Nezařazené

Jak vybrat brusku

Bruska je pojem, který se hojně využívá ve stavebnictví. Pokud se řekne bruska, nemusí ale nutně jít vždy pouze o úhlovou brusku (lidově flexu či rozbrusku). Pod pojmem bruska se mohou skrývat také následující:

  • úhlová bruska
  • vibrační bruska 
  • excentrická bruska
  • pásová bruska
  • stolní bruska
  • oscilační (multifunkční) bruska
  • přímá bruska

V tomto článku si představíme všechny tyto druhy brusek a dozvíme se, k čemu se používají.

Úhlová bruska

Klasická rozbruska neboli flexa je jednoduchý a univerzální nástroj, se kterým se setkává snad každý řemeslník a stavebník. Úhlová bruska funguje na principu rotování kotouče a používá se k řezání, hrubování, broušení, leštění nebo kartáčování různých materiálů. Díky výměnným kotoučům ji lze použít na kovy, nerez, beton, cihly, dřevo, kámen, plasty apod. Kotoučedo úhlové brusky se dělí na řezné, diamantové a brusné. Dále existují speciální lamelovéhrncové, drátěné atd.

Bruska úhlová 115 mm, GRAPHITEBruska úhlová, 230 mm, GRAPHITE
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.
Kotouč řezný diamantový, segmentový, EXTOL CRAFT

Úhlová bruska je určená k rychlému hrubému dělení a broušení materiálů s velkým úběrem. Je skvělým pomocníkem na stavbě, v dílně, autoservisu, garáži i na zahradě. Můžete ji využít například pro tyto činnosti:

  • řezání (dělení) oceli – jekly, trubky, kari sítě, kulatiny, hlazenky, kulatiny, tyčovina
  • dělení betonových prefabrikátů – obrubníky, dlaždice, ztracené bednění, žlaby
  • obrušování starých nátěrů
  • zahlazování nerovností
  • zabrušování svárů
  • demoliční práce atd

Kotouče do úhlové brusky

Pro každou z výše zmíněných prací je potřeba do brusky vložit správný kotouč. Základní dělení úhlových brusek je právě podle velikosti kotouče

  • Kotouč o průměru 100-125 mm je vhodný pro drobné práce v nepřístupných místech, je ideální pro práci jednou rukou. Kvůli malému průměru kotouče je omezená dělicí schopnost. Některé materiály je proto nutné řezat z obou stran k úplnému rozdělení.
  • Kotouč o průměru 150-180 mm je vhodný pro pokročilejší dělníky. V této velikosti je také, co se týče nabídky, větší výběr kotoučů. Kotouč má větší dělící schopnosti, je určený pro větší plochy a silnější materiály.
  • Kotouč o průměru 230 mm se používá převážně na dělení betonu a betonových prefabrikátů, zpravidla bývá diamantový. Díky velkému průměru můžete udělat celý řez jen z jedné strany. Řez je tak rovný a přesný (nemusíte napojovat dva řezy).

Více informací o kotoučích se dočtete v našem článku Kotouče do úhlové brusky.

Součástí úhlové brusky je vždy ochranný kryt na kotouč, který určuje největší možný průměr kotouče, který lze do brusky použít. V žádném případě nikdy nedemontujte tento kryt za účelem nasazení většího kotouče! Demontáž připadá v úvahu pouze při nasazení unašeče na brusné papíry.

U úhlové brusky by vás také vždy měl zajímat její výkon maximální počet otáček za minutuPříkon brusky udávaný ve wattech (W) dává informaci, jak silná bruska je. Na lehké práce je dostačující výkon pod 1000 W, pro větší zatížení se ale raději porozhlédněte po brusce s příkonem více než 1000 W. Počítejte s tím, že spolu s výkonem roste ale i hmotnost a obvykle i velikost kotouče. 

Počet otáček za minutu u některých brusek nejde regulovat, některé mají systém zajišťující konstantní otáčky při zátěži a některé jsou vybavené regulací otáček.

Skvělou funkcí u menších brusek, kterou jistě oceníte, je také aretace spouště, která umí zpříjemnit dlouhé řezání či broušení.

Další příjemnou vychytávkou je pomalý náběh otáček, který umožňuje použití výkonné flexy i se slabším jističem a zabrání tak jeho vypadávání při startu.

Dnes se často můžete setkat i s bruskami akumulátorovými, které jsou obvykle určené pro kotouče s menším průměrem a vyžadují použití baterie s větší kapacitou (minimálně 4Ah).

Vibrační bruska 

Narozdíl od rotační úhlové brusky funguje vibrační bruska na principu kmitavého pohybu. Deska na spodní straně je určená k uchycení brusného papíru, který má díky jemným vibracím výborné brusné schopnosti. Vibrační brusku se nejčastěji používá na dřevo, kovy, ale také na plasty či lakované povrchy. Kvůli jemnosti prachu nejsou vhodné pro broušení sádrokartonu.

Bruska vibrační s obdélníkovou deskou, Graphite

Vibrační brusky jsou vhodné pro tyto činnosti:

  • obrušování a odstraňování starých nátěrů, tmelů a laků
  • broušení a vyhlazování hran a ploch
  • renovace nábytku, dřevěných konstrukcí apod.

Vibrační brusky se hodí spíše na dokončovací práce, protože mají mnohem menší úběr než brusky úhlové. Při výběru brusky se zaměřte na výkonpočet kmitůrozměr a tvar vibrační desky upínací systém brusných papírů.

Pro menší plochy a na menší úběr materiálu vám jistě bude stačit vibrační bruska s nižším příkonem do 200 W. Pro větší plochy a také pro častější použití doporučujeme sáhnout po výkonnějších bruskách kolem 300 W. Pro broušení tvrdých materiálů a profesionální použití jsou nejlepší brusky s příkonem vyšším než 300 W.

Počet kmitů za minutu udává rychlost broušení. Některé brusky jsou vybavené funkcí regulace kmitů. Standardní hodnota je okolo 20 000 až 30 000 kmitů za minutu.

Rozměr a tvar vibrační desky je důležitý parametr, na který je třeba se zaměřit. Na větší plochy se vám bude hodit spíše pravidelný větší obdélníkový tvar desky. Na detaily se zase více hodí trojúhelníkový tvar (nazýván také jako delta), pomocí kterého je možné opracovat i menší plochy, rohy nebo hrany.

Vibrační bruska GRAPHITE s trojúhelníkovou deskou

Brusný papír lze uchytit několika způsoby. Jednou z možností je uchycení pomocí suchého zipu, což umožňuje brusné papíry měnit velmi snadno a rychle. Dalším systémem je uchycení za pomoci kovových svorek, které tlakem drží papír na místě. Výměna papírů je časově náročnější a není proto úplně pohodlná. 

Důležitou vlastností je i schopnost pohltit vibrace. Většina brusek je vybavena antivibračními systémy, které tlumí vibrace pro oblsuhu na nezbytné minimum. Práce se tak stává příjemnější. 

Posledním z důležitých parametrů je také systém odvodu prachu. Obvykle balení s bruskou obsahuje také redukci na hubici od vysavače, pomocí kterého se odvádí prach mimo motor a pracovní plochu. Brusku lze používat také se sběrným sáčkem.

Excentrická bruska

Princip fungování excentrické brusky se velmi podobá principu vibrační brusky. Kromě vibrací je zde ale ještě excentrický pohyb – jde o malé kmity ve vyosených kružnicích. Dvojí pohyb umožňuje větší úběr materiálu. Díky vyosení krouživého pohybu nedochází k tvorbě kruhových zářezů do materiálů, což se stává u úhlové brusky.

Excentrická bruska GRAPHITE

Excentrická bruska je vhodná na tyto činnosti:

  • obrušování starých nátěrů, laků a tmelů
  • broušení rovných a zaoblených ploch a hran
  • finální úpravu materiálu před nátěrem či lakováním
  • na renovaci nábytku, dřevěných konstrukcí atd.

Práce s excentrickou bruskou je až 2x rychlejší oproti práci s vibrační bruskou a jistě oceníte, že zanechává mnohem hladší povrch.

Důležité parametry při výběru jsou podobné jako u brusek vibračních. Zajímat by vás mělo zajímat ale také vyosení pohybu (excentrický výkmit), který bude v řádu milimetrů. Čím větší výkmit je, tím hladšího povrchu dosáhnete. 

Pásová bruska

Pásová bruska funguje na principu nekonečného obíhání brusného papíru ve formě pásu. Díky tomu zajišťuje pásová bruska velký úběr a vysokou rychlost práce. Zároveň ale po broušení zanechává stopy. Na finální dokončení povrchu je proto někdy potřeba použít ještě brusku excentrickou nebo vibrační.

Pásová bruska GRAPHITE

Pásová bruska se používá na tyto činnosti:

  • obrušování starých a tvrdých nátěrů, laků a barev
  • broušení a zarovnávání různých materiálů
  • broušení trámů, parket, prken, fošen apod.


Při výběru pásové brusky jedůležitý její výkon, který je dán příkonem brusky. Platí pravidlo, že čím tvrdší povrch a čím větší plocha, tím je nutné zvolit vyšší výkon (minimálně 800 W). Pro menší práce většinou stačí brusky o výkonu okolo 600 W.

Při výběru brusky se zaměřte na šířku a obvod brusného pásu. Platí, že pro větší plochy je lepší zvolit pás s větším rozměrem a na detailnější práce se hodí spíš menší. V souvislosti s pásem je důležitý i systém upínání. Většina brusek je vybavena jednoduchýma rychlým pákovým systémem pro výměnu pásů.

Brusný pás pro pásové brusky

Protože při práci vzniká prach, vybírejte také nejvhodnější systém odsávání prachu. Pro větší práce je lepší zvolit systém s připojením na vysavač. Na méně náročné práce využijete i sběrný pytel na brusný prach.

Stolní bruska

Stolní bruska je vlastně rotační bruska, která je určená pro uchycení na pracovní stůl či ponk. Ve většině případů ji tvoří 2 kotouče, které rotují po stranách kolmo k brusce.

Stolní bruska GRAPHITE

Stolní bruska se používá na tyto činnosti:

  • broušení a obrušování kovů
  • broušení kotoučů, nožů, vrtáků, dlát a dalších pracovních nástrojů
  • opracování různých dílů z kovu, plastu nebo dřeva


Při výběru stolní brusky je opět důležitým parametrem výkon. Stolní bruska není určena k velkému úběru materiálu, hodí se spíše k opracovávání materiálů. Z tohoto důvodu obvykle postačí příkon kolem 300 W.

Stolní brusky mohou být jednokotoučové, ale i dvoukotoučové. Každý kotouč může mít jinou hrubost, proto vždy doporučujeme vybírat si spíše brusku se dvěma kotouči.  Průměr kotoučů se pohybuje okolo 150 až 200 mm.

Zohlednit byste měli také přítomnost ochranných krytů před kotoučem nebo pracovní světlo pro zvýšení bezpečnosti během práce.

Oscilační (multifunkční) bruska

Oscilační bruska je univerzálí nástroj, který pracuje na principu velkého počtu kmitů. Jedná se o multifunkční nářadí s výměnným pracovním nástrojem. Díky tomu ji lze využít pro nejrůznější pracovní činnosti. Jedná se o brusku, která nabízí nejuniverzálnější použití.

Oscilační multibruska GRAPHITE 300 W

Oscilační bruska se používá na tyto činnosti:

  • broušení
  • obrušování
  • řezání
  • oškrabování různých materiálů


Je vhodná na kovy, plasty, dřevo, keramiku a další materiály. Za pomoci upínacího systému je možné snadno vyměnit pracovní nástoj, který může mít podobu unašeče na brusný papír, dlát různých rozměrů a tvarů nebo třeba pilky.

Výkon brusky je určen jejím příkonem. Pro profesionálnější využití bude vhodná 300W bruska, zatímco pro domácí hobby použití vám bude stačit i slabší s příkonem 180 W. Regulaci kmitů ocení především náročnější kutilové a profesionálové. Dnes naleznete v prodeji i aku oscilační brusky, kde je výkon dán především kapacitou baterie. 

Uchycení nástrojů probíhá většinou pomocí rychloupínacího systému, který zajišťuje snadnou a rychlou výměnu nástroje. 

Pozornost věnujte také kompatibilitě upínacího systému a pracovních nástrojů. Zvažte před koupí, které nástroje chcete používat a zda je možné je na brusku upnout.

Přímá bruska

Další bruskou s univerzálním použitím je bruska přímá. Na rozdíl od oscilační brusky je nástroj vyveden přímo z brusky a není poháněn kmity, ale rotací. Přímá bruska se hodí na finální úpravu povrchů, detailní práce a také na veškerou práci tam, kam se s běžně velkou bruskou nedostanete.

Přímá bruska GRAPHITE

Přímá bruska se používá na tyto činnosti:

  • řezání
  • broušení
  • leštění
  • opracovávání
  • renovace atd.

Díky širokému výběru výměnných nástrojů upnutelných do vřetene je ideální téměř na každé použití. Díky malým rozměrům se protáhne i do úzkých míst nebo rohů. Primární využití je ale spíše na preciznější práce jako dokončování povrchů.

Při výběru se zaměřte na výkonpočet otáček za minutumaximální velikost nástroje hmotnost.

Obecnou poučkou je vždy správně zvážit zamýšlený způsob použití. Všechny parametry se odvíjí přímo od toho. Výběr brusky je jen jedním krokem k dokonalé práci – tím druhým krukem samozřejmě výběr správného příslušenství. Kotouče, brusné papíry, nástroje. V neposlední řadě také zvažte osobní ochranné pomůcky. Při práci vždy používejte rukavice a ochranu zraku a sluchu. Předejdete tak nepříjemným zraněním, která jsou navíc často zbytečná.

Napsat komentář