Spojovací materiál

Jak vybrat závitovou tyč?

Závitová tyč (v řemeslnickém slangu se můžete setkat s označením „závitovka“) je plná tyč kruhového průměru, která je vyrobená z oceli. Nejčastěji se používá jako kotevní prvek v prostorových montážích nebo k upevnění konstrukcí do betonu, zdiva či rostlých hornin. Závit po celé délce tyče umožňuje oboustranné osazení maticemi a kombinuje se také s dalšími spojovacími prvky, např. s podložkami, napínači apod.Nespornou výhodou závitové tyče je velká svěrná délka.

Tyč závitová, DIN 975, pevnost 8.8., pozinkovanáTyč závitová, DIN 975, pevnost 4.8, pozinkovanáTyč závitová, DIN 975, nerez A2Tyč závitová, DIN 975, nerez A4
V případě, že máte zájem o koupi nebo více informací k produktům, klikněte na obrázek.

Podle charakteru Vašeho projektu byste měli při výběru závitové tyče vzít v úvahu několik základních parametrů: délku tyče, průměr a typ závitu, pevnost, materiál a povrchovou úpravu.

Když běžné délky šroubů nejsou dostačující, pak přichází na řadu závitová tyč. Standardně se nabízejí závitovky s délkou 1, 2 a 3 m a podle potřeby si je můžete zkrátit. Při výběru velikosti průměru závitu se nemusíte omezovat – závitovky jsou vám k dispozici ve všech délkách až do průměru M80.

Pokud se blíže podíváme na typ závitu, nejčastěji se u závitových tyčí setkáte s metrickým pravým závitem, který je standardem. Zámečníci nebo kutilové, kteří se zabývají speciálními projekty, jistě ocení i možnost výběru obráceného levého závitu nebo jemného závitu, díky kterému je spoj odolnější proti stržení.

Pravý závitLevý závit

Pevnostní třídy

Závitové tyče můžete zakoupit v několika pevnostních třídách:

  • 4.8 – základní, na trhu nejrozšířenější třída pevnosti, hodí se pro málo namáhané spoje (např. střih, otlačení…)
  • 5.6 – méně častá varianta, specifické využití při nízkých teplotách pro spoje namáhané na střih či otlačení 
  • 5.8 – často využívaná skupina, která je oblíbená pro své pevnostní vlastnosti, hodí se pro středně namáhané spoje na střih či otlačení
  • 8.8 – základní a na trhu nejrozšířenější třída pevnostních závitových tyčí ve zušlechtěném stavu, hodí se pro vysoce namáhané spoje (např. třecí spoje s kontrolovaným utažením…)
  • 10.9 – obdoba předchozí skupiny, hodí se pro spoje namáhané vysokým zatížením a dosahuje vyšší pevnosti v tahu (> 1000 MPa)
  • 12.9 – nejvyšší sériově vyráběná pevnostní třída, hodí se pro dynamicky namáhané a velmi zatížené spoje

Pro lepší přehlednost jsou pevnosti materiálu závitových tyčí barevně označené na konci každé tyče. Barvy přiřazené jednotlivým pevnostem můžete rozlišit pomocí této tabulky:

Barevné označení pevností materiálu

Materiál a povrchová úprava

Naprostá většina závitových tyčí je vyrobena z nízkouhlíkové nebo uhlíkové oceli. U ocelových tyčí se můžete rozhodnout, jestli pro Vás bude dostačující tyč bez další povrchové úpravy nebo zvolíte raději povrchovou úpravu zinkem, který zároveň chrání tyč vůči korozi. Zatímco galvanický zinek je esteticky přívětivější, tyče, které jsou upravené žárovým zinkováním, jsou díky pevnému a nepropustnému povlaku odolnější a jsou vhodné i pro použití v exteriéru.

žárový zinekgalvanický zinek

Další možností jsou závitovky vyrobené z nerezové oceli. V tomto případě máte možnost vybrat si nerez A2 nebo A4.

  • Nerez A2 je nejpoužívanější korozivzdorná ocel, která je vhodná k použití jak v interiéru, tak v exteriéru.
  • Nerez A4 má vyšší odolnosti proti korozi a kyselinám, a je odolná i vůči mořské vodě. Využití tyčí z nerezi A4 je možné i v prostředí jako jsou chemické laboratoře či plavecké bazény.

Pokud se ovšem ve vašem projektu nespokojíte s ocelí, nezoufejte. Fajnšmekři si přijdou na své s mosaznými tyčemi. V neposlední řadě jsou na trhu v menší míře i závitovky z plastu, které využijí např. modeláři.

Tyč závitová mosaznáTyč závitová plastová

A jak probíhá kotvení závitových tyčí? Doporučujeme použití chemické kotvy (chemické malta). V našem dalším článku Chemická kotva – aplikace a montáž se o tomto způsobu kotvení můžete dozvědět více. Pokud se ale chcete vyhnout chemii, alternativou může být i zarážecí kotva.

Všechny závitové tyče, které z naší firmy odchází, samozřejmě pečlivě balíme. Abychom zaručili, že se k Vám dostanou perfektně rovné, balíme je na dřevěné prkno a posíláme balíkovou přepravou v kartonovém tubusu. Tímto způsobem dokážeme bezproblémově odeslat i dvoumetrové tyče.

Balení závitových tyčí

V případě, že máte i po přečtení tohoto článku nejasnosti ohledně výběru závitových tyčí, přečtěte si také článek Nakupujeme závitové tyče nebo se na nás obraťte. Rádi Vám poradíme!

Napsat komentář