Zahrada

Jak vybrat zahradní domek?

Na trhu je k dostání celá řada zahradních domků. Jejich funkce je nejen estetická, ale i praktická, protože v nich můžeme uskladnit spoustu věcí – zahradní náčiní, nářadí, zahradní techniku, příslušenství pro bazény i sportovní vybavení.

Pokud uvažujete nad pořízením zahradního domku, poradíme vám, jak vybrat ten správný zahradní domek, který bude plně vyhovovat vašim potřebám. 

Podle čeho vybrat ten nejvhodnější zahradní domek?

Nejprve je důležité popřemýšlet nad tím, k jakému účelu bude domek sloužit. Pokud hledáte pouze místo, kam uskladnit zahradní náčiní, nejspíš vám bude stačit domek s menšími rozměry do 10 m2. Pro tento účel jsou vhodné domky plechové, plastové, plachtové i dřevěné. v provedení plechovém, plastovém, plachtovém nebo dřevěném. Pokud máte v plánu zahradní domek využívat i jako místo pro odpočinek nebo pro posezení s rodinou a přáteli, vybírejte spíše větší domek, nejlépe dřevěný.

U větších domků je důležité zmínit, že pokud bude domek zabírat plochu větší než 25 m2 nebo je domek vyšší než 5 m, musíte ze zákona zažádat o stavební povolení. O povolení je nutné zažádat také tehdy, pokud byste rádi svůj zahradní domek (jakkoli velký) umístili blíž než 2 m od hranice pozemku.

Jaké umístění je pro zahradní domek nejlepší?

Vždy je nutné vybrat správné místo, na kterém bude domek stát. Zahradní domek musí být vždy umístěn na rovném povrchu, a proto je potřeba před montáží místo důkladně vyrovnat (nejlépe také vybetonovat či vydláždit). Domek je vhodé umístit na místě, kde nebývá tolik větrno.

Nabídka zahradních domků je pestrá

Kromě výběru materiálu, který by vám nejvíce vyhovoval, je důležité také zvolit, jaký typ domku bude vyhovovat vašim potřebám – můžete si vybrat domek jednoduchý nebo vícekřídlý, s okny i bez oken. Domky, které jsou ryze účelové, zpravidla okna buď vůbec nemají nebo mají okna jen malá, která slouží k odvětrávání. Součástí některých domků může být i dřevěná podlaha. Vstup do zahradního domku by měl být dostatečně široký, abyste do něj bez problémů dokázali zajet zahradním kolečkem a pronést vše, co v něm plánujete uskladnit – lopatyrýčehadice, příslušenství k bazénu, sekačky a další zahradní techniku a spoustu dalších věcí, bez kterých se (nejen) na zahradě neobejdete.

Proč zvolit oblíbený dřevěný zahradní domek?

Dřevěné zahradní domky jsou velmi oblíbené. Kromě skladování zahradního náčiní totiž mohou být přes léto využívány jako zahradní chatky. K dřevěným zahradním domkům je obvykle potřeba nutné ještě střešní krytinu a ověřit si, zda je dřevo ošetřeno, případně dřevo ošetřit impregnací nebo lazurou, aby bylo odolnější a mělo delší životnost. Impregnační nátěr je nutné každoročně opakovat. Dřevěný domek je proto náročnější na čas i finance. Dřevěné domky jsou ale velmi bytelné a mohou být velmi útulné. Prodávají se v rozloženém stavu jako stavebnice. Jejich montáž vyžaduje zručnost, ale zvládnete ji i svépomocí s pomocí přiloženého montážního návodu. Pořizovací cena je oproti ostatním variantám vyšší. O dalších výhodách a nevýhodách si můžete přečíst v našem článku Dřevěné zahradní domky.

Jaké výhody má plastový zahradní domek?

Plastové zahradní domky jsou zpravidla vyrobeny z odolného polypropylenu, který disponuje zvýšenou ochranou proti slunečnímu UV záření a plast tak časem nezkřehne a nebude se lámat. Plastové domky se vyznačují nenáročnou montáží. Konstrukce plastových domků bývá obvykle ocelová a často je součástí i podlaha. Montáž je snadná a rychlá, plast je odolný a bezúdržbový. Mají ale nízkou hmotnost, proto mohou být méně stabilní. Pořizovací cena je zpravidla vyšší, ale domek už nebude vyžadovat žádné další náklady. O dalších výhodách a nevýhodách si můžete přečíst v našem článku Plastové zahradní domky.

Jaký další zahradní domek si můžu vybrat?

Plechové zahradní domky jsou obvykle vyrobeny z pozinkovaného plechu, který může být dále upravován. Nevýhodou je, že tyto domky mívají sklon ke korozi a ne zrovna pěkný vzhled. Dnes už je ale možné sehnat i plechové domky s imitací dřeva, které lépe zapadnou do prostředí zahrady, nebo například v barvě antracit, která bude ladit k vaší fasádě a oknům. Plechy jsou lehké, domek se snadno montuje, je bezúdržbový a odolný vůči nepříznivému počasí. Je vhodné jej ukotvit, aby se předešlo nestabilitě. O dalších výhodách a nevýhodách si můžete přečíst v našem článku Plechové zahradní domky.

Plachtové zahradní domky jsou nejsnazší na montáž. Obvykle mají ocelovou konstrukci, ke které je připevněna polyethylenová plachta. Plachtový domek je potřeba dobře ukotvit do země nebo zatížit, aby odolal větru. Z dostupných zahradních domků mají plastové domky nejnižší životnost. Po čase však stačí zakoupit náhradní plachtu a domek může být využíván dál. O dalších výhodách a nevýhodách si můžete přečíst v našem článku Plachtové zahradní domky.

Mezi zahradní domky lze zařadit také dětské domky, které slouží pro hraní a uchovávaní hraček. Zahradním domkům pro děti se více věnujeme v článku Dětské zahradní domky.

Napsat komentář