Ploty

Jak přidělat napínací strojek na sloupek

Po instalaci plotových sloupků a vzpěr přichází na řadu napnutí napínacího drátu. Před samotným napínáním drátu je ale nejprve nutné na plotové sloupky připevnit napínací strojky, kterými jsou napínací dráty přichycené k plotovým sloupkům. Použití napínacích strojků je vhodné jak pro zapletená, tak i pro nezapletená pletiva a je možné jimi připevnit horní, dolní i středový napínací drát. Díky napínacím strojkům potom dochází k napínání napínacího drátu a vypínání pletiva.

Kdy se používá napínací strojek?

Napínací strojek se používá u všech sloupků, které jsou fixovány vzpěrami. Jedná se konkrétně o tyto sloupky: 

  • na začátku plotu (počáteční sloupek)
  • v každém rohu plotu (rohový sloupek)
  • při každé změně směru plotu
  • každých nejvýše 25 metrů rovné délky plotu (mezisloupek)
  • na konci plotu (konečný, poslední sloupek)

Kolik napínacích strojků budu potřebovat?

Počet použitých napínáků (napínacích strojků) je daný výškou pletiva a počtem řad napínacího drátu. Při výšce plotu do 120 cm (včetně) stačí použít dvě řady napínacího drátu (horní a spodní), při výšce plotu 150 cm a více se doporučuje použití i třetí (střední) řady. Horní napínací drát má funkci hlavního nosného prvku celého pletiva a středový a spodní napínací drát slouží jako opora.

Jak instalovat napínací strojek na sloupek a napnout napínací drát?

Pro instalaci napínacího strojku potřebujete opasky, nerezové šrouby o velikosti M8 a délce 30 mm s maticí a kleště nebo klíč.

1. Opaskový pásek správné délky (délka je určena průměrem plotového sloupku) ohněte podle plotového sloupku a mezi jeho konce vložte otvor napínáku.

2. Spoj stáhněte šroubem a maticí. Pozor, opasek neutahujte nadoraz. Matici utáhněte pouze tak, aby se s opaskem dalo dobře posouvat nahoru i dolů, ale zároveň by měl opasek držet a neklouzat dolů.

3. Prostrčte napínací drát skrz otvor v litinové cívce a konec drátu ohněte, aby nevypadl.

4. Kleštěmi nebo klíčem drát namotávejte. Tím dochází k napínání drátu.

Jak umístit dva napínáky vedle sebe na rohových a napínach sloupkách a sloupkách, které mění směr plotu?

Na rohových sloupkách, napínacích sloupkách a sloupkách, které mění směr plotu dochází k tomu, že je potřeba umístit dva napínáky vedle sebe, aby napínací drát mohl pokračovat plynule dále. U prvního a posledního sloupku k tomu nedochází, protože u nich drát končí a dále nepokračuje.

Umístění dvou napínáků na stejné místo jde vyřešit dvěma způsoby:

  1. Přichyťe napínací strojky pomocí opasků těsně nad sebe, aby každý napínák směřoval směrem, kterým pokračuje plot.
  2. Použijte pouze jeden plotový opasek a na něj navlečte speciální očka, která umožňují přichycení dalšího napínacího strojku. K jednomu napínáku použijte 2 očka a otvor napínáku dejte mezi ně. Pozor, pokud použijete variantu s očky, je nutné použít na stažení delší šroub s délkou 40 nebo 50 mm.

Opasky pro přichycení napínáku nejsou nezbytným komponentem při stavbě plotu z pletiva, je možné je nahradit vázacím drátem. Opasky jsou ale hezčím řešením, na sloupku vypadají lépe než vázací drát. Pokud se přesto rozhodnete pro použití vázacího drátu namísto opasků, jednoduše napínací strojek ke sloupku přivažte.

Nebojte se stavby plotu svépomocí!

Plánujete-li stavbu plotu z pletiva, jistě uvítáte i další články, které se tohoto tématu týkají:

Napsat komentář