Zahrada

Terasová prkna guttadeck – bezúdržbová terasa

WPC neboli dřevoplast

Terasová prkna guttadeck jsou vyrobena z materiálu WPC (wood plastic components). Jedná se o kompozitní materiál, který tvoří dřevo a polymer. Dřevoplast tvoří ze 60 % dřevitá vlákna a 40 % zdravotně nezávadný termoplastický polypropylen. Tímto spojením vznikne velmi odolný a bezúdržbový materiál. Dřevoplast využívá skvělých vlastností dřeva a zároveň brání hnilobě či napadení materiálu hmyzem. Nedochází k rozměrové nestálosti způsobené kroucením a sesycháním. Na materiál nemají vliv ani klimatické podmínky, jako je déšť, mráz, vzdušná vlhkost a UV záření. WPC terasová prkna dosahují kvality exotických dřevin za nižší cenu. Vzhled terasy je velmi podobný dřevěným prknům s tím rozdílem, že WPC prkna nevyžadují žádnou údržbu z hlediska ochrany proti hnilobě, plísním, dřevokazným houbám nebo hmyzu. Nepotřebují nátěr ani žádnou další údržbu. Ideální volba pro každou terasu.

Výhody a nevýhody WPC terasových prken

Terasy z WPC se pyšní vynikají barevnou stálostí, odolností a dlouhou životností. Životnost teras je až 20 let. Uchvátit vás může přirozený vzhled dřeva, materiál je příjemný pro chůzi i na pohled. Nemusíte se bát povrchových nerovností, terasová prkna guttadeck se nekroutí, nekloužou a také se vám nestane, že byste si zarazili třísku, takže chození naboso u bazénu či za deště je bezpečné. WPC terasová prkna mají vzhledem k vysokému obsahu dřeva určitou nasákavost. Pokud dojde ke znečištění, je třeba nečistotu co nejdříve odstranit. Stačí, když terasu ostříkáte pouze vodou a povrch je opět čistý. Nevýhodou WPC terasových prken vůči dřevu je vyšší pořizovací cena, materiál je hořlavější a na přímém slunci se více rozpálí než dřevo.

Montáž WPC terasových prken

Vyhněte se pokládání WPC prken přímo na mokrou nebo zamrzlou zem. Dobrým podkladem je zhutněná vrstva štěrku, betonová deska nebo bodové základy. Nejideálnější variantou je štěrkové lože ohraničené betonovým základem. Výhodou štěrkového lože je to, že samo působí jako drenážní systém. K montáži si připravte pilu na dřevo a vrtáky. Nosiče pokládejte rovnoběžně se spádem terasy. Klíčové je dodržet vzdálenost max. 400 mm mezi podkladovými hranoly. WPC terasová prkna se montují ve spádu 1,5 %. Prkna mají vroubky, které dobře odvádějí spádem vodu a terasa tak neklouže. Pravidelně kontrolujte požadovaný spád, směr a srovnávat nosiče tak, aby bylo vše dobře podložené.

Během pokládky nechte mezi terasovými prkny spáru nejméně 5 mm na šířku a 5 mm na délku, pro zajištění prostoru pro rozpínání, ke kterému dochází při změně teploty nebo počasí (např. tání sněhu a ledu). Šířku spáry zajistí klipy. Také ponechte 10–15 mm spáru na okrajích, které hraničí se stěnou nebo jinou překážkou (např. strom, sloupek). Okraj každého koncového prkna přimontujte k hranolu.

Ukončovací lištu musíte přichytit pomocí nerezových vrutů po předchozím předvrtání otvorů. Předvrtáním zabráníte nechtěnému poškození materiálu.

U teras, které jsou ovlivňovány povětrnostními podmínkami kontrolujte stav a čištění 1–2x ročně.

Výpočet spotřeby terasových prken Guttadeck

Parametry pro výpočet množství desek: šířka desky = 140 mm, mezera mezi dvěma deskami = 7 mm. Hranoly se pokládají v osové vzdálenosti max. 400 mm. Montážní sada se používá u každého dotyku WPC desky s podkladním hranolem: orientačně 23 ks/m².

  • na 1 m²: 7 terasových prken (na 1 bm); 3 podkladní hranoly (na 1 bm); 23 ks montážní sady
  • na 15 m²: 34 terasových prken (v délce 3 m); 12 podkladních hranolů, 354 ks montážní sady