Nezařazené

Tmely a jak se v nich vyznat

Tmely můžeme zařadit mezi nejpoužívanější stavební materiály. Jejich využití je velmi široké, a to nejen na stavbě,

Využívají se pro:

  • vyplňování mezer mezi dvěma materiály
  • tmelení spár
  • na dilatace
  • pro přechody zdivo-sádrokarton apod.
Tmel střešní, bitumenový, Den BravenTmel klempířský, Den BravenTmel akrylový Red Line, výrobce Den BravenTmel parketový, Den Braven
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Tmely jsou plastické hmoty, které se používají na doplnění chybějícího materiálu. Řadí se mezi ně také i silikony, které se od ostatních tmelů liší tím, že mají vyšší elasticitu. Tmely dělíme na plasticképlasticko-elastické a elastické. Pro spáry, které mají vysokou náročnost na dilatační schopnosti tmelu, se nejvíce hodí používat elastický tmel – silikonový, polyuretanový či s MS polymery.

Při výběru tmelu zvažte několik faktorů:

Povrch a materiál 

Každý tmel přilne k různým materiálům jiným způsobem – hůře či lépe. Tmely jsou často univerzální, ale existují i speciální tmely určené na konkrétní povrchy. 

Tmely silikonové jsou určené na hladké materiály – sklo, kovy, keramiky, obklady apod.

Tmely akrylátové jsou ideální na porézní povrchy – zdivo, beton, dřevo, plasty apod.

Tmely polyuretanové (PU tmely) se výborně hodí skoro na všechny povrchy (kromě některých plastů).

Tmely stavební mají podobné využití jako PU tmely, ale nepřilnou např. na polystyren.

Tmely s MS polymery jsou univerzální, ale na některé typy plastů (PP, PE) vhodné nejsou.

Vhodnost kombinace tmelu a tmeleného materiálu si vždy dohledejte v technickém listu produktu, který naleznete nejčastěji pod fotkami produktu nebo v sekci ke stažení

Prostředí

Do exteriéru se nedoporučuje používat akrylátové tmely, protože mají nedostatečnou odolnost vůči povětrnostním vlivům a vůči UV záření. V exteriéru využijete nejlépe tmely polyuretanové, klempířské, hybridní, stavební nebo silikonové.

Do interiéru se naopak velmi hodí akrylátové a spárovací tmely, sanitární silikony, štukové tmely a nejrůznější specifické silikonové tmely. 

Obecně platí, že u každého konkrétního tmelu je nejlepší číst technický list, jelikož výrobci neustále přichází s novinkami, které se mohou lišit od obecných pouček.

Pevnost spoje

O elasticitu tmelů jsme psali již v úvodu článku. Plastické tmely mají z podstaty vyšší pevnost spoje než tmely elastické. Pro takové spoje doporučujeme použít stavební či polyuretanové tmely.

Přetíratelnost

Většinu tmelů lze přetírat standardními akrylátovými a disperzními barvami. Výjimku tvoří silikonové tmely, které přetíratelné nejsou.

 Další specifické požadavky

Odolnost vůči plísním – silikony s fungicidní přísadou
Protipožární odolnost – speciální tmely pro tmelení protipožárních systémů
Tmelení pod vodou – tmely s MS polymery, například Den Braven Unifix
ATEST pro styk s potravinami – speciální potravinářské silikony
Tepelná odolnost – střešní a bitumenové tmely

Tmel akrylový (akrylátový)

Akrylový tmel je univerzální tmel, který je určený pro použití v interiéru. Vytváří plasticko-elastický spoj, který je spíše pevnější než elastický. Tmel se používá na lokální opravy trhlin, pro tmelení spár (u rámů dveří, oken či podlahových lišt), pro přechody zdivo-SDK nebo také pro vyplňování kabelových a potrubních průchodů. Tmel není odolný vůči UV záření a povětrnostním podmínkám a je přetíratelný standardními barvami. Tmel má skvělou přilnavost spíš k porézním povrchům. Jsou cenově přijatelné aneb Za málo peněz hodně muziky.

Tmel silikonový

Silikony se řadí mezi nepružnější tmely. Díky vysoké dilatační schopnosti se hodí použít tam, kde dochází k pohybům materiálu. Mají vysokou přilnavost zejména k neporézním povrchům. Dělíme je na acetátové a neutrální silikony. Více informací o silikonech naleznete v samostatně zaměřeném článku Silikony a jak se v nich vyznat. 

Tmel silikonový

Tmel polyuretanový 

Polyuretanové tmely spadají mezi speciální tmely, které jsou výborně odolné vůči povětrnostním vlivům a také vůči UV záření. Po vytvrzení zůstává spoj elastický, ale zároveň vysoce pevný. PU tmely mají vysokou dilatační schopnost. PU tmely výborně přilnou k většině povrchů, a jsou proto univerzálním pomocníkem na každé stavbě či v automobilovém i strojírenském průmyslu. Polyuretanové tmely lze přetírat barvami.

Polyuretanový tmel

Tmel s MS polymery

Relativní novinkou na trhu stavebních materiálů jsou all-in-one tmely s MS polymery. Jde o vysoce univerzální tmely s velkou dilatační schopností a odolností vůči vodě, plísním, UV záření a povětrnostním podmínkám. Mají výbornou přilnavost jak k porézním, tak i k neporézním materiálům. Nepůsobí korozivně ani na kovy a lze jej používat také pod vodou. Používají se na tmelení, lepení a utěsňování. Lze je přetírat barvami. 

Tmel s MS polymery

Tmel střešní (bitumenový)

Střešní bitumenový tmel využijete zejména pro menší opravy střech a lepení živičných střešních krytin (např. šindel). Je také vhodný k oplechování komínů, utěsňování ukončovacích plechů, dotmelení parapetových a štítových krytin, okapových svodů, předchodů střech apod. Vyniká svou tepelnou odolností, což znamená, že zůstává pevný a pružný i při velkých teplotních změnách. Samozřejmostí je vysoká odolnost vůči UV záření a povětrnostním vlivům.

Střešní bitumenový tmel

Tmel na sádrokartony

Sádrokartonářské tmely seženete v několika variantách. Akrylový tmel na sádrokartony v klasické kartuši pro tmelení spár rámů oken a dveří a přechodů mezi materiály. Dále pak sádrokartonářská stěrka na bázi akrylátové disperze pro tmelení spár mezi SDK deskami nebo také sádrokartonový finish tmel pro konečnou úpravu SDK desek a opravu defektů.

Sádrokartonářská stěrka

Tmel klempířský

Klempířský tmel je určený pro tmelení a opravy klempířských prvků (např. přechody střech, oplechování komínů, atik, říms atd.). Velmi dobře přilne k ocelovým plechům, eloxovanému hliníku, zdivu a dřevu a na kovy nepůsobí korozivně. Je odolný vůči mrazu a vodě a můžete ho přetírat barvami. Skvěle odolává povětrnostním vlivům.

Klempířský tmel

Tmel butylenový

Butylenový tmel se používá ke tmelení a vyplňování spár v betonu, dřevu a cihelném zdivu. Je vhodný pro spárování a dotmelování klempířských lemů kolem komínů, atik apod. Hodí se spíše pro spáry s malým dilatačním pohybem, které jsou vystavené malému mechanickému namáhání. Má vysokou tepelnou odolnost, výborně odolává povětrnostním vlivům a lze jej přetírat.

Butylenový tmel

Tmel stavební

Stavební tmely jsou velmi univerzální tmely, které vynikají svou mrazuvzdorností a odolností vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Mají vysokou přilnavost na dřevo, beton, plasty i kovy. Stavební tmely využijete na stavbě, ale i v automobilovém nebo strojírenském průmyslu.  Stavbařský tmel můžete přetřít barvami.

Stavební tmel PROFI

Tmel karosářský

Karosářský tmel je vhodnýpro tmelení a spárování ocelových dílů automobilů, které jsou opatřené základním i krycím nátěrem nebo jsou zcela bez nátěru. Karosářský tmel se často používá na podtmelování karosářských dílů (blatníky automobilů, autobusů, obytných přívěsů, dílů kabin jeřábů, strojních zařízení atd.). Je mrazuvzdorný, antikorozní a odolný vůči vlhku. Lze jej přetírat.

Tmel kamnářský

Kamnářský tmel se hodí pro tmelení prasklin a spár šamotových výplní kamen a krbů, kotlů, komínových přírub, kouřovodů, pecí, spár otevřených ohnišť apod. Má vysokou tepelnou odolnost (do teploty až 1200 °C) a lze jej přetírat.

Tmel sklenářský

Sklenářský tmel je určený pro tmelení a spárování skleněných výplní v dřevěných a ocelových okenních rámech nebo v zahradních sklenících. Pro zvýšení odolnosti vůči povětrnostním vlivům musíte vždy tmel přetřít. Sklenářský tmel má konzistenci pasty. Je dodávaný v kbelíku či v kelímku.

Tmel parketový

Parketový tmel je vhodný pro tmelení a opravy parketových, dřevěných a laminových podlah. Lze jej využít i pro vyplňování spár mezi podlahovými lištami a zdivem. Je k dostání v různých barevných provedeních. Lze jej přetírat barvami.

Tmel štukový

Štukový tmel je vlastně akrylový tmel, který obsahuje přidaný křemičitý písek. Díky písku mají tmelené plochy efekt štukové omítky. Tmel se používá na praskliny a lokální opravy defektů stěn. Je možné ho použít i pro tmelení kolem rámu dveří, oken, podlahových lišt apod.

Tmel protipožární

Hybridní protipožární tmel v lineárních spárách zajišťuje až 4 hodinovou ochranu vůči požáru (dle EN 1366-4) při 25 % dilatační schopnosti. Je ideální pro tmelení spár protipožárních sádrokartonových konstrukcí. Tmel zadržuje oheň a zpomaluje případné hoření. Tmel je odolný vůči škůdcům, UV záření, vodě a povětrnostním vlivům. Po vytvrzení ho lze přetírat protipožárními nátěry.

PŘÍSLUŠENSTVÍ

Pro aplikaci tmelů budete potřebovat:

Napsat komentář