Kotevní technika

Hmoždinky do pórobetonu

Při výběru hmoždinek je důležité vědět, do jakého materiálu ji chceme použít. V domech a bytech se můžeme setkat s různými stavebními materiál a pro každý materiál se používá jiný typ hmoždinek. Ve starších stavbách se většinou setkáme s dutými cihlami. V novostavbách se dnes často používá beton (především v nosných stěnách, stropech nebo podlahách). Nenosné stěny bývají postaveny z cihel, pórobetonu či sádrokartonu. Stále větší popularitě se v poslední době těší také dřevostavby.

Pórobeton (Ytong) je oblíbený stavební materiál, který se používá pro stavby domů díky svým vlastnostem – je lehký a má skvělé izolační vlastnosti. Není však tak pevný jako klasické cihly. Nevýhodou pórobetonu je nízká pevnost v tlaku, a proto je nezbytné použití kotvicích systémů zaručujících větší spolehlivost v měkkých materiálech, což jsou právě hmoždinky do pórobetonu. Pro kotvení do pórobetonu lze použít kovové, plastové nebo nylonové konstrukční hmoždinky.

Hmoždinka kovová pro pórobeton, MEF Easy fix, MUNGOHmoždinka nylonová MB do pórobetonu a duté cihlyHmoždinka pro pórobeton (Ytong, H+H) GB, FischerHmoždinka nylonová konstrukční MBK-STB do duté cihly
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Rozdělení hmoždinek do pórobetonu

Kovové zatloukací hmoždinky je možné použít do pórobetonu bez předvrtání. Ozubená vnější žebra se do stavebního materiálu zaříznou a vytvoří větší odpor proti vytažení, čímž je i v měkkých materiálech (např. Ytong) dosaženo v rámci možností vysoké únosnosti. Použití kovových zatloukacích hmoždinek je vhodné pro upevňování potrubí (vodní potrubí, plynové potrubí).

Plastové hmoždinky pro pórobeton jsou vyvinuty speciálně pro Ytong a mají velkou únosnost. Do předem vyvrtaného otvoru se hmoždinka natluče kladivem. Vnější spirálovitá žebra se zaříznou do stavebního materiálu a vytvoří větší odpor proti vytažení. Hmoždinka se používá k upevnění střešních a fasádních konstrukcí, zábradlí a dalších podobných prvků.

Nylonové konstrukční hmoždinky jsou ideální pro většinu aplikací nejen v pórobetonu, ale také v děrovaných cihlách a lehčených materiálech. Křidélka brání protáčení hmoždinky v předem vyvrtaném otvoru. Hmoždinky disponují ochranou proti předčasnému roztržení během instalace. Hmoždinky od výrobce Mungo jsou vyrobené z vysoce kvalitního polyamidu s označením PA6 a mají navíc protipožární odolnost F90 pro upevňování fasádních systémů. Jejich použití je vhodné pro kotvení fasád, profilů, konzolí a rámů.

kovová hmoždinka zatloukacíplastová hmoždinka pro pórobetonnylonová hmoždinka do pórobetonu

Montáž hmoždinek do pórobetonu

Při kotvení do pórobetonu se můžete setkat s hmoždinkami, pro jejichž montáž je potřeba materiál předvrtat. Předvrtání proveďte pomocí vrtání bez příklepu a otvor před vložením hmoždinky vyčistěte. U jiných hmoždinek není předvrtání otvoru nutné. Tyto hmoždinky se pouze kladivem natlučou do pórobetonu. Natlučením hmoždinky bez předchozího předvrtání se pórobeton zhutní a vytvořený spoj je tak pevnější.

Montáž plastové hmoždinky do pórobetonu
Při montáži plastových natloukacích hmoždinek se do pórobetonu předvrtá otvor, do kterého se následně kladivem zaklepe hmoždinka do roviny se zdí. Nakonec se vrutem připevní připevňovaný předmět.
Montáž kovové zatloukací hmoždinky
Při použití kovových natloukacích hmoždinek není nutné předvrtávat otvor, hmoždinka se pouze zatluče kladivem a připevňovaný materiál se přitáhne vrutem. 
Montáž nylonové konstrukční hmoždinky
Nylonové hmoždinky se používají pro průvlečnou montáž, kde se otvory vrtají již do kotveného předmětu, hmoždinka se vloží přes předmět a ten se ihned ukotví.


TIP:
 Pokud do materiálu nejde použít hmoždinka, můžete použít chemickou kotvu, která se používá zejména do narušeného zdiva, v blízkosti rohů, pro velmi namáhané spoje nebo k upevnění velmi těžkých předmětů.

Jak se vyznat v hmoždinkách?

Pokud vás zajímá více, přečtěte si naše další články, které se týkají práce s hmoždinkami:

Napsat komentář