Skleníky

Jak vybrat skleník?

Baví vás práce na zahradě, rádi si pěstujete vlastní ovoce a zeleninu a uvažujete nad tím, že si pořídíte skleník? Pojďme se společně zaměřit na to, co je při jeho výběru důležité. Je lepší použít skleněnou či plastovou výplň? Jaký typ konstrukce a jaký tvar skleníku? To vše najdete v následujícím článku.

Výplň

Sklo, nebo polykarbonát?

Neexistuje jednoznačná odpověď, co je výhodnější. Skleněná výplň je tradice, zatímco polykarbonát se na stavbu skleníků začal používat teprve v 50. letech minulého století a v současné době je velmi oblíbený. Je lehký, dobře se řeže, dobře se s ním pracuje a má mnohem lepší izolační vlastnosti než sklo.

Oproti polykarbonátu sklo do skleníku vpustí více světla. Skleněné desky jsou těžké, proto se s nimi hůře manipuluje. Vzhledem k vysoké váze takového skleníku je vždy nutné jej postavit na betonovou základnu a použít ocelovou konstrukci, která je velmi pevná a stabilní, a proto mají také tyto skleníky velmi dlouhou životnost – až desítky let. Nevýhodou je, že skleněná výplň je náchylná k rozbití (např. při krupobití) a oprava není nejlevnější. Vyplatí se použít sklo kalené, které je odolnější než běžné sklo a při rozbití nevnikají ostré střepy, které mohou ošklivě poranit, ale rozpadne se na malé neostré krychličky. Samozřejmě ale lepší sklo zvyšuje cenu.

Polykarbonátové skleníky jsou odolnější než skleníky ze skla, poškodit je můžete snad jen ostrým nožem. Výměna poničeného polykarbonátového plátu je rychlá a levná. Pokud se rozhodnete pro skleník s polykarbonátovou výplní, vyplatí se zvolit polykarbonát, který pochází od renomovaných firem. Polykarbonáty, které jsou dodávány některými, především čínskými firmami, jsou sice levnější, ale nekvalitní. Prodloužíte tak vašemu skleníku životnost.

Namísto skla či polykarbonátu můžete použít také fólii – takový skleník se pak nazývá fóliovník. Toto řešení vychází sice nejlevněji, ale také má nejkratší životnost.

Konstrukce

Nejčastěji se konstrukce skleníku vyrábí z hliníkových profilů, které jsou lehké, dobře se montují a jsou odolné. Nehodí se však k použití do míst, kde je skleník vystaven nadměrnému zatížení větrem, sněhem a podobně. Tyto podmínky ustojí konstrukce z pozinkované oceli, které jsou velmi robustní. Pozink na povrchu zároveň zajišťuje ochranu proti korozi. Lze si také zvolit konstrukci jeklovou (trubkovou), která se hodí do prostředí, kde je stále větrno. Existují i plastové konstrukce, které jsou velmi lehké a bytelné. Hodí se tam, kde hrozí velmi silný vítr a vysoká sněhová pokrývka.

V Česku je ideální zvolit konstrukci o tloušťce 1 mm, která je odolná vůči sněhu i krupobití. K dostání jsou obvykle konstrukce s tloušťkou 0,7 – 1,4 mm.

Tvar skleníku

Běžně se můžete setkat se dvěma typy skleníků – sedlovým a obloukovým. Obloukový skleník je velmi stabilní, protože kulatá klenba je odolná vůči větru, sněhu i krupobití. Střecha sedlového skleníku často nedokáže takovému tlaku odolat, a proto je velmi důležité při montáži dbát na upevnění jednotlivých polykarbonátových desek do rámu, abychom předešli jejich uvolnění, pokud se do nich např. opře silný vítr. Polykarbonát by zároveň měl mít tloušťku alespoň 4 – 6 mm, aby vydržel teplotní výkyvy a sněhovou pokrývku.

Skleníky se sedlovou a obloukovou střechou

Klimatické podmínky

Vybírejte tvar a materiál skleníku podle klimatických podmínek místa, kde se bude nacházet. S klimatickými podmínkami souvisí již zmíněné body – konstrukce, výplň i tvar skleníku. Budete potřebovat jiný skleník v teplých oblastech, kde je hodně slunečno a mírné zimy, a jiný v horách, kde bývá velký vítr a spousta sněhu během zimy.

Velikost

Běžné čtyřčlenné rodině, která si chce vypěstovat dostatek zeleniny pro vlastní spotřebu, bude stačit skleník o průměru přibližně 8 m2. Výška skleníku by měla být alespoň 2 m, abyste se v něm nemuseli hrbit. Popřemýšlejte, kolik rostlin chcete pěstovat, jak velké jsou a kolik místa potřebují pro správný růst.

Doplňky

Při výběru skleníku byste měli myslet také na to, kolik času mu můžete věnovat. Existuje spousta doplňků, které mohou vaši práci usnadnit a zpříjemnit.

Nesmíte zapomenout na to, že ve skleníku je potřeba pravidelně větrat, proto by měl mít střešní okna, aby vzduch mohl dobře cirkulovat. Velmi dobrým pomocníkem je automatický otvírač oken, který zavírá a otvírá okna podle aktuální teploty.

Do skleníku si můžete přikoupit také například automatické zavlažování, žaluzie pro zastínění, vytápění nebo osvětlení.

Skleníkovou konstrukci je možné dostat i v barevném provedení. Nejčastěji jsou k dostání v šedé (stříbrné) barvě, méně často také v černé a zelené. Je možné upravit konstrukci lakem podle vlastního výběru. Takový skleník může skvěle doplňovat vaši zahradu, je odolnější, ale finančně nákladnější.

Další

Další roli při výběru skleníku hrají také:

  • funkce skleníku: máte v plánu pěstovat květiny, zeleninu nebo obojí? Některé rostliny potřebují vyšší teplotu a vlhkost než jiné. S tím souvisí také výběr vhodných doplňků, např. teploměrů, vlhkoměrů a automatických otvíračů oken.
  • rozpočet: promyslete si, kolik peněz chcete do skleníku investovat a nezapomeňte, že nejlevnější řešení nemusí být vždy to správné. Vyberte takový skleník, který vyhovuje vašim podmínkám a zároveň se vejde do vašeho rozpočtu.
  • příslušenství a náhradní díly: Ideální je vybrat takový skleník, který má k dispozici příslušenství (regály, police, otvírače oken, zavlažovače, regulátory teploty, větrací okna apod.) a také skleník, ke kterému jsou dokoupit náhradní díly – např. náhradní polykarbonátové desky či okna.
  • značka, výrobce a recenze: Vybírejte skleník, který pochází od spolehlivé značky a výrobce, před nákupem si přečtěte recenze, ať se ujistíte, že je skleník kvalitní a ostatní zákazníci jsou s ním spokojení.
  • montáž a instalace: Některé skleníky je náročnější sestavit, jiné sestavíte snadno. Vyberte si takový skleník, který zvládnete sestavit svépomocí bez větších obtíží.

Napsat komentář