Regály, skladování

Dřevěný regál do dílny?

Máte rádi přírodní materiály a zvažujete, že si do dílny pořídíte dřevěný regál pro přehledné ukládání nářadí? Někdy může být dřevěný regál dobrou volbou, jindy je zase potřeba poohlédnout se spíše po jiném typu regálu, a to zejména kvůli vlastnostem. Před nákupem regálu proto důkladně zvažte následující parametry:

Estetický vzhled

Dřevěné regály jsou na pohled estetické a mohou tak vytvářet příjemné pracovní prostředí. Nezapomeňte ale, že pěkný vzhled není zdaleka jediné kritérium pro výběr regálu. Regál do dílny musí splňovat více, než jen být pěkný na pohled.

Vlastnosti materiálu

Při výběru dřevěného regálu se zaměřte na jeho kvalitu, pevnost a celkovou odolnost. Příliš levné regály mohou být nekvalitní, nestabilní a často také mají nízkou nosnost. Kvalitní dřevěné regály využijete nejen v dílně a v garáži, ale jsou vhodné i pro použití v domácnosti. Při výběru dřevěného regálu do dílny však zvažte také to, že v porovnání s kovovými regály je dřevěný regál náchylnější na vlhkost (a s tím spojenou tvorbu plísní), na napadení hmyzem nebo na mechanické poškození (např. poškrábání nebo poškození nárazem či pádem). Myslete také na to, že je dřevo hořlavé, a proto byste měli zajistit, aby se v blízkosti dřevěných regálů nenacházely žádné hořlavé materiály. Poblíž regálu byste také neměli provozovat žádné práce s ohněm nebo práce, při které vznikají jiskry.

Nosnost regálu a plánované zatížení

Předem si promyslete, jaké věci máte v plánu v regálu uskladňovat. Zejména plánujete-li do regálu ukládat věci s vyšší hmotností, ujistěte se, že má regál dostatečnou nosnost. U regálů je zpravidla udávaná nosnost každé police zvlášť, přičemž platí, že police určené pro vyšší zátěž jsou silnější než police pro lehkou zátěž. Při skladování vždy dbejte na rovnoměrné zatížení polic, aby nedošlo k jejich přetížení a následnému poškození – polic nebo dokonce celého regálu. Dřevěné regály jsou obvykle oproti jiným regálům (např. kovovým) méně odolné. Proto důkladně zvažte, jak těžké a objemné nástroje a materiály v něm chcete skladovat.

Prostředí

Pokud je vaše dílna vlhká nebo je vystavena výrazným teplotním výkyvům, počítejte s tím, že bude dřevěný regál náchylnější k deformacím, hnilobě a dalším poškozením a dobře zvažte, zda je dřevěný regál do takového prostředí opravdu vhodný. Dřevo sice můžete ošetřit impregnačními a ochrannými nátěry, ale také je potřeba je pravidelně opakovat. Dřevěný regál v dílně tak potom může být náročný na čas a nakonec i finance, které vynaložíte za nejrůznější přípravky.

Údržba

Aby dřevěné regály zůstaly odolné a zachovaly si svůj vzhled, je nutné provádět jejich pravidelnou údržbu, která zahrnuje následující kroky:

  • Pravidelné čištění: Pravidelné čištění je důležité pro udržování dřevěného regálu v čistotě a bez prachu. Pro odstranění prachu a nečistot používejte vždy měkký hadřík nebo houbu. Dřevo můžete také vyčistit mírným mýdlovým roztokem nebo speciálními přípravky určenými pro čištění dřeva. Po čištění vždy nechejte regál důkladně vyschnout.
  • Ochrana proti vlhkosti: Pokud je vaše dílna náchylná k vlhkosti, měli byste vědět, že vlhkost může dřevěný regál poškodit. Pro udržování ideální vlhkosti větrejte nebo, je-li to potřeba, používejte odvlhčovače vzduchu, pokud je to potřeba. Dřevěný regál by se také měl zcela vyvarovat kontaktu s vodou.
  • Ochrana proti hmyzu a plísním: Dřevo je náchylné k napadení plísněmi nebo hmyzem. Abyste tomuto problému předešli, můžete použít ochranné nátěry nebo laky, které zvyšují odolnost dřeva po této stránce.
  • Pravidelná kontrola stavu: Pravidelně regál kontrolujte a v případě potřeby regál ihned opravte nebo zajistěte výměnu poškozené části. Je potřeba, aby byl regál stabilní, a proto také pravidelně prověřujte, zda jsou všechny spoje v pořádku.
  • Nátěr a lakování: Dřevěný regál je vhodné pravidelně natírat nebo lakovat, čímž zvýšíte jeho odolnost proti poškození a prodloužíte jeho životnost.

Závěr

S pravidelnou údržbou a péčí vám dřevěný regál může v dílně sloužit mnoho let. Někdy je ale potřeba dát přednost regálu z jiných materiálů, a to zejména s ohledem na bezpečnost v dílně. Kovové regály vám výborně poslouží zejména tehdy, očekáváte-li od regálu následující požadavky:

  • skladování těžkých předmětů
  • skladování hořlavých materiálů
  • umístění regálu do vlhkého prostředí
  • požadavek na vysokou odolnost, pevnost a stabilitu
  • snadná a rychlá údržba
  • dlouhá životnost
  • snadná a rychlá montáž

Pokud máte v dílně málo místa, pak také doporučujeme použití nástěnných regálů, které mají sice obecně nižší nosnost, ale zato se perfektně hodí do malých prostor, protože využívají volné místo na stěnách. Můžete si je navíc umístit do potřebné výšky tak, abyste měli věci vždy snadno dosažitelné. Díky nástěnným regálovým systémům tak můžete klidně využít plochu celé zdi, od podlahy až po strop, aniž byste zabírali podlahovou plochu volně stojícím regálem.

Kovový regál ZEUSNástěnný regálový systém
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Napsat komentář