Kotevní technika

Hmoždinky do dutých cihel

Při výběru hmoždinek je důležité vědět, do jakého materiálu ji chceme použít. V domech a bytech se můžeme setkat s různými stavebními materiál a pro každý materiál se používá jiný typ hmoždinek. Ve starších stavbách se většinou setkáme s dutými cihlami. V novostavbách se dnes často používá beton (především v nosných stěnách, stropech nebo podlahách). Nenosné stěny bývají postaveny z cihel, pórobetonu či sádrokartonu. Stále větší popularitě se v poslední době těší také dřevostavby.

Hmoždinky do dutých cihel

Hmoždinky do dutých cihel jsou charateristické tím, že vytvoří tvarový styk s dutou částí stavebního materiálu. Hmoždinka se uchytí v dutině cihly tak, že se zauzluje nebo vysune kotvicí křidélka po zašroubování vrutu a vytvoří tak pevný a spolehlivý spoj.

hmoždinka do porothermu uzlovací hmoždinka

Pro ukotvení do dutých materiálů můžete použít 3 typy hmoždinek – univerzální stavebníuzlovací nebo hmoždinky do Porothermu, se kterými si zpravidla vystačíte pro uchycení a kotvení nejrůznějších předmětů, jako jsou obrazy, svítidla, poličky, lehké závěsné skříňky, držáky na ručníky či televizní konzole.

Délku hmoždinky vybírejte vždy tak, aby se hmoždinka ukotvila za nejsilnější stěnou. Je zbytečné volit zbytečně dlouhou hmoždinku, ta totiž nosnost nezvýší.

Hmoždinka čtyřhranná stavebníHmoždinka univerzální uzlovací UX R, s límečkem, výrobce FischerHmoždinka nylonová konstrukční MBK-STB do duté cihlyHmoždinka do děrované cihly ML, MUNGO
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Montáž hmoždinek do duté cihly

Při montáži do dutinové cihly je potřeba vrtat bez příklepu, aby nedošlo k rozbití příček cihly a následnému protáčení hmoždinky. Pro vrtání použijte používají speciální vrtáky do cihel, které mají naostřený břit a vrtání do cihel je téměř bezpracné.

Při aplikaci hmoždinky je potřeba vybrat správný průměr vrtáku pro vyvrtání díry, který se odvíjí od průměru hmoždinky. U hmoždinek do duté cihly je možné použít předsazenou nebo průvlečnou montáž.

1. Předsazená montáž

Předsazená montáž probíhá tak, že se kotva osazuje do otvoru před samotným upevněním předmětu. Nejprve se přenese rozmístění otvorů z upevňovaného předmětu na kotevní podklad. Následně se vyvrtají a vyčistí otvory, do kterých se zasunou hmoždinky a předmět se upevní. Při vrtání je důležitá pečlivost, otvory spolu musí lícovat, jinak se montáž komplikuje a může také dojít k poškození předmětu či kotev.

Předsazená montáž hmoždinky
Předsazená montáž

2. Průvlečná montáž

Průvlečná montáž výrazně zjednodušuje a urychluje osazení kotev při sériové montáži nebo při upevňování předmětů s více kotevními místy. Když je otvor v upevňovaném předmětu větší než průměr vrtáku, můžete předmět použít jako vrtací šablonu. Dle montovaného předmětu se vyvrtá otvor. Hmoždinka se do otvoru osazuje přes upevňovaný předmět a následně se zašroubováním ukotví v dutém materiálu. Nosnost hmoždinek ve vztahu ke kotvenému prvku je možné ovlivnit počtem použitých šroubů pro uchycení.

Průvlečná montáž
Průvlečná montáž

TIP: Pokud do materiálu nejde použít hmoždinka, můžete použít chemickou kotvu, která se používá zejména do narušeného zdiva, v blízkosti rohů, pro velmi namáhané spoje nebo k upevnění velmi těžkých předmětů.

Jak se vyznat v hmoždinkách?

Pokud vás zajímá více, přečtěte si naše další články, které se týkají práce s hmoždinkami:

Napsat komentář