Nezařazené

Montáž nopové fólie

Kdy se používá nopová fólie?

Nopová fólie se najčastěji používá při sanaci vlhkého zdiva starých domů.

Jak postupovat při montáži nopové fólie?

Jako první proveďte výkop okolo domu do hloubky základové spáry. Před pokládkou nopové fólie nejprve důkladně zkontrolujte stav základů. Pokud během výkopu kolem základů zjistíte, že někde chybí část kamenů nebo cihel nebo jsou v nich větší díry, je nutné všechny tyto díry před položením nopové fólie opravit a srovnat pomocí cementové malty.

Po provedení výkopu do hloubky základové spáry a opravení případných mezer v základech se následně pokládá nopová fólie od základů směrem nahoru k obvodové stěně. Důležité je pokládat fólii správně otočenou, a to tak, aby vystouplé části (= nopy) směřovaly ke stěně. To je nezbytné pro to, aby mezi nopy dobře proudil vzduch (u zdi vznikne mikroventilační mezera). Ke stěně se poté nopová fólie kotví pomocí speciálních hřebíků s podložkou, které jsou prodávány jako příslušenství pro nopové fólie. Velmi důležité je správné provedení zakončení nopové fólie nad terénem. Nopovou fólii ve vrchní čísti nikdy nesmíte zaomítánout nebo jiným způsobem utěsnit. Zakončení nopové fólie je možné provést ukončovací lištou, která také pomáhá správné cirkulaci vzduchu. Lišta se ukotví ke stěně pomocí šroubů a hmoždinek a nopová fólie se pod lištu pouze zasune.

Jak napojit nopovou fólii?

Pokud potřebujete použít více nopových fólií vedle sebe, rozměřte si vše tak, aby jejich spoj nebyl na rohu budovy. Spoj je vždy nutné mít minimálně 50 cm od rohu stěny. Počítejte také s tím, že napojení dvou nopových fólií vyžaduje přesah min. 20 cm a nopy obou fólií do sebe v překryvu musí zapadat. Přesah by měl mít 3 – 5 nopů, záleží však na jejich velikosti a rozmístění. Při spojení využijete lepidlo pásku. Takto napojené nopové fólie jsou odolné, mají dlouhou životnost a jsou pevné v tlaku i tahu.

Napsat komentář