Nezařazené

Kamnářský tmel – návod k použití

Kamnářský tmel – návod k použití

Kamnářský tmel je vysoce odolná stavební hmota ze skupiny tmelů, která je určená pro opravy a utěsňování krbů, kamen a komínů.

Jedná se o jednosložkový tmel na bázi křemičitanu sodného, který vytvrzuje vulkanizací vzdušné vlhkosti. Po vytvrzení vytváří trvale pevný spoj. Kamnářský tmel se vyznačuje vysokou tepelnou odolností (až 1200 °C), a tudíž je možné jej použít u prvků, kde nastává kontakt s extrémními teplotami. Kamnářský tmel se dodává v kartuších s objemem 310 ml v bílé nebo černé barvě. Konzistence je pastovitá.

Kamnářský tmel se používá pro tmelení prasklin, spár, trhlin a úlomků šamotových výplní u krbů, kotlů, pecí, komínových přírub, kouřovodů, otevřených ohnišť a podobně.

Můžete jej také použít na tmelení komínových systémů Schiedel, Prespor atd.

Kamnářský tmel nikdy nepoužívejte na polypropylen (PP), polyetylen (PE), teflonové povrchy nebo na prvky, které jsou neustále vystaveny vodě. Naproti tomu dokonale přilne k betonu, cihle, kamenu a kovům.

Aplikace kamnářského tmelu

S kamnářským tmelem se dobře pracuje, protože je jeho nanášení velmi snadné. Tmel přilne jak na savé, tak i na nesavé povrchy. Všechny povrchy je před nanášením nutné očistit a zbavit prachu, mastnoty a oleje. Savé podklady navíc můžete jemně navlhčit rozprašovačem s vodou.

Při aplikaci budete potřebovat aplikační pistole na kartuše. Podle šířky spáry seříznete aplikační špičku a následně pomocí pistole nanesete potřebné množství tmelu přímo do trhliny či spáry. Spára by měla mít šířku min. 3 mm a max. 25 mm. V případě nutnosti upravte či setřete přebytečné množství tmelu pomocí plastové stěrky. 

Pokud omylem tmelem potřísníte okolí, je nutné tmel ihned smýt vodou. Při aplikaci doporučujeme zakrýt okolí a používat ochranné rukavice. Z rukou a kůže tmel smyjte vodou s mýdlem a poté vždy použijte reparační krém.

Po aplikaci tmel vytvrdne za 24 až 96 hodin (čas se odvíjí od tloušťky vrstvy).

Napsat komentář