Regály, skladování

Vybíráme regál do sklepa

Regál do sklepa vám pomůže zorganizovat a uspořádat prostor. Využití prostoru regálu je univerzální. Do vhodně zvoleného regálu si můžete ukládat např. nářadípotřeby pro domácnostzahradnické náčiní, volnočasové a sportovní vybavení, hračky, sezónní oblečení a boty nebo také potraviny. Základem je vybrat takový regál, který bude plně odpovídat vašim potřebám.

Promyslete si typ regálu

Preferujete samostatný volně stojící regál nebo se vám více líbí nástěnné regály?

Samostatně stojící regál můžete ihned po jeho montáži umístit na požadované místo, a tím pádem jej začít okamžitě používat. Pro pohodlnější manipulaci si navíc můžete zvolit regál, který je vybavený kolečky. Volně stojící regály jsou praktické a seženete je v různých výškách i šířkách, takže mohou nabízet dostatečné množství úložného prostoru. Někdy ale mohou zabírat až příliš mnoho podlahové plochy, což nemusí být vždy žádoucí, zejména pak v menších místnostech.

V případě nástěnného regálu budete muset důkladně zajistit jeho řádné uchycení ke zdi, abyste mohli bezpečně umisťovat předměty bez obav o pevnost regálu. Přichytit regál ke zdi můžete např.:

  • za pomoci hmoždinekPoužití hmoždinek je nejobvyklejší způsob pro kotvení regálů. Pomocí vrtačky a vrtáku nejdříve vyvrtáte otvor, do něhož vložíte hmoždinku. Tu kladivem opatrně natlučete do otvoru. Regál následně připevněte do hmoždinky pomocí šroubu. Hmoždinka se díky tomu roztáhne a v otvoru se zaklíní, což zajišťuje spolehlivé uchycení regálu. Pokud nevíte, jakou hmoždinku zvolit, přečtěte si náš článek Jak se vyznat v hmoždinkách.
  • za pomoci chemické kotvyPokud potřebujete do regálu umisťovat velmi těžké věci a z jakéhokoli důvodu nevěříte klasickým hmoždinkám, můžete regál ukotvit pomocí chemické kotvy, která může nabídnout výrazně vyšší nosnost než běžné hmoždinky a také omezuje tlaky a pnutí ve zdivu. Práci s chemickou kotvou jsme vám popsali v našem článku Chemická kotva – aplikace a montáž.

Nástěnné regálové systémy oceníte zejména v případě, kdy máte sklep s menšími rozměry. Montáž na zeď vám pomůže ušetřit místo. Můžete klidně zkombinovat větší počet regálů a využít tak prostor celé zdi.

Zaměřte se na rozměry

Nejprve si pečlivě změřte místo, na které chcete regál umístit. Určitě nechcete po nákupu řešit, že vybraný regál se na místo nevejde a vybírat pro něj nové místo. Pokud by byl regál příliš malý, tak vám nepomůže efektivně využít dostupný volný prostor a může se stát, že jeho kapacita bude nedostatečná. Zaměřte se také na výšku polic, a to zejména u regálů, které mají pevnou výšku polic. U spousty regálů si můžete sami nastavit výšky jednotlivých polic, a tím pádem je tak můžete snadno přizpůsobit výšce ukládaných předmětů.

Zjistěte si nosnost regálu

Ujistěte se, že regály, které si zvažujete ke koupi, jsou dostatečně pevné. Regály musí být schopné unést vše, co v nich chcete skladovat. U regálů se obvykle udává nosnost každé police zvlášť, přičemž nosnosti jednotlivých polic mohou být odlišné. Při skladování vždy dbejte na rovnoměrné zatížení polic! V opačném případě by mohlo dojít k přetížení a následnému poškození polic, nebo i celého regálu. S nosností souvisí také materiál regálu. Plastový regál může mít nosnost každé z polic např. 20 kg. Nosnost polic kovového regálu může být ale klidně i více než 400 kilogramů.

Zvolte správný materiál

Regály jsou dostuoné z různých materiálů, nejvíce však bývají vyrobené z kovu, dřeva a plastu. Pokud víte, že budete skladovat převážně těžké věci a je pro vás tedy důležitá vysoká nosnost a pevnost, zvažte kovové regály, které mají obvykle stabilní konstrukci vyrobenou z ocelového plechu. Doporučujeme vybrat kovové regály, jejichž povrch je ošetřen – tím se regál stává odolnější. Pokud máte v plánu umístění regálu do sklepa, který je vlhký, zkontrolujte si, že je regál chráněn povrchovou úpravou, která zabraňuje korozi (např. pozinkování). Police na kovových regálech bývají vyrobené z kovu, MDF desek či dřevotřísky.

Pokud preferujete přírodní materiály, zřejmě budete přemýšlet také nad dřevěnými regály. Při jeho výběru je však nutné klást důraz na kvalitu, pevnost, stabilitu a také na celkovou odolnost. Regály s nízkou cenou nemusí být stabilní a příliš kvalitní, což obvykle také vede i ke snížené nosnosti. Nejsou ale příliš vhodné pro prostředí s vysokou vlhkostí. Pokud přesto plánujete umístit regál do vlhkého sklepa, je nutné dřevo pečlivě ošetřit (nebo vybrat regál, jehož dřevo už ošetřené je), aby nedošlo k poškození v důsledku vlhkosti. Při výběru myslete také na to, že dřevěné regály jsou náchylnější na mechanické poničení (např. poškrábání) a jsou celkově náročnější na údržbu.

Nejlevnější regály se vyrábí z plastu. Jsou lehké, proto se s nimi snadno manipuluje, a jejich montáž zvládnete obvykle i bez použití nářadí – plastové díly se do sebe většinou jen zasouvají, případně zacvakávají. V porovnání s kovovými a dřevěnými regály mají plastové regály výrazně nižší nosnost. Plast je odolný, proto regál můžete umístit i ve vlhkém sklepě. Jen si dejte pozor na teplotu, ve sklepě by nemělo mrznout – v mrazu plast křehne a poté může praskat.

Cena

Váš finanční rozpočet a cena regálu může mít také vliv na konečný výběr regálu. Regály jsou dostupné ve všech cenových kategoriích, ale vyšší cena nemusí nutně znamenat lepší kvalitu. Naopak, levné regály jsou zcela běžně k dispozici. Vždy zvažte všechny parametry, abyste měli jistotu, že vybraný regál splní vaše potřeby a požadavky.

Napsat komentář