Ploty

Plastové plotovky z recyklátu

Recyklované plastové plotovky můžeme zařadit mezi nejoblíbenější produkty pro stavbu plotů. Díky svým vynikajícím vlastnostem, které zajišťují jejich bezúdržbovost a dlouhou životnost, je zákazníci velmi často upřednostňují před ploty z jiných materiálů. V následujících řádcích se budeme věnovat všem aspektům plotovek, seznámíme se s vlastnostmi materiálu, s barvami i s montážním postupem. Zvažujete-li nákup plotovek z plastu, určitě se také podívejte na náš článek 3 tipy pro nákup plastových plotovek.

Plotovky jsou vyrobené z pečlivě recyklovaného plastu, který je známý pod označením recyklát. Recyklované plotovky mají samé vlastnosti, které oceníte: nepotřebují nátěr, nehnijí, nekorodují, nepřemrzno, nekřehnou, jsou odolné vůči hmyzu a houbám. Jsou snadno opracovatelné běžnými nástroji a výrobci je nabízejí v různých barvách, délkách a s různými typy hlav, takže je jejich použití vhodné naprosto všude. Nejoblíbenější, a tudíž nejprodávanější variantou je hnědá plotovka s půlkulatou hlavou, ale v naší nabídce naleznete taky plotovky cihlové, šedé a černé.

Varianty a barvy plastových plotovek

Český výrobce nabízí plastové plotovky v několika barevných variantách, výškách a s různými typy hlav. Základní barva recyklátu je šedá, která se dále probarvuje na hnědou, černou a cihlovou. Jak jsme již zmínili, nejčastěji používané jsou plotovky s půlkulatou hlavou, ale dostupné jsou i plotovky s tříhrannou či rovnou hlavou. Délky plotovek se pohybují od 60 cm až do 200 cm, nejvíce se prodávají délky 100 a 120 cm.

10 výhod plastových plotovek

1. Plastové plotovky nehnijí, neohrozí je plísně, nenapadnou je houby.

2. Plastové plotovky se vyznačují skvělou odolností vůči běžně používaným chemikáliím (např. čisticí prostředky).

3. Plastové plotovky nekřehnou a nepraskají.

4. Plastové plotovky jsou odolné vůči teplotním změnám, včetně větších teplotních výkyvů a přemrznutí.

5. Plastové plotovky odolávají korozi.

6. Plastové plotovky je možné bez problémů upravovat pomocí běžných nástrojů na dřevo a kov, můžete je vrtat i řezat.

7. Plastové plotovky nepotřebují žádnou údržbu, dobře se čistí.

8. Plastové plotovky nejsou nasákavé.

9. Plastové plotovky můžete vybírat v různých barvách, délkách a designech.

10. Plastové plotovky jsou ekologické, protože vznikají recyklací vytříděného plastového odpadu.

Práce s materiálem Traplast

Nejprve si objasněme, co to materiál Traplast vlastně je: Jako Traplast se označuje materiál z recyklovaných plastů (např. PET lahve, sáčky a další vytříděné plasty), který se při změně teploty roztahuje. Při montáži je proto třeba počítat s dilatační vůlí a vyvrtat do plotovek díry o něco větší než průměr šroubů, aby se plast mohl roztahovat a smršťovat bez poškození. Doporučené rozmezí teplot, ve kterém je Traplast odolný, je od -30 °C do +70 °C. Materiál je snadno opracovatelný běžnými nástroji na dřevo a kov a vyžaduje minimální údržbu.

Plastové plotovky: montáž

Každý plot je jedinečný a montáž se proto může lišit podle konkrétních požadavků zákazníka. Pro standardní postup potřebujeme následující věci:

1) plotové sloupky (jekly) dle vašeho výběru – nejčastěji se používá železný jekl s plastovou povrchovou úpravou

2) vodorovné profily (tzv. tesy) – např. rozměry 50 x 30 mm, ale opět záleží na konkrétní realizaci, tyto profily jsou opět železné s PVC povrchem

3) příchytky tesů – většinou se jedná o obyčejný plech s povrchovou úpravou (zinek)

4) samořezné šrouby TEX

5) metrické šrouby pro uchycení tesů k příchytkám

Při montáži nezapomeňte na drobnou vůli kvůli dilataci. Po spočítání tepelné roztažnosti podle vzorce 1,2 – 1,8 x 10-4 k-1 vám vyjde, že pokud se teplota zvýší o 20 °C, plast v délce 100 cm roztáhne o 3 mm. Z tohoto důvodu doporučujeme vyvrtat do plotovek díry s průměrem větším o 2 až 3 mm a šroubům při dotahování nechte drobnou vůli. Dobrou variantou pro montáž plastových plotovek jsou TEX šrouby. Máme k dispozici i variantu šroubů TEX s křidélky, které problém s dilatací vyřeší za vás – křidélka zvětší průměr díry o 2 mm.