Kotevní technika

Výhody a nevýhody zemních vrutů oproti jiným způsobům založení staveb

             Nejprve bychom si měli říci, jaké jsou nejčastější způsoby založení staveb. Úplně nejčastějším typem, který se u nás používá, jsou tzv. základové pasy. Další, velice častou variantou je základová deska. Poté máme možnost založit stavbu na základové patky, kotevní patky, zemní vruty a také na mikropiloty.

               Charakterizujeme si výše zmíněné možnosti trochu blíže

  • Základové pasy – jsou, jak jsme si již řekli, nejčastějším způsobem zakládaní různých staveb. V podstatě se nejdříve vyhloubí rýhy do nezámrzné hloubky a následně se betonuje až do požadované výšky. Tím nám vznikne pevný základ pro naši stavbu.
  • Základová deska – nejčastěji se dělá z betonu a polystyrenu. Liší se v závislosti na typu budovy a požadavcích na tepelnou izolaci. Také by měla být paropropustná, kvůli odvodu vlhkosti.
  • Základové patky – jsou způsobem, kdy vybetonované sloupky vyčnívají nad terén a pod stavbou tak vytvoří odvětrávanou mezeru. Kolik použijeme patek, jakých rozměrů budou a jak hluboko je budeme muset zakopat, závisí na velikosti a hmotnosti stavby.
  • Kotevní patky – jsou konstrukční prvky, které se používají ke zpevnění a ukotvení základů budovy. K ukotvení patky do terénu je také použit beton.
  • Mikropiloty – tento způsob se používá pro velké stavby, jako jsou administrativní budovy, kancelářské budovy, obchodní centra, hotely a bytové domy. Mohou být také použity v průmyslových budovách, jako jsou továrny a sklady. Jsou ideální pro kontrolu teploty, vlhkosti a cirkulace vzduchu v různých částech budovy. Mikropilota je stavební prvek, který se do půdy dostane injektáží. Z pravidla se používá také železo a beton.
  • Zemní vruty – jsou kotevní prvky, které nás v tomto článku zajímají nejvíce a jsou ideální na kotvení zejména dřevostaveb a menších staveb různého využití. Např. pergoly, dětská hřiště, zahradní domky či stání na auta. U menších srubů, chat či domků se dají do značné míry také využít, pokud jsou např. v nedostupném prostředí pro stavební techniku.

Způsoby založení staveb s použitím betonu

Stavby založené na zemních vrutech

Nedá říci, jaké založení domu je nejlepší. Vždy záleží na velikosti a hmotnosti domu, ale také na kvalitě a typu půdy. A v neposlední řadě hraje samozřejmě roli cena.

Hlavní důvody proč si na základy vzít zemní vruty jsou:

  • Dají se použít i v nepřístupném terénu
  • Použití je možné téměř u každého typu půdy (kromě bažin, či půdy s vysokým obsahem spodní vody)
  • Rychlost přípravy základů
  • Ekologický aspekt
  • Je méně finančně náročná

Pojďme se na jednotlivé důvody podívat podrobněji

1. Zemní vruty snadno použijete i v hůře dostupném či jinak náročném terénu

Zemní vruty se dají použít na špatně dostupném terénu, kam by se technika pro betonové základy nedostala. Postavit si srub nebo chatku uprostřed lesa tak nemusí být jen sen. Vruty se dají nastavit a tak se mohou použít i v nerovném, či svažitém terénu.

2. Téměř žádné podloží nebude problém

Zemní vruty se hodí pro téměř všechny typy půdy, ale samozřejmě je třeba znát, do jakého typu půdy budete vruty umísťovat, abyste mohli vybrat ty správné vruty a případné vybavení. V případě vlhčího podloží musíme zvolit delší vruty. Zemní vruty se nehodí do bažinatého prostředí, nebo do půdy s vysokým obsahem spodní vody.

3. Se zemními vruty připravíte základy svépomocí snadno a rychle

Ukotvení menších staveb, jako je zahradní pergola, dětské hřiště, ptačí budka nebo třeba houpačka, zvládnete sami. Budete potřebovat pouze roxor, který bývá většinou součástí koupených zemních vrutů. Jedná se o ocelovou tyč, kterou protáhnete koncovou patkou a točíte jí po směru hodinových ručiček. Jestliže byste chtěli navrtat více zemních vrutů např. na stavbu srubu, existuje kříž, speciálně uzpůsobený pro instalaci zemních vrutů, se kterým je pak práce jednodušší.

4. Dělání základů pomocí zemních vrutů je ekologičtější

Použití zemních vrutů je více než pětkrát šetrnější k životnímu prostředí než použití betonu a ve světovém měřítku, kdy je beton druhou nejvíce spotřebovávanou látkou na světě hned po vodě, má každá stavba bez betonu smysl.

5. Nejčastěji používané zemní vruty jsou levnější než ostatní „betonové“ varianty a také nám odpadnou náklady na odvoz zeminy a terénní úpravy plochy, kde chceme stavět.

Nevýhody zemních vrutů

Nevýhody zemních vrutů jsou, že je omezená velikost a hmotnost stavby a také pocit některých lidí, že stavba „nestojí“ přímo na zemi.

Nakoupit zemní vruty – klikněte zde.

Pro menší stavby, zejména pak dřevostavby, jsou zemní vruty ideálním řešením!

Napsat komentář