Nezařazené

Kotouče do úhlové brusky

Výměnné kotouče do úhlové brusky umožňují velmi široké využití rozbrusky. Pokud použijete správné kotouče, můžete ji použít pro práci s kovy, betonem, cihlami, kamenem, plasty, dřevem i s dalšími materiály. Víte, jaké existují kotouče pro úhlové brusky a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Poradíme vám, jak vybrat ten správný kotouč pro své použití. Kotouče do úhlové brusky se řadí k základnímu příslušenství, bez kterého se při práci s rozbruskou neobejdete. Mezi kotouči jsou velké rozdíly. S nesprávně zvoleným kotoučem si můžete zbytečně prodloužit čas práce, můžete přijít o peníze nebo si dokonce můžete způsobit zranění.

Kotouč řezný na ocel i nerez, DIYKotouč lamelový pro opracování kovu a dřeva, DIY – ZirkonKotouč řezný na ocel i nerez, TOP QKotouč diamantový na beton, DIY
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Jaké existují kotouče do úhlových brusek?

Kotouče dělíme podle:

  1. použití
  2. průměru kotouče
  3. tloušťky kotouče

1. Rozdělení kotoučů podle použití

Platí, že pro každou práci je vhodný jiný druh kotoučů. Základním dělením v tomto případě je na brusné kotouče, řezné kotouče a ostatní.

Brusné kotouče

Brusné nebo také hrubovací kotouče do úhlové brusky jsou určeny k opracování materiálu. Používají se zejména na broušení, obrušování, odbroušení svarů, úběr materiálu, zahlazení nebo odstranění starých nátěrů či zrezlých vrstev.

S brusným kotoučem pracujeme pod úhlem cca 35° oproti materiálu a jemně přejíždíme přes broušenou plochu. Přítlak na brusku by být moc velký – přítlakem udáváte úběr materiálu.

Brusný kotouč zpravidla poznáte podle tloušťky (4-6 mm), která je vyšší než u řezných kotoučů. Brusné kotouče také mají prolis na upevňovací matici.

Brusné kotouče mají různou hrubost. Platí, že čím nižší je číslo, tím je kotouč hrubší. Před nákupem proto zvažte, na co konkrétně kotouč budete potřebovat.

Řezné kotouče

Řezné nebo také dělicí kotouče do úhlové brusky jsou určené zejména na řezání či dělení materiálu. Používají se pro řezání různých ocelových profilů, jako jsou např. jekly, tyčovina, hlazenky, kari sítě, roxory nebo trubky, dále pak pro řezání betonu, betonových prefabrikátů, dlaždic, kamene apod.

Na betonové prvky jako jsou dlažba, obrubníky nebo ztracené bednění, cihly a kámen jsou nejlepší volbou diamantové řezné kotouče, které mají oproti klasickým řezným kotoučům vysokou rychlost řezání a zvýšenou životnost. Tomu odpovídá i vyšší cena, ale plánujete-li řezat více než jeden nebo dva prvky, určitě se investice do diamantového kotouče vyplatí. Diamantové kotouče jsou buď plné nebo dělené. Dělené jsou určené pro použití bez chlazení vodou, zatímco plné může být potřeba aktivně chladit a řezat takzvaně pod vodou.

S řezným kotoučem řežeme materiál pod úhlem cca 90°, čímž se zabrání namáhání kotouče. Řezné kotouče nejsou v žádném případě vhodné na broušení, hrozí jejich prasknutí a následné poranění pracovníka. Při práci s řezným kotoučem mějte vždy nasazený kryt brusky!

Tloušťka řezných kotoučů je mnohem menší než u brusných kotoučů. Pohybuje se od 1 do 4 mm. 

Speciální kotouče

Mezi speciální kotouče lze zařadit kotouče lamelové, drátěné, pilové, frézovací, rašplové aj. 


Lamelové kotouče jsou opatřené brusným papírem ve formě poskládaných lamel. Na trhu naleznete různé hrubosti smirku od P40 přes P120 až po leštící. Důležitým parametrem je i počet lamel. Vyšší počet lamel umožňuje lepší chlazení kotouče. Lamelové kotouče se používají jako brusné kotouče, ale jejich použití je univerzálnější. Je možné je použít na kovy, nerez, dřevo nebo plasty.

Drátěné kotouče jsou výborným pomocníkem při odstraňování rzi z kovových povrchů nebo při obrušování starých laků a nátěrů z betonů, kamene, plastů apod. Ocelové kartáče s nejrůznějšími tvary a rozměry jsou velmi agresivní a zajišťují vysoký úběr materiálu. Mohou být buď okružní nebo hrncové.

Pilové kotouče do úhlové brusky se používají k příležitostnému řezání dřeva a dřevěných prvků. Hodí se například na zařezávání dřevěného bednění z OSB desek. Práce s ním je relativně nebezpečná a proto doporučujeme na náročnější práce použít mafl.

Rašplové kotouče jsou určené zejména k opracování dřeva, plastu, pórobetonu a podobných materiálů. Kotouče jsou velmi účinné a zajišťují rovnoměrný úběr materiálu.

2. Typy kotoučů podle průměru

Průměr kotouče se udává v milimetrech, jedná se o důležitý parametr. Do menších brusek s vysokými otáčkami se používají kotouče s průměrem 100-150 mm. Větší brusky s kotoučem s průměrem např. 230 mm mají nižší otáčky. Tomu odpovídají i maximální možné otáčky, které kotouč konstrukčně snese, a tudíž je nutné vždy zkontrolovat, zda maximální možné otáčky kotouče odpovídají otáčkám vaší brusky.  

Kvůli nasazení většího kotouče na malou brusku nelze demontovat kryt kotouče! Hrozí vážná poranění obsluhujícího pracovníka!

S větším kotoučem budete snáz řezat betonové prvky pomocí jednoho řezu, což zajistí rovný a přesný řez. Nebudete muset dorovnávat dva řezy, které se nemusí potkat.

Mezi kotouče s malým průměrem řadíme kotouče s průměrem od 80 do 125 mm. Jsou určené zejména pro menší práce ve stísněném prostoru, a z tohoto důvodu se zpravidla používají u jednoručních brusek.

Jako středně velké kotouče označujeme kotouče s průměrem od 150 do 180 mm. Jedná se o univerzální kotouče na středně velké úhlové brusky. 

Velké kotouče s průměrem nad 200 mm jsou určené především do velkých rozbrusek na beton. Umožňují řez do betonových prefabrikátů s velkou tloušťkou. 

3. Typy kotoučů podle tloušťky kotouče

Tloušťka nebo také síla kotouče udává rychlost řezání nebo broušení. U řezných kotoučů projde slabší kotouč materiálem výrazně rychleji než silnější kotouč. Slabší kotouč je ale náchylnější k prasknutí a destrukci a rychleji se opotřebovává.

Slabší kotouč

rychlost řezu
+ přesnost řezu
  nižší životnost
  vyšší riziko prasknutí kotouče při nevhodném postupu (úhel, materiál)

Silnější kotouč

vyšší životnost
menší riziko destrukce kotouče
  výrazně pomalejší řez
–  ztráta materiálu vlivem širokého a nepřesného řezu

Napsat komentář