Ploty

Umělohmotné plotovky

Umělohmotné plotovky jsou jedním z nejoblíbenějších materiálů pro stavbu plotů. Vynikající vlastnosti materiálu zajišťují bezúdržbovost a dlouhou životnost. V následujících řádcích si popíšeme nejen vlastnosti materiálu, podíváme se také na barevné varianty a nakonec si krátce popíšeme postup pro montáž. Pokud uvažujete nad nákupem umělohmotných plotovek, přečtěte si také náš článek 3 tipy pro nákup umělohmotných plotovek.

Plotovky se vyrábějí z plastového odpadu, jako jsou sáčky, tašky a PET lahve. Tyto plotovky mají mnoho výhod: není třeba je natírat, jsou odolné vůči hnilobě, korozi, mrazu, nekřehnou s časem a odolávají napadení hmyzem a houbami. Umělohmotné plotovky lze snadno řezat a vrtat pomocí běžných nástrojů. Výrobce nabízí plotovky v široké paletě barev, délek a různých typů zakončení, takže je lze snadno přizpůsobit jakémukoli stylu a použití. Nejoblíbenější a současně také nejprodávanější variantou je hnědá umělohmotná plotovka s půlkulatou hlavou. Z nabídky umělých plotovek ale můžete také vybírat z jiných barev, např. cihlové, šedé, černé.

Varianty a barvy umělohmotných plotovek

Český výrobce nabízí umělohmotné plotovky v různých variantách, které se liší barvou, délkou a různými typy hlav. Základní barva recyklovaného plastu je vždy šedá, dále se barví do různých odstínů, jako je hnědá, černá nebo cihlová. Barvení probíhá přímo v hmotě, což je velká výhoda. Pokud potřebujete plotovku zkrátit nebo ji omylem poškrábete, barva zůstane stejná a není třeba poškozené místo přebarvovat. Při řezání umělých plotovek si na spodní straně můžete všimnout drobných barevných částic, které pocházejí z plastů použitých při výrobě.

Jak jsme již zmínili, nejčastěji se používají plotovky s půlkulatou hlavou, dostupné jsou ale také plotovky s tříhrannou či rovnou hlavou. Délky plotovek se pohybují od 60 cm až do 200 cm.

Umělohmotné plotovky – výhody

1. Odolnost vůči hnilobě, plísním a napadení houbami.

2. Vysoká odolnost vůči běžně používaným chemikáliím (čisticí prostředky apod.).

3. Vysoká pevnost.

4. Odolnost vůči teplotním změnám, včetně teplotních výkyvů a mrazů.

5. Odolnost vůči korozi.

6. Lze je vrtat a řezat.

7. Nenáročné na údržbu.

8. Nenasákavé.

9. Mnoho designů, barev, tvarů.

10. Ekologický přínos (vyrobeny z recyklovaného plastového odpadu).

Materiál Traplast – vlastnosti:

Traplast je materiál vyrobený z recyklovaných plastů, jako jsou PET lahve a sáčky, který má významnou vlastnost – při změně teploty se roztahuje. Při instalaci je proto nutné zajistit dilatační vůli. Toho dosáhnete tak, že do plotovek vyvrtáte otvory o 2-3 mm větší než průměr šroubů, aby se plast mohl volně roztahovat a smršťovat bez poškození. Traplast vyžaduje minimální údržbu a je odolný v teplotním rozmezí od -30 °C do +70 °C.

Umělohmotné plotovky – montáž

Pro běžný montážní postup, který je zachycen na obrázku níže, potřebujeme tyto položky:

1) plotové sloupky (jekly)

2) příčníky na plotovky

3) příchytky na plotovky

4) samořezné šrouby TEX (doporučujeme, případně lze použít také vratové šrouby nebo trhací nýty)

5) metrické šrouby pro uchycení tesů k příchytkám

Napsat komentář