Spojovací materiál

Nakupujeme poprvé závitové tyče

Závitová tyč – znáte její využití? Pokud jste se dostali do situace, kdy pro svůj projekt potřebujete šroub s většími rozměry, než které jsou běžně dostupné, nebo který vyžaduje osazení maticemi z obou dvou stran, nezoufejte, pokud si při výběru nevíte rady. V tomto článku se společně zaměříme na nejdůležitější kritéria, podle kterých vám výběr závitových tyčí půjde snadno.

Závitová tyč – použití

Závitová tyč je plná kruhová tyč, která má závit po celé své délce. Závitovou tyč využijete zejména tam, kde běžné šrouby nestačí – např. ve strojírenství a stavebnictví jako lze použít závitové tyče jako kotvicí prvek v kombinaci s chemickou kotvou. K závitovým tyčím neodmyslitelně patří matice a podložky, díky který se tyče kotví ke spojovanému materiálu. Největší předností závitových tyčí je jejich velká svěrná délka (= délka mezi dosedacími plochami matic), což nabízí jejich široké využití např. v kombinaci s napínáky jako ztužovací části konstrukcí nebo jako kotvy během upevňování konstrukcí k betonovému, zděnému nebo rostlému podkladu.

Existuje velké množství druhů závitových tyčí a pro laika může být při výběru náročné se v nich zorientovat. Při výběru je důležité zohlednit hlavní parametry pro realizaci konkrétního projektu – materiálpovrchová úpravapevnostní třídadélka a typ závitu.

Matice šestihranná přesná, DIN 934, pevnost 8., pozinkovanáPodložka plochá, DIN 125A, pozinkovanáTyč závitová, DIN 975, pevnost 8.8., pozinkovanáMalta chemická polyesterová MIT-SPE, výrobce Mungo
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Materiál a povrchová úprava

Drtivá většina závitových tyčí je vyrobená z uhlíkové oceli, která je opatřená zinkováním. Povrchová úprava plní nejen estetickou funkci, ale především poskytuje ochranu tyče vůči korozi.

Pokud sháníte tyč k využití v interiéru a nepotřebujete, aby byla odolná vůči korozi a vnějším vlivům, nejspíše vám bude stačit závitová tyč bez úpravy, která se hodí i k následné povrchové úpravě například pomocí barvy.

Estetičtější řešení je povrchová úprava tzv. galvanické pozinkování – jedná se o nejprodávanější úpravu závitových tyčí. Tato varianta je odolná vůči korozi. Nejedná se však o úpravu vhodnou pro využití do extrémních podmínek.

Méně častou, ale velmi odolnou variantou je povrchová úprava žárovým zinkem, která je díky svým vlastnostem ideální volbou pro použití v exteriéru.

Dále v naší nabídce najdete i z tyče z nerezové oceli A2 a A4. Nerezová ocel A2 je označovaná jako klasická nerezová ocel. Jedná se o nejpoužívanější druh korozivzdorné (nerezové) oceli a poskytuje dostatečnou odolnost vůči vlhkosti, alkaickým roztokům i organickým kyselinám. Do agresivnějšího prostředí je lepší volit nerez A4, která je odolná vůči kyselinám, oxidům i síře. Z tohoto důvodu je vhodná k použití v mořském a oceánském či průmyslovém prostředí.

Pro projekty, které mají specifičtější charakter, máme v nabídce také tyče mosazné, které jsou vhodné pro použití ve strojírenství, modelářství nebo elektrotechnice.

Posledním typem jsou závitové tyče plastové, které nachází své uplatnění především v modelářství.

Matice šestihranná DIN 934, nerez A2Podložka plochá, DIN 125A, nerez A2Tyč závitová, DIN 975, nerez A2Kotva chemická PE, DenBraven
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Pevnosti závitových tyčí

Pevnostní třída je u závitových tyčí velmi důležitý parametr, určuje, pro jaké projekty lze závitovou tyč použít. Pevnostní třídy se liší na základě použitého materiálu a využití a popisují tak vlastnosti závitových tyčí. Pokud pro svůj projekt máte jasně daný předpis nebo požadavek, je vždy lepší se ho držet. Pro případ, že žádné doporučení nemáte, vám pro výběr poslouží naše stručné shrnutí všech pevnostních tříd a jejich vlastností.

U závitových tyčí platí pravidlo, že vyšší pevnostní třída může při použití tyče s menším průměrem nahradit třídu nižší. Pro označování pevnosti závitových tyčí je schválené rozlišování tyčí pomocí barev na konci tyče. Zákazníci nejvíce kupují závitové tyče s pevností 8.8, které jsou označené žlutou barvou.

 

Pevnostní třídy

  • 4.8 – základní, na trhu nejrozšířenější třída pevnosti, hodí se pro málo namáhané spoje (např. střih, otlačení…)
  • 5.6 – méně častá varianta, specifické využití při nízkých teplotách pro spoje namáhané na střih či otlačení 
  • 5.8 – často využívaná skupina, která je oblíbená pro své pevnostní vlastnosti, hodí se pro středně namáhané spoje na střih či otlačení
  • 8.8 – základní a na trhu nejrozšířenější třída pevnostních závitových tyčí ve zušlechtěném stavu, hodí se pro vysoce namáhané spoje (např. třecí spoje s kontrolovaným utažením…)
  • 10.9 – obdoba předchozí skupiny, hodí se pro spoje namáhané vysokým zatížením a dosahuje vyšší pevnosti v tahu (> 1000 MPa)
  • 12.9 – nejvyšší sériově vyráběná pevnostní třída, hodí se pro dynamicky namáhané a velmi zatížené spoje

Označení tříd pevnosti podle barev

Matice šestihranná přesná, DIN 934, MOSAZNÁPodložka plochá, DIN 125A, mosazná (Ms)Tyč závitová, DIN 975, mosazKotva chemická VINYLESTER SF, DenBraven
Máte-li zájem o koupi nebo informace k produktům, klikněte na obrázek.

Typy závitů

Pro závitové tyče je standardem metrický závit. Jsou dostupné jak s pravým, tak s levým závitem, který je vhodný například pro speciální zámečnické projekty.

Závitová tyč se závitem s jemným stoupáním je pak odolnější proti stržení.

Závitové tyče jsou zpravidla vyráběny v délkách 1000 mm2000 mm nebo  3000 mm.

Při nákupu závitových tyčí nezapomeňte na spojovací materiál – maticepodložky a chemickou kotvu pro správné ukotvení (přečtěte si také, jak probíhá kotvení pomocí chemické kotvy). To vše samozřejmě naleznete na našem e-shopu ObchodProDílnu.cz

Napsat komentář