Nezařazené

Aku vrtačky – průvodce výběrem

Akumulátorové vrtačky jsou významným pomocníkem, který najde využití na každé stavbě, v dílně, garáži, ale i v domácnosti. Díky absenci kabelu můžete aku vrtačky používat i mimo dosah elektřiny. Velkou výhodou je také fakt, že vám potom při práci nepřekáží žádný kabel.

Aku vrtačka

Aku vrtačka – nebo také akumulátorová vrtačka, aku šroubovák nebo zkráceně akučka – se řadí mezi ruční nářadí, které je vybavené vlastním zdrojem energie – baterií. Akumulátor (baterie) umožňuje pracovat například v terénu nebo na stavbě bez přívou elektrické energie. Aku vrtačky se běžně používají pro různé montážní práce, sestavování konstrukcí, šroubování a vrtání. Příjemným bonusem veškerého aku nářadí je absence kabelu, který tím pádem při práci nepřekáží a vy tak můžete pracovat např. u stropu pohodlně, bez otravného přehazování kabelu ze strany na stranu. 

Abychom byli přesní, aku vrtačky se rozdělují na aku šroubováky a aku vrtací šroubováky.

  • Aku šroubováky jsou vhodné pouze na šroubování, čemuž odpovídá počet otáček a utahovací moment. Obvykle mají místo sklíčidla pouze držák na bity.
  • Aku vrtací šroubováky jsou vhodné nejen na šroubování, ale také na vrtání. Pro upínání nitů a vrtáků mají klasické sklíčidlo.
Vrtací šroubovák aku 16 V, EXTOL CRAFT

Co mě má při výběru aku vrtačky zajímat?

1) Akumulátor (baterie)

Akumulátor je jakési srdce aku vrtačky a zároveň je nejdůležitejším kritériem pro výběr správného nářadí. U akumulátoru sledujte tyto 2 parametry: kapacitu a napětí
Napětí akumulátoru udává, jak silná vrtačka je. Udává se ve voltech (V). Nejvíce se setkáte s napětím 3,6 V, 8 V, 12 V, 14,4 V, 18 V, 20 V nebo 36 V u těch nejvýkonnějších. Platí pravidlo, že čím je vyšší napětí akumulátoru, tím je vyšší celkový výkon aku vrtačky. Slabší aku vrtačky jsou ideální na šroubování či utahování a povolování šroubů a vrutů. Se silnějšími aku vrtačkami zvlánete také vrtání a s těmi nejsilnějšími s příslušnou funkcí i vrtání s příklepem do betonu.
Kapacita akumulátoru je udávaná v ampérhodinách (Ah) a určuje výdrž aku vrtačky. I zde platí, že čím je vyšší kapacita, tím je vyšší výdrž. Pokud je kapacita baterie nízká, doporučujeme pořídit si baterie rovnou dvě – s jednou můžete pracovat a druhou dáte mezitím do nabíječky.
V dnešní době je drtivá většina akumulátorů typu Li-ion (lithium-iontové). Narozdíl od starších typů akumulátorů Ni-Mh a Ni-Cd mají Li-ion baterie vyšší výdrž, životnost a nižší samovybíjení.

Akumulátor 16 V, EXTOL CRAFT

2) Otáčky 

Dalším podstatným kritériem výběru aku vrtačky je maximální počet otáček za minutu. Každý materiál a také každý průměr vrtáku potřebuje jiné otáčky. Na šroubování potřebujete nastavit nižší otáčky, na vrtání naopak vyšší. Aku vrtačky mohou mít 2 – 3 polohové přepínače rychlosti otáček. U otáčky je zpravidla možnost jejich regulace pomocí prstové spouště.

3) Krouticí moment

Utahovací, točivý nebo také kroutivý moment je parametr, který udává, s jakou silou aku vrtačka zašroubuje vrut. Do tvrdých materiálů je potřebný vyšší moment, do měkkčích postačí slabý. U parametrů vrtačky většinou najdete 2 hodnoty momentu, které jsou vyjádřené v Nm. Tyto hodnoty udáají kroutivý moment pro měkký a pro tvrdý šroubový spoj. Měkkým spojem je myšlený obvyklý spoj ve dřevě nebo spoj do kovu s pružnou podložkou. Tvrdým spojem se myslí spoj šroub-kov bez pružné podložky.

Krouticí moment je možné nastavit za pomoci kroužku mezi tělem vrtačky a sklíčidlem. Aku vrtačky mají různá nastavení momentu – jiný rozsah i krok momentu.

4) Upínací systém (sklíčidlo)

Většina aku vrtaček je vybavená klasickým rychloupínacím sklíčidlem. Výměna nástroje je snadná a rychlá, probíhá utažením/povolením rukou, bez potřeby jakýchkoli jiných pomůcek. U aku šroubováků se můžete setkat s držákem na bity, do kterých není možné umístit vrták či jiný nástroj. Rychloupínací sklíčidla se liší použitým materiálem (plast/kov) a průměrem. Standardně jsou sklíčidla určená pro vrtáky 1 až 13 mm.

5) Motor

Klasické aku vrtačky jsou vybavené uhlíkovým elektromotorem. Tento motor není bezúdržbový a jednou za čas je nutné vyměnit uhlíky. Náhradní uhlíky bývají součástí balení. Dnes se ale na trh dostávají také modernější motory, které jsou bezuhlíkové nebo také bezkartáčové. Kvůli jejich vyšší ceně jsou ale zatím montované spíše do profesionálních strojů.

6) Hmotnost

Hmotnost jde ruku v ruce s uživatelskou přívětivostí a ergonomií. Aku vrtačky se neřadí mezi těžké stroje, jejich hmotnost však narůstá s výkonem a kapacitou akumulátoru. Vrtačky s nízkou voltáží (například 3,6 V) budou vždy výrazně lehčí než 18V vrtačky. To samé platí pro kapacitu baterií – 4Ah baterie bude těžší než 2Ah. Při výběru baterie je tedy potřebné zvážit i její hmotnost. Uchycovat sádrokartonový podhled s akuvrtačkou a baterií s kapacitou 4Ah nebude ten nejlepší napád. Mnohem lépe se vám bude pracovat s baterií s nižší kapacitou. Naopak při práci v terénu, kde nemáte k dispozici elektřinu pro nabíjení, a čeká nás mnoho šroubování, bude 4Ah akumulátor ideální.

18V akumulátor s kapacitou 4 Ah

7) Nabíječka

Nabíječka zpravidla bývá součástí balení. Při výběru aku vrtačky se zaměřte na to, aby spolu s ní byla dodávaná také rychlonabíječka, která dokáže (v závislosti na kapacitě baterie) dobít akumulátor do plné kapacity v řádech desítek minut (obvykle 30 až 40 minut).

Nabíječka na 18V baterie

8) Další funkce

V dnešní době má hodně aku vrtaček funkci příklepu. Vrtání s příklepem využijete při vrtání do betonu, plné cihly a jiných pevných materiálů. Příklep u aku vrtaček je v porovnání s klasickými příklepovými vrtačkamu nebo vrtacími kladivy mnohem slabší, ale ne nepoužitelný. Důležité je používání správného vrtáku. Pokud je aku vrtačka vybavená příklepem, obvykle bude mít i sundavací rukojeť.

Skvělým pomocníkem je i integrované pracovní světlo, které mívá podobu LED diody a spouští se spolu se sepnutím vrtačky.  Oceníte jej zejména při práci v horších světelných podmínkách, v tmavých koutech apod.

Některé aku vrtačky disponují kovovým poutkem, které je určené k zavěšení na pracovní oblečení nebo opasek. To oceníte, pokud potřebujete střídat nářadí a nemáte místo, kam si ho odložit.

Poslední věc, která se hodí, je kufr na nářadí, kam si můžete aku vrtačku, včetně příslušenství a případně i dalšího nářadí, uložit. Při výběru se zaměřte zejména na jeho pevnost, rozměry a uspořádání (především prostor na krabičku s bity nebo na další baterii).

Šroubovák aku s příslušenstvím v kufru, Graphite

Napsat komentář