Kotevní technika

Hmoždinky do sádrokartonu

Pro výběr správné hmoždinky je nutné vědět, do jakého materiálu ji budete zapouštět. V domech a bytech se dnes můžeme setkat s různými stavebními materiály. Ve starších stavbách se obvykle setkáme s dutými cihlami. V novostavbách se dnes používá nejvíce beton, především v nosných stěnách, stropech a podlahách. Nenosné stěny bývají z cihel, pórobetonu či sádrokartonu. Setkat se můžeme také s dřevostavbami, které se v posledních letech těší stále větší popularitě.

Do sádrokartonu se používají následující typy hmoždinek:
plastová hmoždinkakovová hmoždinkakotva sklopnákotva rozpěrná
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Sádrokarton je měkký materiál a připevňování těžkých poliček, ale i menších obrazů, tak často bývá problematické. Při práci se sádrokartonem je proto nezbytné sáhnout po speciálních hmoždinkách do sádrokartonu.

Pro kotvení do sádrokartonu je možné použít speciální šroubovací hmoždinky nebo kotvy s tvarovým stykem. Hmoždinky mají kónický tvar s ostrým závitem a vyrábí se buď z plastu nebo z kovu. Plastové hmoždinky jsou nejčastěji z pevného polyamidu a jsou vhodné pro upevnění lehkých předmětů v interiéru. Kovové hmoždinky mají díky použitému materiálu vyšší únosnost a je možné je použít i do tvrdých protipožárních sádrokartonových desek.

Kotvy do sádrokartonu seženete v několika provedeních. Kotva sklopná se v prostoru za sádrokartonovou deskou sklopí a kotva rozpěrná se rozevře jako deštník. Proti vytažení hmoždinky působí odpor v závislosti na tloušťce stěny a na velikosti plochy, o kterou se hmoždinka opírá. Hmoždinky do sádrokartonu se používají nejčastěji pro ukotvení svítidel, nástěnných lamp, obrazů nebo elektrické instalace.

Hmoždinka MFJ polyamidová do sádrokartonu, MUNGOHmoždinka MJP kovová do sádrokartonu, MUNGOKotva rozpěrná s hákem, pozinkovanáKotva sklopná MK-M se závitovou tyčí pro zavěšení do dutin, Mungo
Máte-li zájem o více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Chystáte-li se kotvit těžší předměty, ideální pro vás bude kotva do dutých materiálů se šroubem, která má zvýšenou únosnost a bezpečnost. Nemusíte se tak bát upevnění poliček ani zrcadlových skříní. K montáži budete potřebovat instalační nářadí – konkrétně speciální kleště, které rozevřou kotvu za deskou.

Montáž hmoždinek do sádrokartonu

Při montáži hmoždiněk je nutné vybrat správný průměr vrtáku pro vyvrtání díry. Průměr vrtáku by měl být vždy shodný s průměrem hmoždinky. U slabších sádrokartonových desek není nutné předvrtání, protože hmoždinky jsou vybaveny ostrým závitem. U silnějšího sádrokartonu je vhodné otvor předvrtat. Za deskou by měl být dostatečný prostor pro zapuštění hmoždinky.

Hmoždinka se zavrtá do sádrokartonu a umožňuje tak snadnou a rychlou montáž. Do zavrtané hmoždinky se následně zašroubuje vrut a tím se kotvený předmět uchytí. Při použití rozpěrné nebo sklopné kotvy je předvrtání nezbytné. Do otvoru se vsune kotva, která se za deskou rozevře nebo sklopí a poté se ukotví požadovaný předmět. Velká dosedací plocha roznese rovnoměrně zatížení na větší plochu. Kotvy se vyrábí se závitem, matkou nebo ve tvaru háčku (například pro zavěšení lustru).

Jak se vyznat v hmoždinkách?

Pokud vás zajímá více, přečtěte si naše další články, které se týkají práce s hmoždinkami:

Napsat komentář