrut terasový, nerez ocel AISI 410, TORX drážka
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

V naší nabídce naleznete také levnější alternativu k terasovým vrutům. Jedná se o vruty z kategorie nerezové vruty do dřeva, které vám dobře poslouží zejména, pokud řešíte rozpočet nebo chcete přidělat jen pár terasových desek. Z této kategorie doporučujeme vybírat především vruty se zápustnou hlavou. Toto provedení zajistí, že hlavy vrutů nebudou po motáži vyčnívat z materiálu.

Vrut se zápustnou hlavou, TORX, částečný závitVrut se zápustnou hlavou TORX, plný závitVrut se zápustnou hlavou, křížová drážkaVrut s půlkulatou hlavou, křížová drážka
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.