Nezařazené

Montážní pěny – jak se v nich vyznat

Polyuretanová pěna, PUR pěna, PU pěna – tyto všechny pojmy označují stejnou věc, a to montážní pěnu. Montážní pěna je nepostradatelný pomocník, který používá každý stavebník a montážník. V tomto článku si zodpovíme následující otázky:

  • Co je montážní pěna?
  • Na co se používá?
  • Jaké druhy pěn existují?

Co je to montážní pěna?

Montážní pěna je jednosložková či dvousložková hmota dodávaná v plechové dóze, jejíž obsah je hnaný pomocí stlačeného plynu. U jednosložkových pěn dochází k vytvrzení díky kontaktu se vzdušnou vlhkostí, u dvousložkových pěn dochází k vytvrzení díky reakci těchto dvou látek. Polyuretan se vyznačuje výbornými tepelně i akusticky izolačními vlastnostmi a lepicími schopnostmi, skvělou přilnavostí a pevností, dlouhou životností a nízkou hmotností. Po vytvrzení je PU pěna zdravotně nezávadná, odolná vůči chemikáliím a lze ji snadno přetírat. Většina pěn je odolná vůči plísním a vlhkosti a neobsahuje látky, které by chutnaly hmyzu, hlodavcům a dalším škůdcům. Montážní pěny ale nejsou bez dalších úprav či zakrytí odolné vůči UV záření.

Pěna nízkoexpanzní Maxi, trubičková, Den BravenPěna pistolová, PU, nízkoexpanzní, Den BravenPěna montážní trubičková, Den BravenPěna pistolová, polyuretanová SL, Den Braven
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Krátce po aplikaci pěny dochází k její expanzi, což znamená, že pěna několikanásobně zvětší svůj objem. Pěnu proto nanášíme v menším množství a v případě potřeby můžete přidat. Pokud byste pěny hned na začátku dali moc, mohla by pěna při expanzi zdeformovat okolní povrchy nebo při vytékání přebytečného množství potřísnit okolí. Pokud vám pěna přece jenom přeteče, je ideální povrchy očistit ještě před zaschnutím pomocí čističe PUR pěn.

K čemu se používá montážní pěna?

Montážní pěny mají velmi univerzální použití. Jejich skvělá přilnavost k většině materiálů umožňuje použít pěnu na beton, omítku, zdivo, dřevo, kámen, keramiku, polystyren i některé plasty. Pro vhodnost kombinace materiál-pěna vám jako rádce může posloužit technický list, který naleznete ihned pod hlavním obrázkem produktu nebo v sekci ke stažení

Použití PUR pěny je ideální pro:

  • vyplňování mezer, spár a dutin
  • usazování rámů dveří a oken
  • fixaci okenních parapetů
  • usazování sanity (vany, sprchové vaničky apod.)
  • výplň mezi příčkou a stropem nebo příčkou a stěnou
  • izolace potrubních systémů
  • izolaci střešních konstrukcí
  • lepení izolačních materiálů apod.

Dělení montážních pěn

Základní dělení PUR pěn: nízkoexpanzní a vysokoexpanzní. Dále lze pěny rozlišit na trubičkovépistolové.

1) Nízkoexpanzní pěny vs. vysokoexpanzní pěny

Nízkoexpanzní pěny obsahují méně stlačený hnací plyn, proto aplikovaná pěna zvětší svůj objem jen minimálně, zato má ale mnohem vyšší hustotu. Využijete ji zejména při montáži obložkových zárubní, které by se v případě použití vysokoexpanzních pěn mohly prohnout a zdeformovat. Dále je ideální pro fixaci okenních rámů, vyplňování úzkých spár a mezer, vyplňování kabelových a potrubních prostupů či nedostatků, které mohou vznikat při lepení XPS a EPS polystyrenových desek. Nízkoexpanzní pěny mají oproti pěnám vysokoexpanzním relativně menší výtěžnost.

Vysokoexpanzní pěny na rozdíl od nízkoexpanzních pěn po aplikaci zvětší svůj objem několikanásobně a dokážou tak vyplnit mnohem větší mezery při nižší spotřebě. Využívají se zejména pro vyplňování mezer mezi zděnými příčkami a stropem /stěnou. Také skvěle poslouží jako tepelná nebo zvuková izolace.

2) Trubičkové pěny vs. pistolové pěny

Trubičkové pěny (někdy se označují jako hobby) mají plastovou aplikační trubičkou na hrdle dózy, kterou probíhá aplikace pěny. K nanášení trubičkové pěny nepotřebujete žádnou pistoli na pěnu ani žádné další vybavení, takže aplikaci tak může provádět úplně každý. Nevýhodou je, že po ukončení práce pěna v trubičce většinou zaschne a přestože ještě dóza není prázdná, opakované použití pěny není možné. Z toho důvodu jsou trubičkové pěny vyráběné v menších objemech, vhodných právě na jedno použití. Další nevýhodou je, že dávkování pěny trubičkou nejde nijak nastavit a může být tak náročnější aplikovat správné množství pěny. 

Pistolové pěny potřebují pro aplikaci speciální pistoli na PUR pěnu. Bývají označované jako PROFI pěny, protože vyhovují vyšším nárokům řemeslníků. Při aplikaci můžete díky aretačnímu šroubu na pistoli měnit dávkování pěny. Po ukončení práce a důkladném očištění pistole lze tutéž dózu se zbylou pěnou použít i příště. Pomocí aplikační pistole se také dostanete výrazně hlouběji než s pouhou trubičkou, a můžete tak vyplňovat úzké a hluboké otvory. Pistolové pěny mají obvykle vyšší objem a tedy i výtěžnost. Nevýhodou je nutnost čištění aplikační pistole pomocí čističe na PUR pěnu ihned po dokončení práce. Pokud byste pistoli nevyčistili, vytvzená pěna by ji nenávratně ucpala.

K pistolovým pěnám musíte vždy pořídit samotnou aplikační pistoli, čímž vzniká další náklad. Většinu typů pěn máme v nabídce jak v pistolové, tak v trubičkové variantě. Pokud potřebujete použít pěnu pouze jednorázově, pak doporučujeme použít trubičkové pěny. Pokud ale budete používat pěnu opakovaně, pak se vám zcela jistě vyplatí pořídit si aplikační pistoli a používat pistolové pěny.

Jaké montážní pěny existují?

Nízkoexpanzní polyuretanová pěna

Nízkoexpanzní PU pěna je vhodná pro montáž dřevěných obložkových zárubní, okenních rámů nebo pro vyplňování menších mezer a spár. Nedochází k velkému rozpínání aplikované pěny a vytvrzená pěna má tak vyšší hustotu. Pěnu seženete v pistolové i trubičkové variantě a také ve variantě jako multipoziční MAXI.

Nízkoexpanzní pistolová pěnaNízkoexpanzní trubičková pěna MAXI
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Vysokoexpanzní polyuretanová pěna

Klasická PUR pěna s vysokou expanzí po aplikaci má velmi univerzální použití – hodí se na vyplňování nejrůznějších mezer, kabelových a potrubních prostupů a chrániček, je vhodná k fixaci konstrukcí, rámů a různému lepení. Ideální pro vyplňování mezer mezi stropem a příčkou.

Pistolová pěna
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

MEGA a MAXI expanzní pěna

Speciální pěny s větším objemem pro nejvyšší výtěžnost z jedné dózy. V prodeji jsou různé objemy dóz (např. 825 ml, 870 ml) v pistolových i trubičkových variantách nebo také zimní variantě, která je vhodná pro aplikaci v nízkých teplotách.

MEGA 70 expanzní pistolová pěna
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Zimní expanzní pěna

Zimní PUR pěna je standardní montážní pěna, která má zvýšený rozsah aplikačních teplot. Většinu zimních montážních pěn můžete aplikovat až do teploty -15 °C. Pěna rychle vytvrdne a po vytvrzení odolává mrazu až do teploty -40 °C.

Zimní pistolová pěna do -15°C
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

MULTI KLEBER

MULTI KLEBER je označení pro řadu PUR lepidel, které pochází od výrobce Den Braven. Jde o speciální hmotu, která se pohybuje na rozmezí montážních pěn a lepidel. MULTI KLEBER hmoty se používají pro lepení zdiva při stavbě lehčených příček z YTONGu nebo z PORFIXu, pro lepení sádrokartonových, cementovláknitých a cementotřískových Cetris desek, Jsou také velmi vhodné pro lepení izolací z EPS a XPS polystyrenu. O řadě lepidel MULTI KLEBER jsme se rozepsali v samostatném článku.

Pistolová pěna MULTI KLEBER
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Studnařská PU pěna

Studnařská pěna plní požadavky Ministerstva zdravotnictví na výrobky, které přichází do styku s pitnou vodou. Atestovanou pěnu můžete používat tedy i u projektů, kde bude pěna v přímém kontaktu s pitnou vodou. Pěna je vhodná např. pro montáže a těsnění betonových studničních skruží nebo pro těsnění rozvodných, revizních a kontrolních šachet. Studnařsko upěnu dostanete ve variantě trubičkové, pistolové nebo zimní trubičkové.

 Trubičková studnařská pěna
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Kanalizační pěna

Kanalizační PUR pěna se hodí pro montáže a utěsnění kanalizačních sběračů a průlezových nebo odpadních šachet. Pěna vykazuje dlouhodobou odolnost vůči splaškové vodě. Nevykazuje nežádoucí změny mechanických vlastností v tucích, topných olejích, detergentech nebo bezolovantém benzínu. Kanalizační pěna se prodává v pistolovétrubičkové i zimní variantě.

Pistolová kanalizační pěna
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Rychlomontážní pěna

Speciální pěnu využijete pro montáž dveří, oken, výloh, vrat a také všude, kde potřebujete rychlé vytvrzení pěny pro řezatelnost. K vytvrzení dochází u rychlomontážních pěn za přibližně 15-20 minut.

Rychlomontážní 2K pěna
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

Protipožární pěna

Protipožární montážní pěna je speciální pěna, která je opatřená zvýšenou odolností vůči ohni. Protipožární pěna se používá na vyplňování spár při montážích okenních či dveřních rámů, k montáži protipožárních podhledů, jako protipožární izolace v příčkách a instalačních jádrech bytových domů, elektrických rozvaděčů nebo také k vyplňování průchodů elektrického vedení a potrubí mezi podlahou a zdivem. Protipožární pěna se může pochlubit třídou reakce na oheň B-s1,d0 podle normy EN 13501-1. K dostání v trubičkové i pistolové variantě.

Trubičková protipožární pěna PYROCRYL
Máte-li zájem o koupi nebo více informací k produktu, klikněte na obrázek.

PŘÍSLUŠENSTVÍ

Pro aplikaci pistolových pěn budete vždy potřebovat pistoli na PUR pěnu. Pro čištění pistole i ještě nevytvrzené pěny např. z nářadí či nežádoucích povrchů budete potřebovat také čistič PUR pěny. K odstranění již vytvrzené pěny je vhodné použít odstraňovač vytvrzené PUR pěny.

Napsat komentář