Kotevní technika

Jak se vyznat v hmoždinkách

Na trhu je k dostání velké množství různých hmoždinek od různých výrobců. Potřebujete připevnit poličku, skříňku, obraz či držák na televizi, ale nevíte, jaké hmoždinky použít? Všechno se dozvíte v tomto článku. Představíme vám jednotlivé druhy hmoždinek a jejich použití. Před tím, než začnete hmoždinky používat, doporueujeme si přečíst také náš článek Co je dobré vědět před montáží hmoždinek.

Konstrukce hmoždinek

Hmoždinky jsou vyráběné z plastu nebo kovu – vždy záleží na typu hmoždinky a a jejímu účelu. Dnes už se drtivá většina plastových hmoždinek vyrábí z kvalitního polyamidu PA6 (nylon), který je vysoce odolný, pevný a tvrdý. Kovové hmoždinky jsou díky jejich vysoké pevnosti určené pro kotvení do betonu a používají se pro upevnění těžkých předmětů.

Většinu klasických hmoždinek můžete sehnat ve dvou provedeních – s límcem nebo bez límce. Hmoždinky s límcem se používají zejména pro kotvení do dutinových a děrovaných materiálů. Díky límečku hmoždinka nezapadne do vyvrtaného otvoru. Čím delší límeček zvolíte, tím lepší bude pevnost při následném kotvení. Hmoždinky bez límce jsou vhodné pro průvlečnou montáž, kde je potřeba vytvořit rovnou dosedací plochu. Hmoždinka do vyvrtaného otvoru zapadne celá a nepřekáží při montáži předmětů, které mají být doraženy přímo na zeď.

Hmoždinka nylonová rozpěrná SX, výrobce FischerHmoždinka kovová pro pórobeton, MEF Easy fix, MUNGOHmoždinka univerzální uzlovací UX R, s límečkem, výrobce FischerHmoždinka nylonová bez límce MN, MUNGO

Typy hmoždinek a jejich použití

Stavební hmoždinky (univerzální)

Univerzální hmoždinky mají široké spektrum použití. Pro uchycení a kotvení různých materiálů a konstrukcí do zdi si velmi často vystačíte s těmito klasickými hmoždinkami. K dostání jsou v různých velikostech a lze je používat pro kotvení do betonu, plné i duté cihly nebo pórobetonu. Geometrie hmoždinek umožňuje snadné vložení do vyvrtaného otvoru, křidélka brání protáčení hmoždinek. V naší nabídce si můžete vybrat samostatné hmoždinky, ke kterým je nutné dokoupit vruty, ale také hmoždinky v sadě s přiloženým vrutem.

Natloukací hmoždinky

Natloukací hmoždinky se používají pro snadné a rychlé kotvení do běžných stavebních materiálů jako je beton, kamen a plná cihla. Jsou však nevhodné do deskových materiálů, porobetonu a dutých cihel. Součástí těchto hmoždinek je vrut nebo hřebík, který se po umístění hmoždinky do vyvrtaného otvoru nešroubuje, ale zatluče se kladivem. Hmoždinka se roztáhne a v otvoru se zaklíní. Výhodou natloukacích hmoždinek je rychlá montáž. Natloukací hmoždinky mají obecně menší nosnost v tahu než klasické hmoždinky, a proto nejsou vhodné pro extrémní zatížení.

Uzlovací hmoždinky

Uzlovací hmoždinky se používají do různých materiálů. Univerzální princip hmoždinky umožňuje použití v plných, dutých a deskových stavebních materiálech. Proto jsou tyto hmoždinky správnou volbou u neznámých kotevních podkladů. V plném materiálu se rozepřou, zatímco v dutém se zauzlují. Uzlovací hmoždinky se používají pro běžné zatížení do materiálů, jako je třeba Ytong. Optimální vedení vrutu zajišťují šikmá žebra, která se nacházejí uvnitř hmoždinky, a díky pojistce ve tvaru pilových zubů se hmoždinka neprotáčí. Dostupné jsou montážní sady s vruty, očky a háčky, které nabízí ideální řešení pro každou aplikaci.

Hmoždinky do sádrokartonu

Do sádrokartonu jsou vhodné šroubovací hmoždinky nebo kotvy s tzv. tvarovým stykem. Hmoždinky mají kónický tvar s ostrým závitem a jsou vyrobeny z plastu (polyamid) nebo kovu. K dostání je také několik různých typů kotev do sádrokartonu. V dutině za sádrokartonovou stěnou se buď sklopí jako kotva, zauzlují se nebo se rozevřou jako deštník. Kovové sklopné kotvy jsou vhodné pro věšení poliček, kuchyňských linek nebo umyvadel, rozpěrné kotvy se dají využít například pro zavěšení stropního svítidla či garnýže.

Proti vytažení hmoždinky působí odpor v závislosti na tom, jak je stěna tlustá a také v závislosti na velikosti plochy o kterou se hmoždinka opírá. Plastové hmoždinky se používají pro upevnění lehkých předmětů v interiéru – obrazy, lampy, podlahové lišty, elektrické zásuvky. Kovové hmoždinky je možné použít do tvrdých protipožárních sádrokartonových desek a mají větší nosnost. Pokud se chcete dozvědět více informací, doporučujeme přečíst si nás článek Hmoždinky do sádrokartonu.

Hmoždinky do pórobetonu

Ytong neboli pórobeton je v dnešní době velmi oblíbeným stavebním materiálem. Do Ytongu můžete použít hmoždinky plastové i kovové. Kovové zatloukací hmoždinky je možné použít bez předvrtání (například pro upevnění potrubí). Plastové hmoždinky pro pórobeton mají speciální konstrukci, využijete je k upevnění střešních a fasádních konstrukcí, zábradlí a dalších podobných prvků. Do vyvrtaného otvoru se natlučou pomocí kladiva. Nylonové hmoždinky od výrobce Mungo jsou vhodné pro většinu aplikací v děrovaných cihlách a lehčených materiálech. Příklady použití – kotvení fasády, profily, konzoly, rámy. Pokud se chcete dozvědět více informací, doporučujeme přečíst si nás článek Hmoždinky do pórobetonu.

Hmoždinka nylonová konstrukční MBRK-STB do betonuHmoždinka natloukací se zápustným límcem MNA-S, MUNGOHmoždinka MFJ polyamidová do sádrokartonu, MUNGOHmoždinka pro pórobeton (Ytong, H+H) GB, výrobce Fischer

Hmoždinky do dutých cihel

Cihly Porotherm jsou tvořeny ze spousty malých dutinek – vnitřní stěny jsou tenké a venkovní plášť má silnější stěnu. Pro dosažení maximální pevnosti je ideální zvolit takovou délku hmoždinky, aby se zauzlovala hned za nejsilnější nosnou stěnu. Hmoždinka disponuje křidélky, které zajistí, že se hmoždinky nebudou protáčet ve vyvrtaném otvoru. Využití těchto hmoždinek je velmi široké – kotvení fasády, profilů, konzolí, rámů, obložení, rolet. Pokud se chcete dozvědět více, doporučujeme přečíst si nás článek Hmoždinky do dutých cihel.

Rámové hmoždinky

Rámové hmoždinky jsou znatelně delší a díky pojistkám se neprotáčí a zároveň se předčasně nerozpínají. Dokáží se přizpůsobit vyvrtanému otvoru, tlakem vrutu dojde k vysunutí lamel, které se pevně zapřou o stěny dutiny, a tím vznikne pevný spoj. V plném materiálu a pórobetonu fungují rámové hmoždinky na principu třecího spoje. V děrovaném materiálu se první část rozpěrné zóny zakotví v obvodové stěně cihly. Zbytek se buď mírně rozepře nebo v dutině vytvoří tvarový zámek. Tyto hmoždinky jsou vhodné k upevnění roštů, odvětraných fasád, dveřních a okenních rámů, tesařských konstrukcí, fasádních a střešních prvků nebo lehkých kovových konstrukcí.

Talířové hmoždinky

Talířové hmoždinky jsou plastové fasádní hmoždinky s trnem a používají se při montáži izolačních desek ke konstrukci zateplovaného objektu. Běžně se vyrábí celoplastové hmoždinky s plastovým trnem a hmoždinky s kovovým natloukacím nebo šroubovacím trnem. Talířové hmoždinky jsou určené ke kotvení polystyrenu nebo minerální vaty. Správný typ hmoždinky a přesný počet se volí podle typu izolantu a podkladní konstrukce. Talířové hmoždinky je dobré používat v kombinaci s izolační zátkou, která zakryje talířek hmoždinky, čímž je zabráněno prokreslování kotev na fasádě. Talířové hmoždinky zajišťují stabilitu nalepeného izolantu a chrání zateplovací systém před silnými poryvy a sáním větru.

Lešenářské hmoždinky

Lešenářské hmoždinky jsou spolu s lešenářskými oky vhodné pro připevnění stojících i pojízdných lešení, připevnění reklamních bannerů na fasády domu, napínacích lan, řetězů, bezpečnostních clon, pergol a podobně. Jsou primárně určeny pro montáž do betonu, přírodního kamene, plné cihly, omezeně také pro děrované cihly, duté tvárnice a plynosilikáty. Maximální únosnosti systému lze dosáhnout, pokud je vyvrtaný otvor vyčištěn a zbaven prachu, přičemž rozměry vyvrtaného otvoru musí odpovídat údajům výrobce. Křidélka po stranách zabraňují protočení hmoždinky a usnadňují montáž. Při šroubování závit rozpíná hmoždinku dvěma směry a bezpečně ji zapře proti stěně vyvrtaného otvoru.

Speciální hmoždinky

Hmoždinka nylonová konstrukční MBK-STB do duté cihlyHmoždinka rámová SXR-FUS s pozinkovaným šroubemHmoždinka talířová s trnem TTHMateriál spojovací pro kotvení lešení

Jak se vyznat v hmoždinkách?

Pokud vás zajímá více, přečtěte si naše další články, které se týkají práce s hmoždinkami:

Napsat komentář