Zahrada

Dřevěný zahradní domek

Dřevěné zahradní domky jsou v současné době velmi oblíbené, a proto je lze sehnat ve spoustě variantách. Zahradní domky ze dřeva mají více možností využití – jsou vhodné nejen na uskladnění zahradního náčiní nebo zahradní techniky, ale během teplých dní poslouží jako skvělé místo pro odpočinek nebo pro posezení s přáteli. Z toho důvodu jsou k dostání v různých velikostech od malých, čistě účelových domků až po domky s většími rozměry.

Dřevěný zahradní domek je náročný na čas i na finance, protože je potřeba provádět pravidelnou údržbu. Domky se nejčastěji vyrábějí ze smrkového dřeva a již při koupi doporučujeme si zjistit, zda je dřevo ošetřeno impregnačním nátěrem nebo lazurou. Pokud ne, je důležité dřevo důkladně ošetřit, abyste zvýšili jeho odolnost a prodloužili životnost. Impregnační nátěr je ideální opakovat každý rok.

Dřevěné zahradní domky jsou velmi bytelné a prodávají v rozloženém stavu jako stavebnice (podívejte se, jaké jsou výhody nákupu stavebnice oproti stavbě kompletního domku svépomocí). Jejich montáž sice vyžaduje zručnost, ale zvládnete ji i svépomocí. Domek by měl ideálně stát na rovném podkladu a na místě, kde bývá méně větrno. V případě potřeby je před montáží nezbytné povrch vyrovnat a nejlépe vybetonovat či vydláždit.

Dřevěné domky můžete pořídit s rovnou, pultovou či sedlovou střechou. Obvykle se ale dřevěné zahradní domky dodávají bez střešní krytiny, kterou je potřeba dokoupit zvlášť. Můžete si zvolit šindel nebo jiné střešní krytiny, které mohou být aplikované např. pomocí lepidla.

Díky možnosti uskladnění věcí v zahradním domku budete mít na zahradě uklizeno a zahradní nářadí i zahradní technika budou ochráněny před nepříznivým počasím (čímž zajistíte delší životnost) a zároveň věci věci budou více v bezpečí. K dřevěnému zahradnímu domku si také můžete přikoupit okapy a do sudů sbírat dešťovou vodu, kterou lze potom využít na zalévání a zavlažování zahrady.

Máte-li v plánu dřevěný zahradní domek využívat také jako místo pro odpočinek, je potřeba myslet na to, že pokud zastavujete plochu větší než 25 m2 nebo bude domek vyšší než 5 m, musíte ze zákona zažádat o stavební povolení. O povolení je potřeba zažádat také tehdy, pokud by byl zahradní domek (jakkoli velký) umístěn blíž než 2 m od hranice pozemku se sousedy.

Další zahradní domky

Pokud byste si rádi pořídili zahradní domek, ale dřevěný domek pro vás není ten pravý, podívejte se také na zahradní domky z jiných materiálů.

  1. Plastové zahradní domky
  2. Plechové zahradní domky
  3. Plachtové zahradní domky

Pokud máte děti, můžete si také postavit dětský zahradní domek, který se může stát místem pro uskladnění hraček i místem pro dětské hry.