Spojovací materiál

Vruty: Jak se v nich vyznat?

JAK SE VYZNAT VE VRUTECH? POMŮŽE VÁM NÁŠ PRŮVODCE VÝBĚREM VRUTŮ!

Vruty do dřeva patří mezi základní spojovací materiál. Jedná se o velmi univerzální spojovací prostředek, který je vhodný zejména pro dřevěné materiály. V tomto článku se ale dozvíte, že je lze využít i pro jiné materiály.

Chcete vědět, jaký je rozdíl mezi částečným a plným závitem nebo k čemu se používají konstrukční vruty? Zajímá vás, jaké existují drážky vrutů? Pak čtěte dále.

Vrut se skládá ze tří základních částí:

  • hlava – jedná se o viditelnou část vrutu, která je opatřená drážkou pro zašroubování či zavrtání
  • dřík – jedná se o kulatou část vrutu od hlavy až po špičku
  • závit – jedná se o část dříku, která je opatřená závitem (plným či částečným)
Popis vrutu - dřík, závit, hlava

VRUTY: TYPY HLAVY

1) PODLE TVARU HLAVY

ZápustnáTalířováPůlkulatáČočkováŠestihranná

Nejběžněji se setkáte s vrutem, který má zápustnou hlavu. Zápustná hlava se vyzačuje tím, že se zapustí do materiálu a je minimálně viditelná.

Talířová hlava (nazývaná také hlava s vlisovanou podložkou) nachází využití zejména u konstrukčních vrutů a slouží pro lepší rozložení tlaku na materiál.

Půlkulatá hlava se používá u spojů, u kterých je potřeba maximální kontakt hlavy s materiálem (např. u pantů či kování).

Šestihranná hlava u vrutů není příliš obvyklá, najdete ji např. u podstavcových vrutů.

2) PODLE TYPU DRÁŽKY

Drážka na hlavě vrutu slouží pro jeho zašroubování. Tyto drážky patří u vrutů ty nejzákladnější:

Křížová PHKřížová PZPrůběžná PLHvězdička TORX
 Průběžná drážka 

Obyčejná křížová drážka bývá označována jako PH (Philips). Poznáte ji snadno podle jednoduchého kříže.

Podobně vypadá křížová PZ drážka (Pozidriv), která má k základnímu kříži ještě další zářezy.

Průběžná drážka (PL) se už téměř nepoužívá. Využití této drážky je především u nejrůznějších renovací.

V poslední době nejvíce setkáte s drážkou ve tvaru hvězdičky, které se odborně říká TORX. Tato drážka umožňuje téměř dokonalý přenos síly do vrutu a zajišťuje, že bit nebude z drážky během zašroubovávání vyskakovat.

Setkat se můžete také s vruty, které mají namísto drážky šestihrannou hlavu. Na ty bude potřeba použít nástrčnou hlavici v odpovídající velikosti.

Podle typu drážky vrutu je potřeba vybrat správný šroubovací nástavec (bit). Pokud totiž budete mít drážku typu PH a použijete bit PZ (nebo naopak), nebudete spokojeni s přenosem kroutícího momentu a vrut se bude „žvýkat“. Pokud chcete jít na jistotu, sáhněte po TORX drážce.

ZÁVIT

Jak už bylo v úvodu řečeno, pod pojmem vrut je obvykle myšlený vrut určený k použití do dřeva. Tomu je samozřejmě přizpůsobený i závit, který je oproti šroubům mnohem hrubší (což znamená, že má větší stoupání) a širší (oproti dříku). Tato konstrukce zajistí lepší „zakousnutí“ do materiálu. Nejčastěji se můžeme setkat s částečným závitem nebo s plným závitem (celozávitem).

Vruty s částečným závitem se více hodí pro stahování materiálů k sobě. Pokud k sobě potřebujete opravdu pořádně přitáhnout například hranol a desku, poslouží vám lépe částečný závit, protože po hladké části dříku se materiál lépe přitáhne.

Plný závit má univerzálnějí použití. Používá se zejména pro pevné spoje, u kterých není žádoucí ani malý pohyb vůči sobě. Speciálním typem plného závitu je vrut určený pro distanční montáž, který má na dříku dva nespojené závity.

Částečný závitPlný závit

Dvouchodý závit nejdete zejména u speciálních vrutů do sádrokartonu. Jeho princip počívá v tom, že na dříku vrutu není pouze jedna „šroubovice“, ale naleznete tam šroubovice dvě.

Závit je zpravidla ukončený ostrou špičkou, která slouží pro lepší zapíchnutí do dřeva. Například u konstrukčních vrutů se ale můžete setkat s tzv. vrtáčkem (břitem), který si sám během aplikace předvrtává materiál a zabraňuje praskání dřeva.

MATERIÁLY A POVRCHOVÉ ÚPRAVY VRUTŮ

1) MATERIÁLY

Nejběžnejším materiálem, ze kterého se vyrábí vruty, je nelegovaná uhlíková ocel, která je díky svým vlastnostem dostačující pro většinu použití. Není ale odolná vůči korozi, a proto se dále povrchově upravuje. Jedná se většinou o určitou formu zinkování.

Pokud je požadavek na vyšší ochranu vůči korozi, používá se pro výrobu vrutů nerezová ocel. Nerez je odstupňovaná podle odolnosti vůči vnějšímu prostředí od A1 do A5. Nejčastěji se setkáte s nerez ocelí A2, která je určená pro běžné venkovní použití, a s nerez ocelí A4, která je odolná také vůči solím a kyselinám. Nerez A4 je tak vhodná pro použití v bazénech, laboratořích apod.

Nerezové vruty do dřeva se také dělají ve speciálním provedení pro konstrukční účely – nerezové konstrukční vruty.

Nerezové vruty se pak dále upravují kalením – kalené nerezové vruty – které jsou vhodné především pro terasová prkna a dřevěné fasády kvůli pevnosti ve střihu.

Nerezový vrut

Dále existují vruty vyráběné z mosazi a jiných materiálů, které jsou určené zejména pro dekorativní účely.

2) POVRCHOVÁ ÚPRAVA

Ocelové vruty je potřeba proti korozi chránit pomocí povrchové úpravy. Nejčastějším typem je galvanické zinkování. Zinek může být bílý nebo žlutý (galvanický zinek bílý / galvanický zinek žlutý) a je vhodný zejména do interiérů, kde je vystavený vzdušné vlhkosti. Použití v exteriéru je možné také, ale doporučujeme pouze krátkodobé použití, protože po čase může vrut vlivem povětrnostních vlivů zreznout a ztratit svůj hezký vzhled. Výhodou galvanického zinkování je cena a estetický vzhled.

Galvanický zinek žlutýGalvanický zinek bílý

Odolnější povrchová úprava – žárový zinek – se používá pro venkovní konstrukce, které mohou být vystavené povětrnostním vlivům. Oproti galvanickému zinku nejsou žárově pozinkované vruty tak pěkné na pohled, protože mají matný a nerovnoměrný vzhled. V exteriéru vydrží mnohem déle. U vrutů se ale tato povrchová úprava vyskytuje jen zřídka. 

Můžeme se také setkat s fosfátováním, které se používá především vruty do sádrokartonu. Fosfátování nabízí slabší úroveň ochrany vůči korozi, ale zlepšuje přilnavost dalších vrstev, jako jsou nátěry, barvy nebo laky.

TYPY VRUTŮ

1) Vrut do dřeva

Jedná se o univerzální vrut do dřevam který má neomezené možnosti použití. Je vhodný např. pro spojování materiálů nebo kotvení pomocí hmoždinek. U krajů a praskajícího dřeva doporučujeme před aplikací předvrtat otvor.

Vrut do dřeva

2) Konstrukční vrut (tesařský vrut, stavební vrut)

Jedná se o vylepšenou verzi klasických vrutů do dřeva. Nemusí se předvrtávat, protože mají vrtáček a frézku pro lepší odvod materiálu. Konstrukční vruty jsou pevnější než obyčejné vruty a používají se především na dřevěné konstrukce pergol, dřevostaveb, krovů atd.

Se zápustnou hlavouS talířovou hlavou (s vlisovanou podložkou)

3) Terasový vrut (fasádní vrut)

Jedná se o speciáůní vruty pro terasová prkna a dřevěné fasádní obklady. Tyto vruty jsou vybaveny malou hlavou, která je ideální pro pohledové spoje. Terasové vruty jsou vyrobeny z nerezové oceli a velmi často bývají kalené, aby vydržely síly, které vznikají při pohybu dřeva. Nemusí se předvrtávat a jsou výborně odolné vůči korozi – nebarví dřevo kolem hlavy vrutu.

4) Vrut do tesařského kování

Jedná se o vruty, které jsou speciálně určené pro tesařská kování – tedy pro úhelníky, kotevní patky a botky, spojovací desky a další kování. Mají hlavu a přechod na dřík upraveny tak, aby přesně zapadly do otvorů v kování. 

S malou půlkulatou hlavouS plochou talířovou hlavou

5) Okenní TURBO vrut

TURBO okenní vruty se používají zejména pro kotvení okenních a dveřních rámů ke konstrukci stěny. Používají se bez hmoždinek přímo do podkladního materiálu, a tím pádem šetří také čas – proto se jim říká TURBO. Jsou vhodné pro použití do betonu, cihly, pórobetonu a kamene.

6) Konfirmát (nábytkový vrut)

Nábytkové spoje z nejrůznějších deskových materiálů si žádají speciální závit, který zajistí, že se vrut z desky nevytrhne. Konfirmáty mají obzvláště hrubý závit a tupou špičku. Je potřeba pro ně vyvrtat otvor pomocí speciálního vrtáku, který zároveň zahloubí otvor pro hlavu konfirmátu.

7) Vrut do lamina

Speciální vruty s ostrou špičkou jsou určené pro deskové materiály. Jsou vybavené dvojitým závitem, který umožňuje distanční montáž.

8) Vrut do sádrokartonu (SDK vrut, sádrokartonářský vrut)

Sádrokartonářské vruty jsou specifickou kategorií. Existuje více druhů závitů podle použití a také různé typy hlav. Vruty do sádrokartonu jsou opatřené speciální povrchovou úpravou – fosfátováním a používají se při montáži sádrokartonových SDK desek na rošt z ocelových profilů.

9) Podstavcový vrut

Podstavcové vruty jsou jedny z mála vrutů, které nemají klasickou drážku. Zašroubování probíhá za pomoci šestihranné nástrčné hlavice. Podstavcové vruty se používají zejména pro kotvení do hmoždinek.

10) Kombivrut

Jedná se o kombinovaný vrut se šroubem. Jedna část kombivrutu má metrický závit (určený např. pro matici), zatímco druhá část má klasický závit do dřeva. Zašroubování se dělá pomocí malé drážky na konci metrické části nebo pomocí šestihranu na dříku.

Napsat komentář