Nezařazené

Jak řezat plexisklo

Zakoupili jste desky z plexiskla, ale je potřeba nejprve upravit jejich rozměr či vyvrtat do nich nějaký otvor? Obavy z tohoto úkolu jsou zcela zbytečné. Řezání plexiskla je totiž jednodušší, než se na první pohled může zdát. Poradíme vám, jaké nářadí si nejlépe zvolit a také na co si dát pozor, abyste byli s výsledkem maximálně spokojeni.

Jak správně nařezat plexisklo?

Plexisklo se dá doma jednoduše nařezat na požadovaný rozměr. Je spousta nástrojů, kterými lze plexisklo řezat, ale nejvhodnější je použití přímočaré pily. Je ale potřeba zakoupit do ní speciální pilové plátky, které jsou přímo určené pro řezání plexiskla. Takovéto plátky mají označení PMMA (= polymethylmethakrylát – chemické označení pro plexisklo). Pokud na plátku označení nenajdete, vyberte vhodný plátek podle zubů. Zuby vhodné na řezání plexiskla jsou jemnější a méně tvarované. Myslete na to, že správný výběr vhodného plátku je důležitý, abyste předešli štěpení řezaného materiálu. Jemnější zuby plast spíše pilují a štěpení tak zabraňují.

Příklady použití plexiskla

Potřebujete-li mít řez velmi přesný, je možné také použít plátek nebo pilový list na železo. Nevkládejte jej ale do pily. Držte jej v ruce a zlehka, opatrně provádějte plynulé pohyby, aby se v plexiskle nevytvořil zub nebo nedošlo k jeho odlomení.

Daší nástroj, kterým lze plexisklo uříznout, je stolní nebo ruční kotoučová pila.  Zuby řezného kotouče by měly končit těsně pod povrchem řezané desky.

Tenčí desky, s max. tloušťkou do 3 mm, je možné také zmenšit lámáním. Pomocí ulamovacího nože udělejte několik řezů podle pravítka a následně desku tlakem odlomte. Hrozí ale riziko, že plexisklo omylem rozlomíte v jiném místě, než jste zamýšleli, proto se doporučuje využití lepšího, spolehlivějšího způsobu, kterým dosáhnete požadovaných rozměrů.


Jak vyvrtat otvor do plexiskla?

Pokud do plexiskla potřebujete vyvrtat otvor, použijte vrtačku s malými otáčkami, která nemá dlouhý doběh. Vrták by se při práci neměl zaseknout, jinak by mohlo dojít k rozbití plexiskla. Pokud se vám ale přece jen vrták zasekne, ihned vrtačku vypněte. Pro vrtání do plexiskla lze použít běžné kuželové nebo spirálové vrtáky do dřeva s ostrým úhlem 60-90°. Upínací úhelník a obě ostří musí být odbroušené proti břitu, aby vrták plexisklo neřezal, ale spíše škrábal.

Ideální řeznou rychlost a správný posuv poznáte podle hladké a souvisle vinuté hobliny. Při nasazení a také před průrazem zpomalte posuv. Tip: Potřebujete-li vyvrtat otvor s větším průměrem, doporučujeme nejprve předvrtání středu za pomoci menšího vrtáku.

Napsat komentář