Nezařazené

Silikony a tmely – rozdíly, použití, typy

Tmely patří mezi základní stavební hmoty. Na trhu je velké množství jejich druhů a typů. V tomto článku vám popíšeme, jak se liší a jaké je jejich použití.

Základní pojmy

TMEL je obecný pojem, který zahrnuje veškeré hmoty které jsou určené na vyplňování spár mezi 2 povrchy, spárování či lepení.

SILIKONY (neboli silikonové tmely) jsou pouze jednou podkategorií tmelů a mají specifické vlastnosti.

AKRYLOVÝ TMEL je základní přetíratelný tmel, který se používá k lokálním opravám defektů zdí, pro vyplňování spár mezi podlahovými lištami, přechodů ze sádrokartonu na klasickou zeď, utěsňování otvorů kolem trubek a také všude tam, kde potřebujete vytvořit spolehlivou nepropustnou vrstvu mezi dvěma materiály. Akrylový tmel není v porovnání se silikonovým tmelem tolik pružný a ve větší vrstvě hůř tvrdne. Oproti silikonu je použití akrylového tmelu univerzálnější, lépe přilne na porézní povrchy. Použití lze v interiéru i exteriéru.

Mezi další druhy tmelů patří např. bitumenovýklempířskýbutylenový, karosářskýstavebníkamnářský, polyuretanovýparketovýstřešníštukový nebo hybridní.

Tmel akrylový Red Line, Den Braven

SILIKONOVÝ TMEL je tmel, který obsahuje silikonové látky, díky kterým je oproti jiným tmelům po vytvrzení elastičtější a lépe odolává vodě a vlhkosti. Oproti jiným tmelům se vyznačuje lepší přilnavostí na hladké a neporézní povrchy a současně má lepší lepicí schopnosti. Navíc skvěle odolává UV záření, rozdílným teplotám a povětrnostním vlivům. Silikonový tmel můžete použít i na trvalé použití pod vodou. Silikony nejdou přetírat a nepřilne na ně jiná hmota než opět silikon. Využití silikony naleznou zejména ve vlhkých prostředích, jako jsou koupelny, kuchyně nebo sklepy. Jsou ideální pro sanitu (umyvadla, vany, toalety, sprchové kouty apod.). Silikony můžeme rozlišit na neutrálnísanitárnípro skla a zrcadla atd.


Silikon neutrální OXIM, různé barvy, Den Braven

Silikon sanitární, různé barvy, Den Braven

Silikony jsou tedy pouze jedním z druhů tmelů. Silikonový tmel se dá zaměnit s jinými tmely, ale počítejte se zhoršenou přilnavostí, kratší životností nebo vlastnostmi. Závěrem ještě malý přehled:

 SILIKONYTMELY
POVRCHneporézní, hladkýporézní, perforovaný, hrubý
PROSTŘEDÍvelmi vlhké, voda, interiér, exteriérinteriér, exteriér, dočasné vystavení vodě
PEVNOST, PRUŽNOSTvelmi elastický, méně pevnývíce pevný, méně elastický
PŘETÍRATELNOSTnepřetíratelný, nepřilnavýpřetíratelný, přilnavý
ODOLNOST VŮČI PLÍSNÍMvysoká odolnost vůči plísnímnižší odolnost vůči plísním

Více podrobností naleznete v samostatných článcích SILIKONY a TMELY.

Napsat komentář